Maanden is het al aan de gang ondertussen, de kleurboekenrage voor volwassenen. Maar wat is daar nu toch aan ? De vijf redenen voor het instantsucces.

1. ALTIJD PRIJS !

Burn-outs en depressies overal. We werken te veel en krijgen er weinig of niets voor terug. De kracht van de kleurboeken bij volwassenen ligt volgens psychologen in het rustgevende aspect door de ultieme concentratie. En, we hebben het zelf gepro-beerd : een hele tekening afwerken geeft best wel voldoening. “Het belang-rijkste is dat je er niet te veel bij nadenkt”, vertelt Melissa Pouw van de Nederlandse uitgeverij BBNC, die flink wat kleurboeken uitgeeft. Als u dus houdt van blauwe bomen en rood water, doe dan gek. Er kan niets fout gaan.

2. VERKRIJGBAAR IN S / M / L / XL / XXL !

“Meer dan honderd illus-tratoren werken aan de teke-ningen die wij bewerken en omvormen tot kleurplaten”, vertelt Melissa Pouw nog. “De tekeningen moeten duidelijke zwarte lijnen bevatten en moeten inkleurbaar zijn, dus bestaan uit verschillende vlakken. De voorstelling moet visueel aantrekkelijk zijn en genoeg gedetailleerd.” In de boekwinkels liggen tot soms meer dan dertig versies : met postkaarten, voor op reis, kunstzinnig, geografisch, symmetrisch, organisch of helemaal over de natuur. Ook populair : mandala’s, de abstracte en symmetrische cirkels die al eeuwen als meditatief instrument gemaakt en gebruikt worden. Opkomend zijn boeken waarbij u nummertjes of puntjes met elkaar moet verbinden.

3. SPOTGOEDKOOP !

“In totaal hebben we in België vorig jaar 120.000 kleur-boeken verkocht, en nu staat de teller al op 35.000 voor dit jaar”, aldus L&M Books, dat de verdeling doet in België voor de BBNC-boeken. “De hype is nog lang niet voorbij.” Voor nog geen tien euro krijgt u bijna 150 kleurplaatjes. Nog een setje potloden en u kunt aan de slag. Al kan het ook luxueus. “Sommige winkeliers die onze kleur-boeken goed verkopen, zien klanten 150 euro neertellen voor een nieuwe kleurdoos.”

4. 24 / 7 !

Tijdens het pendelen, tijdens de sportles van de kinderen, gedurende een werkpauze of ’s avonds in bed. In principe kan kleuren overal, en het is gezonder dan een sigaret roken. Zorg wel dat u niet vergeet uit de bus, trein of tram te stappen omdat u ‘nog snel die blaadjes wilt inkleuren’. Opgelet : verslaving is mogelijk.

5. UITZONDERLIJK XXX-AANBOD !

Het onderste is nog niet uit de kan gehaald, toch zeker niet op vlak van de échte volwas-sen thema’s. Wij wachten op een trendcombo : Het Vijftig tinten grijs-kleurboek. Inclu-sief potlodenset van vijftig verschillende grijstinten. Voor gevorderden.

Door Leen Creve en Nuno Filipe Mendes

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content