Volle vaart vooruit

De Matadi, vrachtschip vol ijs. © WWW.LUCIDLUCID.COM

De Leuvense Vaartkom ondergaat een metamorfose. Van een verlaten, industriële site naar een levendige, moderne wijk. Knack Weekend ging op zoek naar de leukste hotspots aan het water.

Coupe Matadi

De eigenaars van Matadi en Coupe Matadi, Nele De Jaeghere en An Peeters, schip-peren tussen huizen inrichten en ijs verkopen. Ze transformeerden een oud vrachtschip uit 1929 tot een architectenbureau en ijssalon. “Als architect wil je natuurlijk tonen dat je een concept goed kunt neerzetten. Dat uitte zich bij ons in een ijssalon, een kinderdroom van me”, vertelt Nele. “Ik bestudeer-de het productieproces van ijs tot in de puntjes en creëerde een eigen recept.” Het resultaat is ter plaatse bereid schepijs in acht verschillende smaken : van Vanilla Moon tot Triplechoc en Yoga Yogi. matadi.be

Noordoever

In januari openden Dirk Vandervoort en Piet Weemaes restaurant Noordoever. De chefs bieden een variërend vegetarisch buffet aan met lokale en biologische producten. Je neemt een bord en schept op wat en hoeveel je wil. Aan de kassa wegen ze je bord en betaal je 0,031 euro per gram. “Het concept van betalen per gram is populair in Zuid-Amerika. Het is een goede manier om minder voedsel te verspillen”, vertelt Dirk. noordoever.be

Dijkdrie

Een jaar geleden verhuisden Yasmine Heuts en Veronique Sagrafena hun designwinkel Dijkdrie naar de Leuvense Vaart. “De Vaartkom is aan het opbloeien, het wordt een buurt waar je gemakkelijk een dag kunt doorbrengen”, vertelt Yasmine. “Onze nieuwe locatie is zichtbaarder, meer mensen lopen binnen en buiten. Daarom vulden we onze meubelzaak aan met enkele decoratieve accessoires.” Bij Dijkdrie vind je Belgische merken zoals Indera, maar ook internationale namen zoals Vitra, Pastoe, Arper en Desalto.

dijkdrie.be

Zappaz

Seppe Dezeure vierde pas het eenjarig bestaan van zijn gastronomisch tapasrestaurant Zappaz. De 24-jarige chef en voormalige pupil van Jeroen Meus koos voor de Leuvense Balk van Beel, de woonsite van architect Stéphane Beel. Tussen de graffitimuren serveren de chefs van Zappaz lekkernijen op rock-‘n-roll- deuntjes.

zappaz.be

Het Narrenschip Vaart

Vintage gecombineerd met muziek. Van woensdag tot en met zaterdag kun je tussen de retrospullen snuisteren : van antieke meubels tot leuke hebbedingen en decoratieve spullen. Twee keer per maand verandert de winkel in een concertzaal. Nestel je in één van de retrozetels en luister de hele avond naar een akoestisch optreden.

hetnarrenschipvaart.be

De Hoorn

Enkele jaren geleden toverden zeven Leuvenaars het historisch beschermde gebouw van De Hoorn, waar vroeger Stella Artois werd gebrouwen, om tot een creatieve ontmoetingsplaats met hippe bar. “Sinds de bloei van de Vaartkom werkt De Hoorn nauwer samen met de stad”, vertelt communicatieverant-woordelijke Lucie Rullaud. “We willen culturele activiteiten aanmoedigen in deze buurt. Zo neemt de oude brouwerij ook deel aan de Leuvense biermaand.” De Hoorn staat tot 22 mei nog (meer) in het teken van bier, met innovatieve bieren, speciale gerechten op basis van bier, en brouwerijrondleidingen. De échte liefhebbers kunnen afzakken naar Leuven Innovation Beer Festival op 15 en 16 mei.

dehoorn.eu

OPEK

Het Openbaar Entrepot voor de Kunsten is de thuishaven van verschillende culturele organisaties. Jaarlijks gaan het stadsgezelschep Fabuleus en de kunsteducatieve organisatie Artforum op zoek naar jong Vlaams talent. Professionele begeleiders stomen de jongeren vier maanden lang klaar. Het resultaat kun je van 12 tot 14 mei tijdens het Vaartfestival bekijken. Verwacht je aan beeldende kunst, theater en dans.

vaartfestival.be

Onkruid VZW

Onkruid en de jonge ambachts-man Woti staken het autovrije plein voor het Openbaar Entrepot voor de Kunsten in een nieuw jasje. Ze decoreerden het plein met twee grote houten tribunes en enkele cirkelvormige plantentuintjes.

onkruidonkruid.com

Gewenste graffiti

In 2013 passeerde straat-kunstenaar Bisser al op het Vaartfestival. Drie jaar later is hij een vaste waarde in het Leuvense straatbeeld. Op vraag van de vzw Straatbeeld en netbeheerder Eandis smukt Bisser de elektriciteitscabine aan de voet van de Keizersberg op. Met deze blikvanger verplaatst Straatbeeld kunst buiten de traditionele muren.

Door Hannelore Schurgers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content