Onlangs deed ik wat iedereen wel eens doet, maar wat toch niet echt betaamt: ik liep over straat en gluurde in het voorbijgaan binnen in een doordeweekse woning. In een flits zag ik op een tafeltje zo'n dozijn flessen staan. Een waarneming die lang genoeg duurde om te weten dat hier een liefhebber van maltwhisky's woonde: etiketten, beroemde namen en de vorm van de flessen paradeerden voorbij. Balvenie, Macallan, Glenmorangie, Lagavulin... ik prevelde de namen zoals een vrome monnik z'n rozenkrans bidt. Ook daarin is de wereld dus veranderd: vroeger kochten we J&B of een red label van Johnnie Walker, je bestelde een glas met ijs of goot een cola bij het bruinrode vocht. Niet dat een gewone blended whisky slecht zou zijn, maar vandaag zijn maltwhisky's in opmars: mensen leggen een verzameling aan, worden lid van een club, leren kleuren, geuren en smaken onderscheiden zoals ze dat met goede wijnen doen, ze schenken vrienden een glas 15 jaar oude Laphroaig in, koken met whisky of gaan in het moederland van het gerstenat op zoek naar ontdekkingen.
...