WALTER VAN STEENBRUGGE

© CHARLIE DE KEERSMAECKER

Advocatuur is verwant met boksen. Ook als advocaat moet je incasseren : klappen krijgen, opstaan en doorgaan. Wekenlang werken, argumenten verzamelen, alles op papier zetten, en dan je conclusie in de vuilnisbak zien verdwijnen. Dé manier om een nederlaag uit mijn systeem te krijgen is in het bos gaan hardlopen, alles uitzweten.

Hij werd verdacht van moord op zijn vader las ik in 2011 in de krant. Twee uur later telefoon van mijn kantoor : “Junior Bauwens staat voor de deur. Hij vraagt of je hem wilt verdedigen.” Dat heb ik gedaan, en hij is buiten vervolging gesteld.

Ik kan niet nee zeggen tegen Junior, ook niet toen hij me vroeg zijn bokscarrière te begeleiden. Ik ben 28 jaar advocaat, ik heb al veel mensen ontmoet, maar niémand die meer altruïstisch is dan Junior. Niets voor zichzelf, alles voor zijn familie, met zeven kinderen waarvan er vier zeer zwaar autistisch zijn. Zijn moeder wil die kinderen per se thuis verzorgen, Junior stelt alles in het werk om dat mogelijk te maken. Chapeau voor die kleine Gentenaar.

Als advocaat van enkele voetbalploegen en een wielerploeg ben ik gepokt en gemazeld in sportmilieus en topsport. Junior koos de zwaarste tak. Bij andere sporten kun je na een nederlaag het verlies snel weer ongedaan maken, bij boksen niet. Het is alles of niets. Tijdens zijn titelkamp zat ik in een hoekje te sterven. Hij moést winnen, anders gingen alle lichten uit, er was geen plan B.

Sinds Junior Europees kampioen is, ben ik gecontacteerd door een Mexicaanse promotor die een aantal kampen wil organiseren. Junior is 26, hij is net geslaagd voor de middenjury, misschien studeert hij daarna kinesitherapie. Ik zal hem blijven steunen, want hij is bijzonder getalenteerd en heeft een hart van koekebrood.

De Heilige Stoel voor het gerecht dagen, was onze beste move ooit. Ik was al in de jaren negentig bezig met seksueel misbruik in de kerk, ik ben nog met Rik Devillé bij minister Verwilghen geweest. Toen wou ik al een klacht indienen tegen de kerk, maar de slachtoffers durfden niet. Dat waren bange vogeltjes met gebroken vleugels, maar na de affaire-Vangheluwe barstte de bom. 154 mensen kwamen hier getuigen, onvoorstelbaar welke ravage seksueel misbruik op jonge leeftijd aanricht.

Het VN-rapport veroorzaakte in onze contreien weinig deining, maar ik kreeg er rillingen van. Het was zowat een blauwdruk van de dagvaarding die wij in Gent hadden uitgebracht tegen de Heilige Stoel en de Belgische bisschoppen. Daarin staat dat de kerkelijke overheid de zwaarst denkbare fouten heeft begaan door voor de eigen reputatie te kiezen en de ogen te sluiten voor het misbruik dat men kende, decennialang.

Waar mijn verontwaardiging vandaan komt ? Met de moedermelk binnengekregen, misschien ? Een deel van mijn afkomst ken ik niet. Mijn moeders moeder was een vondelinge in een bloemperk in Madrid. Ook mijn moeder was een Spaanse furie, maar wel een zwijgzame. En ik had een zeer lieve vader die alles deed voor zijn kinderen. Hij was stationschef. ’s Nachts ging hij mee met de arbeiders om wissels te ontdooien. Hij zou ook nooit gestaakt hebben, hij viel nog liever dood : de trein moest rijden.

Zijn toewijding heb ik altijd bewonderd. Met één kleine wedde hebben mijn ouders hun vier kinderen aan de universiteit laten studeren. Een van mijn broers is commissaris bij de federale politie. Hij speurt de hele wereld af naar veroordeelde, voortvluchtige criminelen. Hij stopt mensen in de gevangenis, ik tracht ze eruit te halen.

Walter Van Steenbrugge (Oudenaarde, 1964) begon in 1991 samen met één vennoot een advocatenkantoor dat inmiddels is uitgegroeid tot een team met 28 mensen. Hij werd vooral bekend in een aantal spraakmakende zaken, zoals de moord op veearts Van Noppen en vermeende dopingzaak van wielrenner Iljo Keisse, waar hij een vrijspraak bekwam. Samen met vennoot Christine Mussche verdedigt hij de slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk.

Van Steenbrugge is ook mentor en sponsor van Jean-Pierre ‘Junior’ Bauwens die sinds 20 juni 2014 de Europese titel lichtgewichten op zijn naam heeft.

DOOR GRIET SCHRAUWEN & FOTO CHARLIE DE KEERSMAECKER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content