Ligging IN DE DORPSKERN VAN AISNE

sfeer OUDERWETS MET HEDENDAAGSE AANPASSINGEN

reistijd ANDERHALF UUR RIJDEN VAN BRUSSEL

prijs / kwaliteit GOEDKOOP

Marie-France is dertig jaar lang bloemiste geweest, zoals haar ouders vroeger en haar dochter tegenwoordig. “Dat was behoorlijk vermoeiend, en tien jaar lang heb ik eraan gedacht om iets anders te doen. Toen ik veertig werd en mijn man een motor kocht, opende zich een nieuwe wereld. We trokken Europa rond en sliepen in B&B’s, ook al was Didier de eerste nachten wat sceptisch, maar dat gevoel verdween al snel. Bij hem thuis waren ze met zijn twaalven, in mijn zaak kwam er altijd volk over de vloer, ook na sluitingsuur : we houden van mensen. En toen de kinderen het huis verlieten, werd het wat al te stil.”

Dus ging het stel op zoek in eigen streek, want de vallei van de Aisne is hun paradijs. Onderweg ontdekten ze een kleine boerderij, waar ’tante Alice’ woonde. Die kon niet met de auto rijden, en toen haar dochter ging verhuizen, deed ze het huis uit 1907 van de hand. Marie-France en haar man waren meer dan twee jaar bezig met de verbouwing en de renovatie. Wat uiteindelijk resulteerde in vier gastenkamers op de eerste verdieping, in een kader dat zeer Ardens aandoet. We sliepen in de kleinste, met uitzicht over de tuin, een smalle strook gazon, een kleine moestuin, en een petanquebaan. Daarachter stroomt de Aisne, waar gasten die dat wensen gratis kunnen vissen op forel. En binnenkort ook op zalm, die hier zal worden uitgezet als de vistrapjes naast de dammen gebouwd zijn. Die moeten de vis toelaten terug naar de oceaan te zwemmen om te paren. Een eeuw geleden was er hier zoveel zalm dat de arbeiders vroegen om niet vaker dan twee keer per week zalm op hun bord te krijgen.

De kamer is klein en net, met ouderwets meubilair, een prachtig geschilderd vrouwenportret en een gezellig krakende houten vloer. Beneden zijn er twee ruimtes waar het goed lezen is en een koffie- en theestel klaarstaat. En er is een bibliotheek met veel strips. Het ontbijt wordt in de veranda geserveerd, die over de tuin uitkijkt. Er komt verse fruitsla op tafel, uit huisvlijt ontstane confituren, lokale geitenkaas en kraakvers brood. Dat de gastvrouw op een haar na de prijs voor beste B&B misliep, kan dan ook niet verbazen.

TIP

Een bezoek aan het dorp Wéris, met zijn unieke site van dolmens en menhirs.

Chez Tante Alice telt vier kamers die tegen 55 of 65 euro worden verhuurd, inclusief ontbijten. Wie maar één nacht blijft, betaalt 10 euro extra.

Chez Tante Alice, Aisne 52, 6941 Aisne, 086 21 29 40 en 0473 59 47 66, www.cheztantealice.be

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content