Familie Devriendt is een apart hoofdstuk Blankenbergse geschiedenis, sinds 1885 draait alles bij de Devriendts rond schaal- en schelpdieren. De Oesterput, hun intussen beroemde restaurant, ontstond toevallig.

Overgrootvader Devriendt begon 130 jaar geleden al met de invoer van mosselen en oesters. Kleinzoon Piet serveert sinds 1986 warme kreeften aan klaptafels tussen de leefbakken in de loods. Al snel liep het er storm. Succesnummer van het huis is de ‘plateau royal’, met grijze garnalen, langoesten, oesters, noordzeekrab, wulken, kreukels, koningskrab, messen en sint-jakobs-noten. Ook grote zeetong, van een halve kilo, is een specialiteit. De vis komt uit de haven van Zeebrugge en de klanten komen van overal : 20 procent is Duits en 5 procent is Japans.

Piet Devriendt : “Ik ben 53 en woon al mijn hele leven in Blankenberge. Vader en overgrootvader hadden hier een groot- en kleinhandel in schaal- en schelpdieren. In hun tijd waren de Devriendts de enigen die mosselen invoerden uit Yerseke en kreeften uit Noorwegen. Mijn overgrootvader is in 1885 ook begonnen met een oesterkwekerij in Blankenberge en heeft dat tot de jaren dertig volgehouden. Hij is gestopt omdat er te veel bacteriën in het zeewater zaten, de oesters overleefden dat niet. Sinds 1885 haalde mijn overgrootvader mosselen met de boot. Omdat de schelpdieren onderhevig waren aan bederf, kon hij dus alleen uitvaren in de wintermaanden. De mosselen gingen eerst naar mensen uit de buurt, die de schelpen met de hand schoonmaakten.”

“Van 1885 tot de Eerste Wereldoorlog had de familie Devriendt ook een restaurant in de Bakkerstraat. De handel in schaal- en schelpdieren verhuisde in 1897 naar de plek waar wij nu zitten. We zijn hier begonnen met oesterkweek in betonnen bakken. Dat lukte en wij leverden de Zeeuwse platte aan de betere restaurants in Brugge en Gent. Ook de koninklijke familie werd bevoorraad. Kort na de Tweede Wereldoorlog is mijn vader begonnen met restaurant La Huitrière in de Waterkasteelstraat in Blankenberge. Het eethuis was bekend over het hele land en had een Michelinster. Toen vader en moeder in 1958 trouwden, verkochten ze het restaurant om zich op de groothandel te concentreren. Mijn vader is op 53-jarige leeftijd gestorven aan een hersenbloeding, ik was toen dertien. Moeder heeft met het personeel de zaak voortgezet. Eind jaren zeventig ben ik, na mijn legerdienst, in de zaak gekomen.”

“Het restaurant is er veeleer toevallig gekomen. Wij waren gekend voor gekookte kreeften, die de mensen kwamen afhalen om warm mee naar huis te nemen. Maar wie wat verder woonde, kwam thuis met een koude kreeft. Zo kwam de vraag of men de kreeften niet ter plaatse kon opeten. We hebben dan een tuintafel met twee stoelen in het midden van de zaak gezet. Toen andere klanten dat zagen, vroegen die ook een zitje. Tegen het eind van de week zaten er veertig mensen mosselen en kreeften te smullen aan klaptafels tussen de leefbakken. Vandaag halen wij tot zevenhonderd couverts op een drukke dag en het zijn niet alleen Belgen met een tweede verblijf die aanschuiven, ook veel Duitsers en Japanners die na hun bezoek aan Brugge doorrijden naar die beroemde Oesterput.”

“Onze grootste troef is versheid. Wij krijgen zeven dagen op zeven verse vis en garnalen geleverd uit Zeebrugge. Wij gebruiken jumbomosselen, die in het zicht van de mensen worden gekookt en in porties van 1,2 kg op tafel komen. De oesters mogen van de voedselinspectie niet meer in leefbakken worden bewaard. Het is een Europese richtlijn : zodra een oester uit het zeewater is, mag hij niet meer terug in het water.”

Het zeebanket wordt opgediend zonder tierelantijnen. Het comfort is basic. Het merendeel van de mensen schuift bij elkaar aan lange tafels aan. Zo ontstaan er vaak vriendschappen. “Twee jaar geleden investeerden we een miljoen euro in de verbetering van keuken en parking. Het personeel is lang bij ons in dienst en dat stellen de gasten op prijs. Ook mijn zonen werken mee : Pieter bedient, Robbe doet de bar en de kassa : de opvolging is verzekerd.”

Restaurant en kleinhandel Oesterput Devriendt : Wenduinse Steenweg 16, 8370 Blankenberge, 050 41 10 35. www.oesterput.com. Plateau fruits de mer met een kreeft van 500 g en een fles champagne Jacquart, 140 euro voor twee. Open van 11.45 tot 14 uur en van 17.30 tot 21 uur. Dinsdag gesloten.

DOOR PIETER VAN DOVEREN & FOTO’S GUY KOKKEN

“Mensen die wat verder woonden, kwamen thuis met een koude kreeft. Zo kwam de vraag of ze de warme kreeften niet ter plaatse konden opeten”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content