Baselworld, de grootste horlogebeurs van de wereld, van 19 tot 26 maart, is een feest van technologische hoogstandjes, exquise materialen, oogverblindende ontwerpen en discrete of minder discrete luxe. Een greep uit de oogst van dit jaar.

Het Amerikaanse Hamilton (1) eert Elvis Presley met de Ventura Elvis80. The King, Hamiltonfan van het eerste uur, zou op 8 januari 2015 immers tachtig zijn geworden. Het nieuwe horloge, met kast in staal met zwart PVD, is iets kleiner en meer gebogen dan het exemplaar dat Elvis droeg, en beschikt over een datumaanduiding en gangreserve van tachtig uur. Het kost 1295 euro voor de automatische versie met polsband in rubber of leder. Ook verkrijgbaar als kwartshorloge.

Voor zijn compleet nieuw Diamantissima-kwartshorloge vond Gucci (2) inspiratie in het ruitvormige diamantpatroon van zijn befaamde stoffenprints. De prijs van beide versies (27 en 32 mm), in staal bekleed met roségouden PVD en met kalfs-lederen polsband, bedraagt 745 euro.

Certina (3) rustte zijn bekende DS-8 Chronograph uit met een maanfase-indicator. Het resultaat is de DS-8 Moon Phase, een kwartshorloge (42 mm) in roestvrij staal. Het kost 765 euro voor de versie met kalfslederen polsband.

Longines (4) introduceert met de Symphonette een collectie ovale horloges in zijn gamma. Prijs voor dit kwartshorloge in staal met diamanten op de lunet : 3560 euro.

Balmain (5) verwent de dames met de gans nieuwe Eria Lady RC-collectie. Dit kwartshorloge (29,40 x 21,90 mm) kreeg 30 diamanten (0,11 kt) mee, en kost 785 euro.

Lebeau-Courally (6) stelde zijn eerste horloge voor met in de eigen manufactuur vervaardigd gangwerk, nota bene in messing. De Phase de Lune (43 mm), verkrijgbaar in wit, rosé en geel goud, beschikt over een maanfase naar keuze op 12 of op 6 uur. De blauwe wijzerplaat is in zeer bewerkelijk email ‘grand-feu’. Gangreserve van 100 uur. Polsband in croco. Kostprijs : 42.000 euro.

Raymond Weil (7) ging voor zijn nieuwe Nabucco in zee met de iconische, Amerikaanse gitarenbouwer Gibson. De automatische chronograaf (46 mm), met onderdelen in een materiaal dat ook in de gitaarbouw wordt gebruikt, beschikt over 46 uur gangreserve, een kleine seconde op 9 uur, en een datumaanduiding op 4.30 u. Polsband in rubber. Prijs op aanvraag.

Op 27 oktober 1815 benoemde koning Lodewijk XVIII Abraham-Louis Breguet tot horlogemaker van de koninklijke marine. Ter ere van die 200ste verjaardag stelt Breguet (8) een zeer exclusieve automatische chronograaf in platina voor, in een beperkte oplage van 200 exemplaren. De Marine Chronographe ‘200 ans de Marine’ (42 mm) beschikt over een gangreserve van 48 uur. Polsband in rubber, 53.000 euro.

REGENBOOG

Na het door zwart, bruin en nude gedomineerde tijdperk geeft de traditionele horlogesector zich over aan kleur. Naast lipstickkleurtjes zijn vooral blauw en grijs dé trendkleuren. Zo nu en dan doorspekt met een vleugje gedurfd geel.

Voor het eerst sinds zijn introductie in 2000 combineert Chanels (9) J12 witte keramiek met een touch in pastel. De lunet is naar keuze lichtblauw, zachtroze of muntgroen. De beperkte oplage van 1200 stuks elk is zowel beschikbaar met een horlogekast van 29, 33 en 38 mm, vanaf 4250 euro.

Het kwartshorloge Montreal valt met zijn kussenvormige horlogekast (41×49 mm) in roestvrij staal bekleed met roségouden PVD zeker op in het gamma van Rodania (10). Polsband in kalfsleder, 299 euro.

Voor de gans nieuwe Slim d’Hermès-collectie werkte het Franse luxemerk Hermès (11) samen met Philippe Apeloig. De befaamde graficus ontwierp een nieuw lettertype voor de horloges. Ze werkten eerder al samen aan de Carré d’Hermès-sjaals. Het kwartshorloge in staal (25 mm) met alligatorpolsband kost 5600 euro.

Calvin Klein (12) combineert voor het nieuwe Spellboundkwartshorloge (39 mm) zacht pythonleder met gepolijst roestvrij staal, 230 euro.

Als antwoord op de talrijke aanvragen van klanten, creëerde Louis Vuitton (13) dit jaar een goedkopere automatische versie in staal van zijn Tambour Escale Time Zone. In tegenstelling tot de editie van vorig jaar zijn de kleuren (7 in plaats van 38) nu niet me de hand geschilderd. Het horloge (39 mm) beschikt over 24 tijdzones en kost 5300 euro voor de versie in staal.

Voor het gans nieuwe Khai-kwartshorloge (38 mm) inspireerde Versace (14) zich op de modecollectie van dit seizoen. Het horloge in staal bekleed met roségouden PVD kreeg een kalfslederen polsband met alligatorprint mee, en kost 940 euro.

Seiko (15) breidt dit jaar zijn Astron-collectie uit met een derde kaliber. De Astron GPS Solar Dual-Time (45 mm) maakt nog steeds gebruik van een energiezuinige gps-module, die waar je ook bent de juiste tijd en datum aangeeft. Dankzij de tweede tijdzone in het nieuwe model weten globetrotters ook altijd hoe laat het thuis is. Prijs op aanvraag.

Rolex (16) rustte zijn meest prestigieuze model, de Oyster Perpetual Day-Date, met een nieuw nog preciezer mechanisch gangwerk uit. Het kaliber 3255 kan prat gaan op 14 brevetten voor een nog nauwkeuriger horloge met meer autonomie, resistentie tegen schokken en magnetische velden. Prijs op aanvraag.

SMART OF TRADITIONEEL ?

Met de introductie van de wearables dringt de vraag zich op wat we precies om onze pols willen : een traditioneel horloge dat de tijd en misschien ook de datum en de tijd op je vakantiebestemming aangeeft ? Of toch liever een smartwatch waarop we ook onze inkomende mails of ons hartritme kunnen checken ? Sommige traditionele horlogemerken springen alvast mee op de kar van de smartwatches.

Guess (17) ging voor zijn Connect Smartwatch een stapje verder dan andere merken. Niet alleen zijn er versies voor hem (44 mm) en haar (41 mm), tevens beschikt het horloge over twee batterijen. Eén voor de smart-technologie die je slechts om de drie tot vijf dagen dient op te laden, en één voor het horloge die zoals een standaardbatterij twee jaar meegaat. Zo kun je je horloge steeds blijven gebruiken. Prijs op aanvraag.

Nog geen smartwatch bij Patek Philippe (18), maar wel deze automatische Calatrava Pilot Travel Time (42 mm) in grijs goud, geïnspireerd op een navigatie-instrument dat het huis in de jaren dertig vervaardigde. Het horloge beschikt over een analoge datumaanduiding op 6 uur en twee tijdzones. De twee openingen op 9 en 3 uur melden waar het dag en nacht is. Polsband in leder, kostprijs 42.000 euro.

Breitling (19) wilde vooral een smartwatch om het gebruik van zijn pilotenhorloge B50 te vereenvoudigen en te regelen via de iPhone. De B55 Connected wordt geleverd met een elektronisch Multifunction SuperQuartz-chronograafgangwerk, twee lcd-schermen, en een iPhone-app. Het geheel zit in een titaniumhorlogekast en de batterij zou één tot twee maanden meegaan, doordat de bluetoothfunctie slechts tien procent meer van de batterij zou vragen. Het horloge is voorlopig nog in conceptfase en krijgt dit najaar een eigen horlogekast. De prijs wordt dan pas bekend gemaakt.

Chopard (20) introduceert voor het eerst een horloge in platina. De L.U.C Quattro Platinum (43 mm) kreeg een blauw-grijze wijzerplaat mee, vanaf nu de signatuur voor de platinamodellen, en beschikt natuurlijk over het gangwerk uit 2005, met vier veertonnen voor negen dagen gangreserve. Polsband in alligator, kostprijs 27.210 euro.

Ter gelegenheid van de release van de 24ste James Bondfilm Spectre stelt Omega (21) een nieuw horloge voor. De rotor van de Aqua Terra 150M, geïnspireerd op het uiteinde van een geweerloop, is zichtbaar door de saffieren kastbodem. Beperkte oplage van 15.007 exemplaren, een verwijzing naar de magnetische velden tot 15.007 gauss die het automatische gangwerk van het stalen horloge (41,5 mm) weerstaat. Kostprijs : 5800 euro.

Het is inmiddels tien jaar geleden dat Bell & Ross (22) zijn iconische horloge met vierkante horlogekast BR 01 op de markt bracht. Speciaal voor die verjaardag introduceert het merk de BR 01 10th Anniversary een verjaardagsversie in keramiek (46 mm). Polsband in rubber. Beperkte oplage van 500 stuks, 4200 euro.

Voor de Calibre 111 vervaardigde Oris (23) in de eigen manufactuur een nieuw manueel gangwerk, dat in tegenstelling tot de Calibre 110 niet beperkt zal zijn tot een oplage van 220 stuks. De vier modellen kregen ook als nieuwigheid een datumaanduiding mee. Automatisch horloge (43 mm) in rosé goud, polsband in croco, 13.500 euro.

Zenith (24) vierde op Baselworld zijn 150ste verjaardag onder meer met een update van zijn Elitekaliber. Het nieuwe, manuele gangwerk Elite 6150 biedt nu meer gangreserve (100 uur) en een centrale secondewijzer. Het drijft het gelijknamige horloge (42 mm) aan in staal. Kostprijs : 7000 euro.

DOOR ANJA VAN DER BORGHT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content