Crème van pompoen met steranijs en kreeftenstaartjes

© Oof Verschuren

Dit voorgerecht kan makkelijk twee dagen van tevoren worden gemaakt. Bewaar de crème van pompoen met steranijs en kreeftenstaartjes afgedekt in de koelkast.

Voor 6 tot 8 personen
Voor de soep
  • 4 steranijs
  • 1 el versgeraspte gember
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • 2 el roomboter
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl paprikapoeder
  • snuifje cayennepeper naar smaak
  • 1 hele butternutpompoen (±1 kg), geschild en in blokjes
  • 1/2 l groente- of kippenbouillon
Garnering
  • 1 el versgeraspte gember
  • 24 rivierkreeftstaartjes of cocktailgarnalen (met staartje)
  • 1 el olijfolie
  • 150 ml crème fraîche, losgeklopt
  • paar druppels pompoenpitolie
Voorbereiding
  1. Fruit de steranijs en de verse gember met de gesnipperde ui en een goede snuif zout in de roomboter en de olie in een zware, ruime pan op niet al te hoog vuur. Roer af en toe tot de ui mooi zacht is, ongeveer tien minuten.
  2. Voeg het paprikapoeder toe en eventueel een snuifje cayennepeper. Schep de pompoen- blokjes erdoor en bak ze al omscheppend even mee. Giet de bouillon erbij. Roer en breng de soep op smaak met zout en versgemalen peper. Breng hem aan de kook op hoog vuur.
  3. Draai, wanneer de soep kookt, het vuur iets lager zodat hij zacht pruttelt en doe het deksel half op de pan. Laat de soep dertig minuten zachtjes koken of tot de pompoen gaar is. Verwijder de steranijs (bewaar ze voor de garnering).
  4. Pureer de soep met een staafmixer lang, zeker zeven tot tien minuten, tot een zeer gladde soep. Dit maakt echt uit: hoe langer je het volhoudt, hoe gladder de soep. Laat afkoelen tot gebruik.
Afwerking
  1. Roer een eetlepel verse gember door de kreeftenstaartjes en laat ze dertig minuten staan. Bestrooi ze daarna met wat zout en peper.
  2. Verhit een drup olijfolie in een koekenpan met antiaanbaklaag op matig hoog vuur en bak de kreeftenstaartjes al omscheppend twee minuten aan beide kanten.
  3. Breng in de tussentijd de soep aan de kook en verdeel hem over zes of acht kleine kommen.
  4. Maak met wat losgeklopte crème fraîche een krul en leg drie tot vier kreeftenstaartjes in elke kom. Druppel er wat pompoenpitolie over en bestrooi met versgemalen zwarte peper. Garneer de crème van pompoen eventueel met steranijs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content