Cadeautjes kopen. Het zou een feest moeten zijn, maar ieder jaar opnieuw zorgt het voor frustraties. Overbevolkte winkelstraten. Wachtrijen aan de kassa. Zoeken naar een parkeerplaats. Weekend Knack toont hoe u originele eindejaarsgeschenken vindt zonder uw huis te verlaten, en testte zelf enkele sites.

Kleding en accessoiresGetest

www.zenggi.com

Het brein achter deze luxe-internetboetiek is Marian Wigger, de ontwerpster die eind jaren tachtig het succesvolle damesmerk Turnover oprichtte. Nu concentreert Wigger zich op haar boetiek, waar ze niet alleen haar eigen merk Zenggi verkoopt, maar ook topmerken zoals Stella Forest, Nicole Farhi en het jeansmerk J Brand. Ik bestelde er een blauw Malene Birgertopje van 129 euro. De verzendingskosten waren hoog (20 euro), maar de bestelling werd wel 2 dagen later door DHL netjes aan huis afgeleverd. Ook de verpakking was erg luxueus : het topje was gewikkeld in zijdepapier en verpakt in een mooie cadeaudoos met een satijnen lint. Het zat me echter niet als gegoten. Terugsturen dus. Ik mailde naar de klantendienst van Zenggi en 1 dag later werd het pakje gratis opgehaald door DHL. Ook het originele aankoopbedrag stond enkele dagen later netjes op mijn rekening. Een aanrader !www.bivolino.com

Ontwerp uw eigen hemd op de site van het Belgische Bivolino. Er zijn twee mogelijkheden : quick customized of full customized. Kiest u voor de eerste optie, dan gebruikt u een basismodel dat wordt aangepast aan uw maten en lichaamsbouw. Bij de full customized-optie zijn de mogelijkheden eindeloos. Uw op maat gemaakte hemd wordt binnen de twee weken na bestelling geleverd. De leveringskost bedraagt 4 euro voor 1 hemd. Let wel, dit is maatwerk, en dan hebt u geen 7 dagen bedenktijd. (Zie 10 weetjes over winkelen op het internet op weekend.be)

www.verso.be

De exclusieve multibrand-winkel Verso uit Antwerpen is sinds kort ook te vinden op het internet. Het aanbod van de onlineboetiek is kleiner dan in de winkel, maar bevat toch 42 bekende merken. Verso mikt vooral op items als parfums, zonnebrillen en jeans. Ideaal voor cadeautjes dus ! De verzendingskosten bedragen 10 euro voor de Benelux en zijn gratis vanaf 500 euro.

www.yoox.com

De Italiaanse outletwinkel Yoox verkoopt kleding en accessoires van topontwerpers zoals Martin Margiela, Marc Jacobs en Dolce&Gabbana. Alle stukken zijn minstens één seizoen oud, wat ervoor zorgt dat u fantastische koopjes kunt doen. Er zijn twee verzendopties : een standaardlevering kost 7,5 euro en duurt 3 à 5 werkdagen, de expreslevering is er al binnen 1 à 2 werkdagen, maar kost wel 23 euro. Bij uw bestelling krijgt u stickers waarmee u het artikel met UPS gratis kunt laten ophalen en terugsturen.

www.silkinabox.com

Een Belgische webwinkel die een groot gamma trendy beenmode aanbiedt aan interessante prijzen. Panty’s zijn niet meteen het ideale kerstcadeau, maar waarom niet eens uzelf belonen met een feestelijk paar voor het eindejaar ? Bovendien zijn alle leveringen in België gratis en past het pakje perfect in uw brievenbus.

www.bagazoo.com

Handtassen, sportzakken en rugzakken. U kunt het allemaal vinden bij deze Belgische webwinkel. Naast een uitgebreid aanbod gevestigde namen zet Bagazoo ook beginnende tassenontwerpers in de schijnwerpers. Iedere drie maanden geven ze aanstormend talent de kans hun ontwerpen online te verkopen. Bagazoo won dit jaar de Becommerce Starters Award. Een prijs die ze niet zomaar kregen, want een levering binnen de Benelux kost maar 5 euro, u krijgt 15 dagen bedenktijd, en als u dan toch niet tevreden bent, mag u het bestelde item gratis terugsturen.

Kinderen

www.kleinezebra.com

Een mooie winkel boordevol hippe hebbedingetjes voor de allerkleinsten. Erg leuk zijn de muurstickers en het originele speelgoed, zoals het draagbare speelgoedhuis en het retro raketloopfietsje. De kleurrijk ingepakte cadeautjes worden uiterlijk 3 dagen na betaling thuis geleverd door de postbode. Grotere pakketten worden door een koerier gebracht, maar dat merkt u natuurlijk ook aan de kosten.

www.k-dodo.be

“Kadoos voor kadees.” Dat is de slogan van deze bijzondere webwinkel. K-dodo verkoopt vooral handgemaakte knuffels en accessoires, maar biedt ook praktische kinderspullen aan zoals slabbetjes en handdoeken, steeds met een speelse knipoog uiteraard. U kunt uw bestelling afhalen of laten bezorgen met de taxipost (4,95 euro tot 2 kilo). Bestellingen boven 60 euro worden gratis verzonden.

Getest

www.louiandlouise.com

Met twee kleine kinderen en een fulltime job blijft er maar weinig tijd over om te winkelen. Bovendien zijn originele kleertjes vaak duur. Loui & Louise is een mooi alternatief met leuke babykleding aan redelijke prijzen. De site biedt basics (2-18M) in dik kwaliteitskatoen die u kunt personifiëren met prints (+7 euro), tekeningen (+8 euro), teksten (+7 euro), pareltjes en glitters (+1 euro per 6). De maten vallen klein, dus kies zeker ruim genoeg. Wij selecteerden een T-shirt met lange mouwen en plakten er een Elvisfiguur op : het geknipte geboortegeschenk voor het zoontje van een vurige Presleyfan. Voor 20,60 euro (11 euro T-shirt + 7 euro applicatie + 2,60 verzendingskosten) leverde de postbode een week later een keurige envelop af. Het is niet bij dat ene T-shirt gebleven… (SA) Vragen bij online shoppen ? Is het veilig ? Kun je terugsturen ?

En bestaat er een kwaliteitslabel ?

Op weekend.be vindt u het antwoord in ’10 weetjes over winkelen op het internet’.

Beauty Getest

www.cosmeticary.com

Voor wie van hippe cosmeticamerken houdt, maar niet elke dag in de grote stad komt, is de onlineshop van de Cosmeticary het cyberequivalent van de grot van Ali Baba ! De bekendste doctor brands, nicheparfums, ecolabels en make-upklassiekers zijn slechts een klik verwijderd van uw badkamer. Ik trakteerde mezelf op een haarmasker van Bumble & Bumble en kreeg de dag erna een bevestiging. Zodra Cosmeticary de overschrijving (of creditcardbetaling) ontvangt, wordt het pakje binnen 48 uur geleverd aan een standaardtarief van 5 euro. Wie vragen heeft, kan bellen naar de Brusselse flagship store in de Ortsstraat. (SA)

www.puresha.com

Het Britse Puresha heeft een duidelijke missie : luxueuze cosmeticaproducten verkopen zonder chemicaliën of kleurstoffen. De webwinkel heeft een ruim aanbod exclusieve nichemerken en biedt bovendien ook gratis beautyadvies aan. Met één klik op de knop condition krijgt u voor ieder huidprobleem een aantal oplossingen aangeboden. Zowel de producten als de verzending (ongeveer 18 euro) zijn prijzig.

www.paulaschoice-eu.com

Al meer dan 25 jaar analyseert en beoordeelt de Amerikaanse Paula Begoun huidverzorgings- en cosmeticaproducten. Op vraag van haar lezers startte ze in 1995 haar eigen lijn, Paula’s Choice, en de bijbehorende website. De website heeft nu ook een Europese variant, wat de verzending een stuk sneller en goedkoper maakt. Of zoals Paula zegt : “Inner beauty is priceless, outer beauty doesn’t have to be.”

www.fragrancenet.com

Als u op zoek bent naar een geurtje dat niet langer in België te verkrijgen is, is dit hét adres. Staat uw favoriete parfum toch niet tussen de ruim 10.000 aangeboden producten, dan gaat Fragrancenet zelf voor u op zoek. De extra kosten voor de overzeese verzending worden trouwens ruimschoots goedgemaakt door de lage prijzen.

DesignGetest

www.livinglounge.be

De onlineshop van deze Leuvense winkel verkoopt vooral retro decoratiespullen. Met een klik belandt een grappige asbak in mijn winkelwagentje. Bij het overzicht kan ik meteen de verzendingskosten schatten (gratis bij afhalen in de winkel, 4,95 euro via postpakket, 5,5 euro met TNT of 10,95 euro rembourspostpakket). Betalen kan per overschrijving of creditcard. De volgende ochtend krijg ik een bevestiging dat mijn item in voorraad is en geleverd wordt na betaling. Zes dagen later valt het pakje stevig ingepakt in mijn bus. Mijn eerste kerstcadeautje is alvast binnen ! (SA)www.arenascollection.com

Design Arenas verkoopt meubels, verlichting en woonaccessoires. De website heeft bovendien een ruime collectie van Belgische ontwerpers zoals Casimir en Xavier Lust. De geschatte verzendingskosten en levertermijn worden bij ieder product afzonderlijk weergegeven. Als u dringend een cadeautje nodig hebt, kunt u ook altijd even kijken in de categorie ’48 uur’.

www.matteriashop.com

Matteria is een ecovriendelijke webwinkel met aandacht voor mooi design. U kunt er onder meer terecht voor energievriendelijke lampen, stoeltjes uit gerecycleerd materiaal en kleding in biokatoen. De Finse webwinkel rekent 15 euro voor een standaardverzending.

www.nakedandangry.com

Voorlopig valt deze gloednieuwe website nog onder de categorie design, maar het doel van de Amerikaanse oprichters is hun originele patronen op allerlei voorwerpen te drukken. Nu bestaat hun collectie vooral uit behangpapier. Toegegeven, een rol behangpapier is niet meteen een romantisch cadeau. Tenzij u natuurlijk ook belooft het zelf tegen de muur te hangen.

VariaGetest

www.apple.com

Een nieuwe MacBook, iPhone of iPod is natuurlijk leuk, maar voor wie het liever bescheiden houdt, is er iTunes Gift. Er zijn verschillende mogelijkheden. Ofwel koopt u online of in een van de verdeelpunten een cadeaukaart van 15, 25 of 50 euro. Deze kaart bevat een code waarmee de gelukkige zijn favoriete muziek kan downloaden op iTunes, ’s werelds grootste digitale muziekwinkel. Ofwel stelt u zelf een playlist samen die u cadeau doet. Ik kocht voor een vriend de nieuwe cd van Sigur Ros voor 9,99 euro. Even zoeken in de Itunes Store, klikken op de cadeauknop afgebeeld naast de cd en mijn creditcardnummer invoeren. Echt kinderspel. Ik koos ervoor om een e-mail te sturen, zodat hij enkel op de link moest drukken om de cd te downloaden. U kunt ook een certificaat afdrukken. www.novibpaktuit.nl

Geef eens een geit, bomen of 10 kuikens cadeau. Symbolisch welteverstaan. Novib pakt uit is een organisatie van Oxfam en steunt jaarlijks ruim 850 lokale initiatieven in 63 landen. Zelf krijgt u een mooi kaartje als dank voor uw donatie.

www.proxis.be

Proxis is de grootste Belgische internetwinkel voor boeken, cd’s, dvd’s, games en software. Als u dit jaar geen risico’s wilt lopen, kunt u (zonder enige verplichtingen) ook een cadeaulijst samenstellen of even gaan kijken op die van anderen. De verzendingskosten zijn gratis vanaf 25 euro.

www.foxinabox.be

Vergeet de wachttijden in de supermarkt en het gezwoeg in de keuken. De Belgische webwinkel Fox in a Box levert alle ingrediënten voor een gezellige kookavond. De benodigdheden, accessoires en een handige receptenkaart worden 48 uur na uw bestelling netjes thuis afgeleverd in een stijlvolle doos. Een rijkelijk driegangenmenu voor 4 personen kost ongeveer 130 euro, inclusief de levering.

Door Ellen De Wolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content