Persoonlijk stylingadvies voor kansarmen en een even grondige oppoetsbeurt van het zelfbeeld, dat is zowat het doel van het Antwerpse OCMW-project Binnenste Buiten. Om de armoede minder leesbaar te maken en discriminatie op basis van uiterlijk de pas af te snijden.

Kleed je straks maar eens op, had mijn advocaat me gezegd. Dat deed ik : broek en sweater van hetzelfde trainingspak, tanden gepoetst, mijn haar gewassen en gekamd. ‘De tijd niet gehad ?’ vroeg mijn advocaat ontgoocheld toen ik aankwam. Ik begreep echt niet waarover hij het had.” Het is het antwoord van Marie-Louise De Croock op de vraag waarom ze een project als Binnenste Buiten een goede zaak vindt. Ze werkt als ervaringsdeskundige voor het Antwerps Platform voor Generatiearmen (APGA), heeft zelf jarenlang in de klappen van de armoede gedeeld en zette mee de schouders onder Binnenste Buiten. Met dat ambitieuze en vooral wijdvertakte project wil het OCMW kansarmen een mentale vitaminekuur geven. In een breed uitgebalanceerde cursus blinkt een psychotherapeut hun zelfbeeld en zelfvertrouwen op, en tegelijk helpen een prijsvriendelijke boetiek, persoonlijk stylingadvies, budgetbescheiden kappersbeurten en een stand-bynaaiatelier hun look op te peppen. Een innerlijke en uiterlijke restyling dus.

“Dat daar bijvoorbeeld.” De Croock wijst naar een spiegel in de hoek. “Alleen al opnieuw naar jezelf durven te kijken, vaak na jaren : dat is voor veel armen een immense stap. Kijk, ik had thuis nooit geleerd om me om mijn uiterlijk te bekommeren, laat staan dat ik wist hoe ik er goed kon uitzien. Ik wist niet beter dan dat een volledig trainingspak mooi en deftig was. Voor alle mensen zoals ik is dit project goud waard. Het is een inhaalmanoeuvre waarin je via een cursus en persoonlijk stijladvies de basisbegrippen leert over kleding, kapsel of make-up, en hoe je er met een beperkt budget en wat creativiteit toch goed kunt uitzien. Je mag zeggen wat je wilt : als twee kandidaten opdagen voor dezelfde vacature, één in trainingspak, de andere in kostuum : wie zullen ze nemen, denk je, nog voor ze een woord gezegd hebben ? We moeten daar niet flauw over doen : hoe je eruitziet, dat is ontzettend belangrijk.”

Nieuwe start

En toch gaat het bij Binnenste Buiten niet om windowdressing of façadepolitiek. Het project wil ook geen enkele vrouw betuttelen, maar alleen maar als kickstarter fungeren. Dat benadrukt alvast OCMW-voorzitster van Antwerpen Monica De Coninck. “Vergelijkingen met voor-en-naprogramma’s zoals Beautiful gaan helemaal niet op”, hamert ze. “Binnenste Buiten helpt vrouwen in hun zoektocht naar zelfvertrouwen, maar we doen niets in hún plaats. Onlangs moest een van de cursisten naar de rechtbank en via rollenspellen hebben we haar daarop voorbereid : ze heeft gelijk gekregen in haar zaak. We hebben haar zelfvertrouwen gesterkt, maar uiteindelijk heeft ze het zelf geklaard. Het is de bedoeling om kansarmen uit hun isolement te halen. Zo hoor ik vaak van vrouwen dat ze niet eens naar het oudercontact durven te gaan. En daar knelt het schoentje : hoe minder ze buiten komen, hoe meer ze hun uiterlijk verwaarlozen en hoe dieper hun zelfvertrouwen zakt. Het is een vicieuze cirkel. Daarom willen we het zelfbeeld, maar ook het uiterlijke beeld aanpakken. Het ene kun je niet los zien van het andere.”

De cursus is al een tijdje bezig, de Binnenste Buitenwinkel en het bijbehorende naaiatelier openen pas op 3 februari officieel de deuren. “In de shop bieden we kleren en accessoires aan van verschillende merken tegen een heel zachte prijs”, zegt projectcoördinator Marijke Cassiers. “Níéuwe kleren, en dat is voor kansarmen, die er normaal niet aan moeten denken om buiten het tweedehandse circuit te kijken, een heel fijne en opkikkerende ervaring. We hebben ook bewust in een hoekje voor kinderen voorzien : klein geleerd is oud gedaan en bovendien kopen vrouwen gemakkelijker voor zichzelf als ze ook iets voor hun kind kunnen meenemen. In het naaiatelier kunnen ze dan terecht voor aanpassingen en retouches of voor een hippe ‘update’ van tweedehandse kleren. Klanten krijgen een klantenkaart die één jaar geldig is. Niet langer, nee. We zeiden het al : we willen mensen alleen maar een duwtje in de rug geven bij een nieuwe start. Binnenste Buiten is geen liefdadigheidsproject. En we willen zoveel mogelijk mensen de kans geven.”

Bij de stijladviseur

Om het project in deze eerste fase overzichtelijk te houden, beperkt Binnenste Buiten zich voorlopig tot vrouwen. Waarom eerst zij? Cassiers : “Omdat we merken dat vooral vrouwen zich wegcijferen ten voordele van hun gezin : eerst de kinderen en de man en als er nog iets overblijft, dan zullen ze misschien ook eens aan zichzelf denken. Tegelijkertijd is het uiterlijk iets wat een vrouw nu eenmaal nog altijd meer verlamt dan een man.” Al klopten intussen ook al popelende mannen aan de deur. “Zodra we voldoende mogelijkheden hebben, nemen we ze er zeker bij.”

Voor het stylingadvies riep Binnenste Buiten de hulp in van een modezwaargewicht : Gerdi Esch, (onder andere) medeoprichtster van het Flanders Fashion Institute. Zij is het ook die merken als Xandres, Lee Cooper, Veritas, E5 en Pirouette warm maakte om kleren en accessoires te schenken aan Binnenste Buiten. “En dat verloopt vrij vlot eigenlijk : ik krijg heel enthousiaste reacties van de modebedrijven. Zelf heb ik ook niet geaarzeld om in het project te stappen. Een nobel initiatief, en voor mij ook verfrissend om op een totaal andere manier met mode bezig te zijn, om eens vooral de functionele en begeleidende rol ervan uit te diepen. In mijn stijladvies probeer ik overigens heel subtiel te werk te gaan. En, uiteraard, met het grootste respect voor de eigenheid van de persoon. Als een dame bijvoorbeeld gehecht blijkt aan een legging, dan suggereer ik alleen maar zachtjes om er een tuniekje op te dragen.”

Guinevere Claeys

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content