Linda Asselbergs | Koen Fillet

Linda asselbergsJa, ook jij hebt buikspieren.” Ik weet niet hoe dat met jou gesteld is, Koen, maar mij maakt zo’n strijdkreet diep opstandig. “In zes weken een strakke buik én een strak lichaam !”, belooft het Wasborddieet voor vrouwen verder. Schijnt een malheur te doen in de States, bewust boek annex oefenprogramma. Ze moeten het zelf weten, die Amerikanen. Een middel zo strak dat je er een knikker op kunt laten stuiteren ? Ga weg, op mijn anatomie is het ten strengste verboden te stuiteren, en bij ‘wasbord’ denk ik in de eerste plaats aan wroetende vrouwen aan de tobbe, genre Moeder waarom leven wij ?

Alle truken van de foor zijn goed om een mens een schuldgevoel aan te praten. In vetjes staat het er, om de dreiging kracht bij te zetten : buikvet is het gevaarlijkste vet in je lichaam. Toch volgens David Zinczenko, fitnessgoeroe en hoofdredacteur van Men’s Health, zo’n blad met designmannen met designspieren in designondergoed op de cover. Wat kent zo’n tiest van vrouwelijke rondingen ? Dat vrouwen nu eenmaal een buikje hebben, wist een voormalige vrijer van mij pertinent, “want daar zit vanalles in”. Zijn vader was landbouwer, vandaar zijn kennis van de natuur. Maar die Zinczenko is een slijmbal. Draagt zijn boek op aan “alle vrouwen, overal ter wereld, die weten hoeveel we van hen houden en hen bewonderen”, en stuurt die geliefde vrouwen vervolgens naar de winkel om lijnzaadolie, een blender en bonen naar keuze. Van vet spieren maken, zoals die huichelaar belooft ? Je hoeft geen meisje te zijn dat van wetenschap houdt om te weten dat dat dikke zever is. Vet is vet en spieren zijn spieren en daarmee basta.

Maar ach, wat hang ik hier de stoere uit ? Al na het eerste hoofdstuk van het Wasborddieet heb ik zuchtend de plastic hoepel uit het washok gehaald. Geen idee hoe zo’n ding precies heet, maar het helpt om sit-ups kracht bij te zetten. Daarbij is het cruciaal de onderrug stevig tegen de vloer te drukken, Koen, anders krijg je bolle buikspieren. Zelfs als je sit-upt tot je honderd gram weegt.

Wat je natuurlijk ook kunt doen, is na zo’n honderd sit-ups op het karpetje naast je bed het Wasborddieetboek krachtig tegen de muur werpen. Daar krijg je dan weer prima armspieren van.

KOEN FILLET

Die Zinczenko gaat ons niet hebben met zijn schuldgevoelaanpraterij, Linda. Laat ons dat met elkaar afspreken. Je bent zijn boek toch niet gaan kopen ? Ik mag hopen dat links of rechts op de redactie van Weekend Knack een recensie-exemplaar van Wasborddieet voor Vrouwen lag te slingeren en dat je daarin hebt zitten bladeren. Geen euro gaan we hem gunnen.

Want laat ons het probleem eens zakelijk analyseren.

Hebben wij een wasbordbuik ? Nee, natuurlijk niet. Zijn wij bereid dagelijks sit-ups te doen en te hoelahoepen om een wasbordbuik te verwerven ? Nee. Zijn wij bereid te verzaken aan chocolade en alcohol, aan boter en room, met als doel die strakke buik en dat strak lichaam, een doel dat op middellange termijn toch onbereikbaar zal blijken ? Ook niet.

Oei. Hoe gaan wij dan vermijden diep ongelukkig te worden ?

Als volgt, Linda : wij gaan onze oren en ogen openhouden. En dan merken we signalen op waaruit blijkt dat de heer Zinczenko niet in de echte wereld leeft. Niet iedereen kickt op de wasbordbuik. Een vrouwelijke radiocollega – haar naam zal ik niet noemen – heb ik ooit de lof horen zingen over de buik van haar vriend. De beste buik van de wereld, verzekerde ze iedereen die het wilde horen. Niet omdat hij hard en gespierd was zoals dat wasbord van Zinczenko, nee, het tegendeel was waar : een zachte, bolle buik. Ik meen me te herinneren dat gezellig het woord was dat ze gebruikte. Ze glimlachte terwijl ze het zei en ze kreeg die afwezige blik in de ogen van heel verliefde meisjes. Een buik waarin je, als je er je hoofd op laat rusten, een beetje wegzakt. Dat zei die collega. Ik had haar kunnen zoenen.

Misschien moet ik haar naam toch maar noemen ? Want geef toe, Linda, je zou heel anders naar het radionieuws luisteren. Zou het geen troost zijn als je wist : nu leest ze nog onheilsberichten over epidemieën, over mislukte oogsten, bomaanslagen, uitslaande branden en de moeizame splitsing van een kiesdistrict. Maar het deert haar niet want straks zegt ze “dat was het nieuws”, en dan gaat ze naar huis. Naar haar vriend. Naar zijn buik. Bol. Zacht. Gezellig.

Laat de wereld maar draaien. Zinczenko, pfft. (www.koenfillet.be)

In deze tweewekelijkse brievencolumn buigen Linda Asselbergs van Weekend Knack en Radio 1-journalist Koen Fillet zich over prangende kwesties.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content