Bij een buitenfeestje hoort een aperitief waar je je handen aan kunt warmen. Deze elegante kruidige cider krijgt warmte door de vanille en door de frisse toetsen van de laurier. De zwarte peper geeft de pit die je nodig hebt om de kou te trotseren. Maak een alcoholvrije variant door de cider te vervangen door appels...

Bij een buitenfeestje hoort een aperitief waar je je handen aan kunt warmen. Deze elegante kruidige cider krijgt warmte door de vanille en door de frisse toetsen van de laurier. De zwarte peper geeft de pit die je nodig hebt om de kou te trotseren. Maak een alcoholvrije variant door de cider te vervangen door appelsap. Voor 4 personen 1 fles droge cider 1/2 vanillestokje, in de lengte opengesneden, 1 kruidnagel 5 bolletjes zwarte peper, gekneusd 2 blaadjes verse laurier 1 snuifje nootmuskaat (of 1 stukje foelie als je dat hebt liggen: dit is de aromatische bloem die rond de nootmuskaat groeit, de smaak is vergelijkbaar met nootmuskaat, maar foelie heeft iets frissere tonen) Eventueel 1 el honing als je het zoeter wilt maken Garneren: een gedroogd schijfje appel of een stukje citroenschil 1. Giet de fles cider uit in een kookpot. Voeg alle kruiden toe en laat 20 minuten zachtjes sudderen onder deksel tot alle smaken zijn opgenomen. Proef even of je de drank lekker vindt zo. Als je nood hebt aan meer zoet, voeg dan nu een eetlepel honing toe. 2. Schenk de warme cider in hittebestendige glazen of mooie kopjes en werk af met een stukje citroenschil of een schijfje gedroogde appel. TIP Om zelf gedroogde appelschijfjes te maken, snijd je flinterdunne plakjes van een appel (eventueel met een mandoline). Snijd de appel horizontaal (start bij het steeltje) zodat het klokhuis zorgt voor een mooi gaatje in het midden van de appelschijfjes. Droog ze ongeveer 3 uur in een heteluchtoven op 100°C. Als je een droogoventje hebt, kun je dat hier natuurlijk ook voor gebruiken.