Onder lichte dwang lieten we ons opsmukken in een beautysalon voor heren. Een man moet alles eens geprobeerd hebben in zijn leven.

De hoofdredactie aan de telefoon. Of ik me eens wil laten vertroetelen in een beautysalon voor mannen. Laat maar, denkt de overtuigde hetero in mij spontaan. Ik zie er naturel toch best oké uit ? “Maar ik ben nog ‘maagd’ op het gebied van beauty”, probeer ik nog. “Des te beter, schrijf maar over je prille ervaringen”, krijg ik te horen. Slik. Eigenlijk lieg ik, want ik heb wel al eens stiekem gezichtscrème van mijn vriendin aan mijn gezicht gesmeerd. En ik heb op een goed verborgen plek een minitube undereye-gel liggen. Om de wallen wat te camoufleren, weet je wel. Toch best handig soms, zulke oplapmiddeltjes. Het vervolg laat zich raden : mijn twijfel ruimt plaats voor curiositeit. En voor ik het weet, lig ik op de behandelingstafel in een beautysalon waar cheesy newagemuziek me op mijn gemak moet stellen. Gemak is trouwens een understatement. “Meneer is hier nooit eerder geweest ?” leidt de engelachtige schoonheidsspecialiste af uit de lompe manier waarop ik me op de behandelingstafel vlei. Het zijn haar laatste woorden. Haar stilzwijgende inwijdingsritueel met mannenbeautyproducten van 4VOO kan beginnen.

Vijfstappenplan

Gracieus betast ze mijn gezicht om te voelen welk soort huid ik heb. Mijn voorhoofd blinkt van het zweet en ik zie ze denken “aan die kerel is opsmukwerk”. Maar ze zwijgt en dat siert haar. Prompt trakteert ze mij op een gezichtsmassage. Via haar vingertoppen voel ik de stress zo uit mijn hoofd wegtrekken. Ik sluit de ogen en geniet. Mijn gezicht had duidelijk een flinke beurt nodig, want de behandeling is een heus vijfstappenplan. De zeep die ik doorgaans gebruik, maakt mijn huid blijkbaar nog vetter dan hij al was. De remedie : “Een degelijke gezichtsreiniger die de poriën vrijmaakt, in plaats van een ‘zeepfilm’ over je huid te leggen.” Akkoord, dat is marketingtaal, maar ik ondervind het ook aan den lijve : mijn huid voelt perfect clean aan. Maar nog niet zuiver genoeg, volgens de schoonheidsspecialiste. Ik kan blijkbaar ook een scrub gebruiken, die mijn huid diep reinigt en dode huidcellen verwijdert. Het resultaat is verbluffend : ik straal. Voilà, opgemaakt staat netjes, denk ik. En ik maak aanstalten om van de tafel te wippen. Maar de beautyverpleegster heeft blijkbaar nog boetseerplannen voor mijn gezicht. Ik krijg een energizing mask aangesmeerd die mijn huid tien minuten lang met een witte amorfe massa bedekt.

Intussen grijpt de specialiste mijn hand. Ze betast mijn vingers en inspecteert mijn nagels. “Een knager, inderdaad”, geef ik beschaamd toe. Lieftallig glimlachend diept ze uit een glossy doosje een vijltje. Enkele welgemikte schuurbeurten later blinken mijn nagels gênant mooi. Zo zacht en glad dat ik er nauwelijks kan afblijven als de specialiste mijn masker professioneel afpelt. En guess what ? Mijn huid blinkt van gezondheid, niet van het zweet.

Onzichtbaar ingrijpend

Het voorspel is ten einde, en geloof het of niet, ik krijg er meer en meer zin in. Toch blijf ik op mijn hoede, want de delicaatste ingrepen – lees : de flagrantste aanvallen op mijn mannelijkheid – moeten immers nog komen : mascara, eyeliner, bronzeur én lipstick. “Make-up dient niet om te plamuren, maar om mooie gelaatstrekken in de verf te zetten”, stelt een toeschouwer mij gerust. “Welke mooie gelaatstrekken ?”, denk ik bij mezelf, maar ik laat me toch gewillig overmeesteren. Te beginnen met de bronzeur, die ik by the way zelf mag aanbrengen. Simpel hoor, gewoon twee pompjes van het bruine goedje openwrijven in mijn handen en mijn gezicht masseren. Nee, ik sla niet oranje uit. En nee, ik zie er niet uit als een bruingebrande bimbo uit Ibiza. Gewoon een subtiel laagje bruin dat mijn huid een gezonde, egale teint geeft. Trots kijk ik in de spiegel en geef mijn ijdele wederhelft een knipoog. Als ik luttele minuten later opnieuw de spiegel ter hand neem, ziet mijn blik er – hum – nog verleidelijker uit. Het geheim : doorzichtige mascara en beige eyeliner. Best een uniek gezicht trouwens, een schoonheidsspecialiste die zich over mij buigt en zich uitleeft met haar wimperborstel. Transparante mascara brengt ze aan, die mijn wimpers onzichtbaar verlengt en mijn blik doet fonkelen. “Gewoon naar linksboven kijken”, tipt de beautydame mij vervolgens, eyeliner in de aanslag. Helaas, mijn ogen tranen onmiddellijk. Niet van ontroering, ik ben haar ooggefriemel allerminst gewoon. Voor de finishing touch ligt nog lipserum klaar.

Nog steeds een man

“Voorkomt rimpelvorming en veroudering in de lipzone”, lees ik ’s avonds op het staaltje dat ik meekreeg. Irrelevant voor een twintiger als ik, maar het maakt de lippen wel subtiel voller, waarvoor dank. Ook de andere schoonheidsingrepen bleven uiteindelijk zeer onopvallend, maar misten hun effect niet. Want toen ik de deur van het beautysalon achter me dichttrok, voelde ik me nog steeds een man, geen verwijfd schilderij met een neus, twee ogen en een mond. “Vergeten te vragen hoe ik die make-up er moet afwrijven”, schoot mij te binnen. “Ach”, nuanceerde ik meteen, “we zijn een opgedirkt gezicht rijker. En een vooroordeel armer.”

Info over de producten van 4VOO op www.4voo.com of www.cosmentis.com. 4VOO heeft een uitgebreid gamma luxeverzorgingsproducten, exclusief voor mannen. Daarnaast heeft nu bijvoorbeeld ook Jean Paul Gaultier een luxueuze lijn mannenverzorging ‘Tout Beau Tout Propre’.

Door Thijs Demeulemeester

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content