Het Franstalige landsgedeelte biedt in gewone doen al ideeën voor uitstapjes te over, en een drukke najaarsagenda maakt kiezen er niet gemakkelijker op. Van buitenlands designtalent tot de Belgische strip, van feesten in de stad tot ontdekkingen in het groen.

Vurig design

Luik profileert zich graag als de Waalse designstad bij uitstek. Niet alleen wordt het centrum al een tiental jaar stapsgewijs opgesmukt, dit jaar verwelkomt de stad drie nieuwe trekpleisters. Zo opende in maart, in een zestiende-eeuws staaltje van Maas-architectuur, het Grand Curtius, een museumcomplex met glasontwerpen en sierkunsten uit de omgeving van Luik. Tot 25 oktober kunt u er in een tijdelijke tentoonstelling ook de Luikse architect Paul Jaspar ontdekken, 150 jaar na zijn geboorte. De Luikenaars maken zich intussen ook op voor de officiële inhuldiging, op 18 september, van het hst-station van Santiago Calatrava. Aan de golvende en transparante structuur tussen de winkelwijk Guillemins en de residentiële Colline de Cointe werd bijna tien jaar gewerkt. Aan de overzijde van de Maas verrijst ten slotte de Médiacité, een ecologisch vooruitstrevend vrijetijdscomplex van de Londense designer en architect Ron Arad. Naast acht filmzalen, een Olympische schaatsbaan en een winkelcentrum zal het na de opening op 20 oktober ook onderdak bieden aan een nieuwe RTBF-studio en bedrijven die zich specialiseren in digitale film.

Info : www.grandcurtiusliege.be,www.euro-liege-tgv.be,www.mediacite.be.

Het dorpsgevoel

Fagnolle, Lompret en Sosoye doen alleen bij kenners een belletje rinkelen, maar verdienen volgens het netwerk “Les Plus Beaux Villages de Wallonie” al uw aandacht. De vereniging van karaktervolle en authentieke dorpen telt bij haar vijftiende verjaardag 24 leden en geeft jaarlijks een handige gids uit. Ook op de website vallen talloze tips te vinden.

Info : www.beauxvillages.be

Parlez-vous Chinois ?

China, het gastland van de 22ste editie van Europalia, drukt ook bezuiden de taalgrens zijn stempel op het najaar.

Binche : Chinese maskers en handpoppen spelen de hoofdrol in een expo in het Musée international du Carnaval et du Masque (30 oktober tot 18 april).

Info : www.museedumasque.be

Charleroi : het Musée de la Photographie ontving de Waalse Museumprijs 2009 en sluit het jaar af met foto’s van de Belgische ingenieur Maurice Derenne, die tussen 1911 en 1927 in China werkte (19 september tot 17 januari).

Info : www.museephoto.be

Doornik : het Musée d’Histoire et des Arts décoratifs schetst de ontwikkeling van chinoiserie en de roep van het Oosten aan de hand van lokaal porselein (24 oktober tot 14 februari).

Info : www.tournai.be

La Louvière : het Centre de la Gravure et de l’Image onderzoekt de betekenis van Chinese nieuwsjaarsprenten en -rituelen (11 oktober tot 14 februari).

Info : www.centredelagravure.be

Louvain-la-Neuve : het Hergémuseum belicht de vriendschappelijke samenwerking tussen Hergé en een jonge Chinese student in Brussel die in de jaren dertig mee aan de basis lag van het succesalbum De Blauwe Lotus (21 oktober tot 14 februari).

Info : www.museeherge.com

Luik : het Grand Curtius kruist kleding en juwelen van de Miao-minderheid met jonge Belgische ontwerpers (7 november tot 14 februari), terwijl galerie Les Drapiers hoofdtooien, schoenen en andere accessoires exposeert (17 oktober tot 14 februari).

Info : www.grandcurtiusliege.be,www.lesdrapiers.be

Morlanwelz : het Musée royal de Mariemont nabij La Louvière heropende deze zomer zijn zalen rond het Verre Oosten en leende in Hongkong keramiekcollecties uit voor een expo rond thee als Chinese levenskunst. Voor de traditionele Japanse theeceremonieën moet u apart reserveren (14 november tot 21 februari).

Info : www.musee-mariemont.be

Design rond de mijn

Na de expo over de Brusselse architect en ontwerper Charles Kaisin (tot 27 september) trekt Grand-Hornu Images bij Bergen opnieuw de Belgische kaart met Nicolas Bovesse en Marina Beautier. De twee jonge Belgische designers mogen vanaf 29 november de noordelijke vleugel van het museum onder handen nemen. Uit Frankrijk is intussen de Manufacture Nationale de Sèvres te gast (11 oktober tot 17 januari 2010). De in 1740, op aansturen van Madame de Pompadour, opgerichte keramiekfabriek werkte de voorbije jaren samen met kunstenaars als Jeff Koons en de eind 2007 overleden Ettore Sottsass en zal in Grand-Hornu vooral hedendaags porselein voorstellen. Rond het voormalige mijncomplex werden onlangs trouwens drie wandelroutes geopend, van 12 tot 20 km. Ze loodsen u niet alleen door het industriële verleden van de streek, maar ook door zijn natuurland-schappen. Vraag naar hun beschrijving aan het onthaal.

Info : www.grand-hornu-images.be

Gestript

Van het Wellingtonmuseum in Waterloo tot het Euro Space Center in Transinne, van cartoons rond sport in Louvain-la-Neuve tot de band tussen strips en de mode in Verviers : onze Franstalige landgenoten zijn dit jaar helemaal in de ban van het beeldverhaal. In Spa wordt zelfs bekeken hoe strippersonages de was doen. De meeste expo’s lopen nog het hele najaar, consulteer online het programma. Een aparte vermelding verdient het Hergémuseum dat weduwe Fanny Rodwell voor de zomer opende in Louvain-la-Neuve. Architectuurliefhebbers herkennen in het gebouw de hand van de Franse Christian de Portzamparc.

Info : www.bd-wallonie.be,www.museeherge.com.

September feestmaand

Van 16 tot 21 september zijn Namen, Luik en Charleroi de ankerpunten van de Fêtes de Wallonie. Het vaderlands-lievende evenement gaat terug tot 1923, maar lijkt vooral in Namen op het Waalse ant-woord op de Gentse Feesten. Tijdens de concerten, optochten, markten en vuurwerkspektakels door worden overvloedig kleine glaasjes péquet gedronken. Het feest van de Franse Gemeenschap, traditioneel op 27 september, start dit jaar al op vrijdag 25 september. Voor de gelegenheid met een dozijn gratis concerten en theater- en filmvoorstellingen. In La Louvière figureren op de avond van 26 september ruim vierhonderd inwoners in de stadsopera Décrocher la Lune. De artistieke leiding is in handen van voormalig Cirque du Soleil-regisseur Franco Dragone.

Info :www.fetesdewallonie.be,www.prov-liege.be/fetesdewallonie,www.charleroi-bd.be/fetes-de-wallonie, www.decrocherlalune.eu.

In beeld

Na Keith Haring in Bergen, voert een expo van Joan Miró in de Luikse gemeente Ans de beeldende kunstenagenda in Wallonië aan. Ruim zestig originele lithografieën, schilderijen en keramiek van de Catalaanse kunstenaar worden tentoongesteld in het prachtige kasteel van Waroux (tot 6 december). In Charleroi kruist de kunstcollectie van de provincie Henegouwen de degens met werken uit het Muhka in Antwerpen en het MUDAM in Luxemburg (12 september tot 29 november).

Info : www.expo-miro.be, bps22. hainaut. be

Hout & woud

De weidse, groene landschap-pen over de taalgrens blijven verbazen, en tijdens het Week-End du Bois kunt u ze van binnenuit leren kennen. Het evenement wil het grote publiek sensibiliseren over hout en het woudbestand en trok in 2008 bijna dertig-duizend bezoekers. Dit jaar kunt u van 16 tot 18 oktober terecht op tientallen locaties, ook als u geen natuurliefhebber pur sang bent. Met zowel begeleide wandelingen, bezoeken aan bedrijven en ateliers, kunstexpo’s als sportieve activiteiten biedt de driedaagse een breed programma aan. Verkent u het groene Wallonië liever op uw eentje, dan vindt u de nieuwste wandel- en fiets-routes op de website van de toeristische dienst.

Info : www.leweekenddubois.be,www.opt.be.

Beatles met borsten

Ook Bergen staat stil bij de veertigste verjaardag van de legendarische Beatlesplaat Abbey Road. De jaarlijkse Beatlesdag is er op 3 oktober dan ook al aan zijn 22ste editie toe. Op het programma staan concerten van onder meer The Beatelles, een vrouwelijke coverband uit Liverpool, en een tentoonstelling met foto’s, strips en cartoons rond de bekende Londense straat. Binnen- en buitenlandse verzamelaars bieden hebbedingen te koop aan. Wie meer tijd heeft, pikt in het Mundaneum Des Frères Lumières aux Frères Dardenne mee, een multimediale tentoonstelling over de geschiedenis van de zevende kunst.

Info : www.beatlesday.be,www.mundaneum.be.

Bronstig

Het natuurpark rond de grot van Han organiseert dit najaar zes nocturnes tijdens de bronstperiode van de herten. Wie de dieren van nabij wil bewonderen, moet reserveren (18, 19, 25 en 26 september & 2 en 3 oktober). Hetzelfde geldt voor de unieke nocturnes bij fakkellicht in de grot zelf, langs een circuit dat al ruim 45 jaar niet meer gebruikt wordt (12 en 13 september).

Info : 084 37 72 13, www.grotte-de-han.be

Wie wil wat waar?

Op goed geluk af ergens heen rijden en kijken wat er onderweg te rapen valt : het behoort tot de mogelijkheden en het resultaat is beslist verrassend. Maar niet iedereen zoekt die graad van avontuur, en een beetje planmatiger te werk gaan, biedt meer zekerheid.

Maak dus om te beginnen een verlanglijstje : Wat te zien ? Wat te doen ? Met wie ? Wie mag (of moet) er mee ? Droomt u van een verstild verblijf in een romantisch kasteel, alleen met de geliefde ? Of gaat een bende sportievelingen stappen in de bossen, om achteraf lekker te tafelen en te pintelieren ? Willen enkele vriendinnen zich laten verwennen in een luxespahotel ? Of droomt de vriendenclub – een paar jonge gezinnen met kindertjes – van vakantie op een boerderij ? Of wordt het een wandelweekend met oma en opa erbij ? Met neven en nichten, jong en oud en groot en klein ? Zijn er ook mindervaliden in het gezelschap ?

De officiële Dienst voor Toerisme van Wallonië en Brussel (www.opt.be) biedt een onvoorstelbare schat aan informatie, en wijst de weg naar àlles wat uw hartje maar begeert. Het aantal brochures dat u er gratis kunt aanvragen of downloaden, is te uitgebreid om op te sommen. Toch enkele :

1Trendy :

het omgebouwde schooltje La Classe in Denée (tussen Namen en Dinant) biedt een smaakvol designinterieur met plaats voor 19 tot 21 mensen (7 slaapkamers). Weekend laagseizoen ca. 2000 euro. www.laclasse.be.

2

Romantisch :

Manoir de Lébioles HHH in Spa, het ‘Petit Versailles des Ardennes’ is chic, discreet en luxueus. Met kuuroordfacili-teiten. Suite van zondag tot vrijdag, vanaf 259 euro. www.manoirdelebioles.com

3

Wandelen en vergaderen : Château d’Hassonville, een oud jachtpaviljoen in Marche-en-Famenne, is een gedroomde locatie voor studiedagen voor bedrijven, of als uitvalsbasis voor boswandelingen. Kamer voor twee vanaf 130 euro. Gastronomisch weekend vanaf 290 euro p.p. www.hassonville.be

4

Boerderij :

in de Ferme de Reumont in Malonne, een voormalige smidse van een 16de-eeuwse boerderij, is er plaats voor 5 personen in 2 kamers, vanaf 110 euro voor een weekend of 175 voor een week.

Wegwijs

Surf naar www.opt.be en klik op ‘Verblijven’. Er verschijnt een menu om uit te kiezen, van ecotoerisme in het Brusselse tot Belsud gastenkamers (bed & breakfast) en Belsud gîtes (vakantiewoningen, ingedeeld volgens een sterrensysteem, met onderdak voor 4 tot 32 personen ; van veredelde stallen tot chique kastelen). Iedereen vindt er wat hij/zij zoekt : geheime minnaars, jonge gezinnen, een groep jolige padvinders, een rustig gezelschap van yogabeoefenaars.

www.ipp-online.org: er is een apart hoofdstukje ‘logies toegankelijk voor iedereen, ook voor personen met verminderde mobiliteit’.

www.ardennes-etape.be: speciaal voor de regio Ardennen. Een knusse chalet, of een villa met sauna, jacuzzi en privézwembad, gezellige huisjes of luxueuze villa’s voor een groter gezelschap. Online te boeken, ook met lastminuteaanbiedingen.

www.gitesdetape.be: voor groepen en klassen

www.laj.be: alle jeugdherbergen in Wallonië. Sommige daarvan ook voor autonome groepen. Bijvoorbeeld een achttiende-eeuwse kasteelhoeve met 34 bedden in Tilff in de vallei van de Ourthe. Twee nachten (van vrijdag 16 uur tot zondag 16 uur) voor 1025 euro, een volledige week tijdens een schoolvakantie 2135 euro.

Gidsen

Escapades Wallonië : over uitstappen naar kastelen, abdijen, industrieel erfgoed, parken en tuinen.

Hotelgids Wallonië : officiële gids met bijna 600 hotels, geordend per provincie en per plaats, met prijzen en voorzieningen.

Gids Tourisme et Terroir : officiële gids met landelijke verblijven en adressen voor boerderijvakanties.

Youth & Family Accomodations : praktische info over verenigings- en gezinstoerisme in Brussel en Wallonië.

Campinggids Wallonië : behoeft geen uitleg.

Office de Promotion du Tourisme de Wallonie et de Bruxelles, Sint-Bernardusstraat 30, 1060 Brussel. 02 509 24 34. info@opt.be, www.opt.be

Door Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content