Marie Roche ijvert voor vrede in Ierland, en bundelde voor dat goede doel de lievelingsgerechten van prominenten uit de sport, de showbusiness en de politiek.

JENNY JAMES

Omdat zij beroepshalve bijna dagelijks aan (te) rijke banketten aanzitten, houden de meeste politici het simpel als ze zelf in de keuken staan. De Britse premier John Major is gek op zelfbereide speculaas met een theelepeltje rum. George en Barbara Bush zijn verlekkerd op kip op de barbecue. George bereidt zelf zijn barbecuesaus en geeft hiervoor het volgende recept : meng vier soeplepels appelazijn, 1/2 liter water, 175 g suiker, 100 g boter of margarine, 75 ml milde mosterd, 2 gesnipperde uien, en 1/2 theelepel zout in een sauspan. Kook 20 minuten, of tot de ui zacht is. Voeg versgemalen peper, 125 ml worcestersaus, 600 ml ketchup, 125 ml citroensap en een snuifje cayennepoeder toe. Laat 45 minuten sudderen en nadien afkoelen. Edward Kennedy zweert bij een hutsepot van vis en aardappelen gekookt in varkensvet ( Cape Cod Fish Chowder), en vice-president Al Gore is tevreden met een zelfgemaakte fruitcake met als belangrijkste ingrediënten suiker, honing, rozijnen, dadels en notenschilfertjes.

EG-president Jacques Santer en Paul en Linda McCartney zweren bij vegetarische gerechten. Hoe Santer vis en vlees weet te mijden op officiële banketten is ons een raadsel. Hij is een liefhebber van bruinebonensoep met gekookte aardappelen.

Paul en Linda McCartney hebben een recept voor vleesloze stroganoff, bereid met hamburgers van champignons en paprika. Om op smaak te brengen, voegen zij zure room, mosterd en een scheutje droge witte wijn toe. Cliff Richard gaat ook de vegetarische toer op, met een eenvoudige preisoep met yoghurt : fruit 2 fijngesnipperde uien en 1/2 kg aardappelschijfjes enkele minuten in een sauspan. Voeg ongeveer 1 liter kippenbouillon toe, 250 gram fijngesneden prei en 1 theelepeltje gemengde tuinkruiden. Laat gedurende 15 à 20 minuten sudderen tot de aardappelen gaar zijn. Laat afkoelen. Voeg 150 ml natuuryoghurt toe. Mix de soep tot ze smeuïg is, en dien ze koud op.

Formule-1-piloot Nigel Mansell had tijdens zijn actieve sportcarrière nogal wat problemen met zijn gewicht. Niet verwonderlijk, nu wij weten dat hij bij voorkeur de benen onder tafel schuift voor varkenslapjes in een rijke saus van braambessenconfituur, tomatenpuree, soyasaus en tien jaar oude portwijn.

Een typisch Tibetaans gerecht komt van de dalai lama : Mo Mo’s of gestoomde vleesballetjes met een simpele bouillon van uien en tomaten. De vleesballetjes moeten op rituele wijze worden gerold in deeg van bloem en water, en dat vraagt tijd : pers het deeg tussen de duim en twee vingers zonder het aan te raken met de pink of de ringvinger, en rol vervolgens het deegballetje op het deeg omhoog met duim en middenvinger.

Smakelijk en heel wat eenvoudiger lijkt ons een kruidig kipgerecht van de Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaar voor de Vrede Desmond Tutu. Voor 4 tot 6 personen hebt u nodig : 3 ongeschilde aardappelen, 1 kip, 75 g bloem, 2 soeplepels plantaardige olie, 2 fijngesnipperde uien, 1 groene paprika in reepjes, 2 fijngehakte vleestomaten, 400 g tomatenpuree, 1 soeplepel currypoeder, 1 theelepeltje tabasco, 1 blokje kippenbouillon, en 1/2 liter water. Kook de aardappelen 10 minuten tot ze halfgaar zijn. Schil ze en deel ze in vier. Hak de kip in 12 à 15 porties en rol ze in de bloem. Breng de olie op temperatuur en bruin de kip. Haal de kip uit de olie. Fruit de ui en de paprika in de olie, voeg de fijngehakte tomaten toe en kook 1 à 2 minuten. Maak de saus aan met de tomatenpuree, currypoeder, tabasco, kippenbouillon en water. Leg de kip in een royale kookpot, bedek met de aardappelen en overgiet met de saus. Laat 40 minuten sudderen in de oven op 150. Dien op met rijst en sla.

?Recipes for Peace” ligt eerstdaags in de Britse boekhandels.

George Bush en Linda McCartney.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content