Vintage kledij shoppen is een levensstijl, een mindset en een sport. Of soms ook gewoon een leuke zaterdagactiviteit. Drie kenners geven hun beste adressen. In Berlijn, Parijs en Amsterdam.

BERLIJN DE VINTAGEJAGER : NINA BYTTEBIER

Verhuisde na een jaar aan de Antwerpse modeacademie naar Berlijn. Werkte eerst als moderedactrice voor Vice Magazine Duitsland, daarna als freelancestyliste, journaliste en creatief directeur. Ging in oktober 2014 aan de slag bij Nike, waar ze de marketing verzorgt voor limited edition-producten, samenwerking met designers en speciale uitgaven.

HAAR INSIDERADRESSEN1 TOWNES

“Hier vind je altijd wel iets van Dries Van Noten, Comme des Garçons of Margiela, maar ook geborduurde etnische stukken of zomerkleedjes uit de jaren ’30 en handtassen. Met de charmante Japanse uitbater Shoko Kawaida kun je gezellig kletsen over de vroege jaren van Helmut Lang of over de materiaalkeuze van Yamamoto.”

Linienstraße 56, Berlijn. Facebookpagina Townes Berlin.

2 DAS NEUE SCHWARZ

“De flamboyante eigenaar van deze winkel leerde ik jaren geleden in Brussel kennen. Hij bracht zijn passie voor vintage en moeilijk te vinden designerstukken mee naar Berlijn. Hier vind je Belgische designers, maar ook vintage Prada, Chanel of Rick Owens. Alles is in perfecte staat en kan daardoor iets duurder uitvallen. Maar deze stuks zijn nergens anders te vinden, tenzij bij verzamelaars.”

Mulackstraße 38, Berlijn. www.dasneueschwarz.de

3 MADE IN BERLIN

“Deze winkel heeft een goede selectie van typische vintage en ligt vlakbij shops als Weekday, COS en & Other Stories. Denk jeansjasjes, leren rokken, paillettenkleedjes en sportjasjes uit de eighties. Deze winkel is onderdeel van een kleine keten met shops waar je per gewicht betaalt.”

Neue Schönhauserstraße 19, Berlijn. www.kleidermarkt.de

4 YUU SHOP

“Dit adres zit wat verstopt in de leuke winkelstraatjes van de wijk Mitte. Een strak ingerichte winkel met stukken van vorig seizoen van mijn favorieten: Margiela, Ann Demeulemeester en Dries Van Noten. Nieuw en ongedragen, maar met kortingen van 30 tot 50 procent.”

Steinstraße 26, Berlijn. yuu-shop.de

5 FLOHMARKT ARKONAPLATZ

“Eén van de vele vlooienmarkten in Berlijn, maar in tegenstelling tot de enorme Mauerpark Flohmarkt vind je hier zeker iets van goede kwaliteit. Hier komen de kenners shoppen en vind je fantastische retromode, oude platen, designstukken uit de fifties en sixties.”

Arkonaplatz, Berlijn. Zondag van 10-16 u.

PARIJS DE VINTAGEJAGER : CARINE DERWA

Belgische dame die al zeventien jaar in Parijs woont. Verzorgde vroeger de communicatie voor Armani in België, Nederland en Frankrijk. Richtte onlangs http://jadorelidee.fr op, een nieuw agentschap voor fotografen, modeontwerpers en stylisten. Koopt bijna alleen nog vintagekledij.

HAAR INSIDERADRESSEN 1 TREIZE

“Uitbaatster Terezia Takacs is van Hongaarse afkomst en liep vroeger als model modeshows voor grote merken als Chanel, Dior en Yves Saint Laurent. Twee jaar geleden opende ze een mooie vintageshop in het zevende arrondissement. In de etalage momenteel : een jurk van Red Valentino, een handtas van Prada en schoenen van Yves Saint Laurent. Ik vond er een prachtige gele mantel van Courrèges.”

Rue d’Estrées 13, Parijs.

2 UNE BOUTIQUE SUR LA COMÈTE

“Hier shop ik vaak omdat er echt interessante koopjes zijn. Vorige week vond ik zomersandalen van Azzedina Alaïa voor 200 euro. Naast designermerken als Dior en Lanvin, vind je hier ook T-shirts of broeken voor 10 of 20 euro.”

Rue de la comete 23, Parijs. http://depot-vente-paris-7.fr

3 DIDIER LUDOT

“Dit is de bekendste vintageboetiek in Parijs. Prachtig gelegen in de Jardin du Palais Royal. Je vindt er onder meer Dior, Louis Vuitton en Chanel. De prijzen liggen wat hoger en er valt niet echt over te onderhandelen.”

Galerie Montpensier 24, Jardin du Palais Royal, Parijs. www.didierludot.fr

4 CITIZEN

“Vlakbij het museum van Picasso vind je deze nieuwe luxueuze vintageboetiek. Tot augustus wordt de vorige stock verkocht tegen 80 procent. Je vindt er kledij van alle grote merken : Chanel, Hermès, Céline, Balmain, Prada, Chloé, Dolce e Gabbana, Balenciaga…, noem maar op.”

Rue de Thorigny 22, Parijs.

5 IGLAÏNE

“Hier vind je geen jurken voor 2 euro, wel grote namen zoals Balmain, Laroche, Lacroix. Een adres voor modefans die op zoek zijn naar een uniek stuk voor een speciale gelegenheid.”

Rue de la grande Truanderie 12, Parijs.

AMSTERDAM DE VINTAGEJAGER : STEPHANIE BROEK

Werkt als modejournaliste bij het Nederlandse maandblad Glamour. Begon als student vintagekledij te dragen om te experimenteren met haar stijl. Hedendaagse modetrends, zoals A-lijnjurkjes, shopt ze liefst in vintageboetieks, om een duurzame, betaalbare en unieke versie van de trend in haar kleerkast te hebben.

HAAR INSIDERADRESSEN 1 LAURA DOLS

“Dit is de bekendste vintagewinkel in Amsterdam, gelegen in de Negen Straatjes, waar je veel vintage vindt. Gespecialiseerd in kleding uit de fifties, maar je vindt er ook jurken uit de jaren ’20 of jasjes met brede schouders uit de eighties. Ook goed voor antieke trouwkledij en accessoires.”

Wolvenstraat 7, Amsterdam. http://lauradols.nl/

2 BRILMUSEUM

“Dit is een pand van drie verdiepingen, ook in de Negen Straatjes, met beneden een winkel met de meest fantastische vintage brilmonturen. Van Dior of Chanel, maar ook van minder bekende merken. Ik kocht er een van Robert La Roche. De etalage is altijd prachtig.”

Gasthuismolensteeg 7, Amsterdam. www.brilmuseumamsterdam.nl

3 NOORDERMARKT

“Naar deze markt ga je alleen al voor de leuke sfeer. Je vindt er voornamelijk gespecialiseerde vintagehandelaars, zoals een dame die kledij uit oorlogsperiodes verkoopt, of een handelaar in schapenvellen. Je kunt er ook in grote bakken graaien, in de hoop dat je iets moois vindt voor weinig geld.”

Elke zaterdag. www.noordermarkt-amsterdam.nl

4 BIJ ONS VINTAGE

“Deze shop heeft twee vestigingen in Amsterdam en verkoopt vintagekledij voor mannen en vrouwen. Je moet er zoeken tussen de volle rekken met oude sportswear en jeanshemden, maar ze hebben ook leuke handtassen en een mooie hoedendoos. Fijn adresje als je enkele leuke items zoekt voor een lage prijs.”

Nieuwezijds Voorburgwal 150 en Reestraat 13, Amsterdam. www.bijons-vintage.nl

5 WATERLOOPLEINMARKT

“Een typische vlooienmarkt met allerlei vintage- en antiekhandelaars. Ze kennen er hun prijzen, maar je kunt onderhandelen en op het einde van de dag laten ze soms spullen staan. Je vindt er legerkledij, antieke jurken en in de winter ook schaatsen.”

Elke dag behalve zondag, tot 18 u. www.waterloopleinmarkt.nl

DOOR ELKE LAHOUSSE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content