VOL VAN EI

Peter Goossens © JEAN-PIERRE GABRIEL

Het Oost-Vlaamse Kruishoutem is van oudsher bekend als de ‘eiergemeente’ van België, eieren waren altijd een van de belangrijkste exportproducten. De glooiende streek is niet alleen uitnodigend om te wandelen en te fietsen, ze herbergt heel wat uitstekende restaurants waaronder Hof van Cleve. In het boek ‘Het ei van Kruishoutem’ geven ze elk hun favoriete eiergerecht prijs. Vier voorproefjes.

HOF VAN CLEVE

Hof van Cleve: een gastronomische parel in Kruishoutem. Al jaren wordt dit toprestaurant (3 Michelinsterren) met strenge, maar rechtvaardige hand gerund door topchef Peter Goossens. Wie bij Goossens gaat tafelen, weet dat hij een feest voor de smaakpapillen mag verwachten. Hof van Cleve bestaat sinds 1970. Het restaurant, gehuisvest in een eeuwenoude hoeve op een van de heuvels rond Kruishoutem, ontleent zijn naam aan de familie Cleve ; de zoon van de eerste bewoner bleef er als kluizenaar tot 1970 wonen. Aanvankelijk kon men bij Goossens terecht voor de betere brasseriekeuken, vanaf 1992 kwam de focus te liggen op de ‘fijnere’ keuken. Een keuze die snel haar vruchten afwierp : in 1994 kreeg Hof van Cleve zijn eerste Michelinster. De tweede volgde in 1998, de derde in 2005. In de lijst van ’50 beste restaurants’ ter wereld stond het Hof in 2013 op de 25ste plaats. In 2007 op nummer 15.

De chef : Peter Goossens. Hij wordt vaak kok én mediafiguur genoemd. Kok is hij al zijn hele leven, mediafiguur is hij willens nillens geworden. Al jaren staat hij aan de top van de Belgische gastronomie. Hij werd opgeleid in Hotelschool Ter Duinen in Koksijde en wist zijn kunde te verfijnen in een aantal Parijse en Franse toprestaurants. Zijn culinaire pad leidde uiteindelijk naar Kruishoutem. Een schot in de roos, zo bleek, want Hof van Cleve slaagde er in korte tijd in om heel wat mensen te winnen voor de haute cuisine van de – toen nog – prille chef. Goossens was een van de jongste chefs die twee sterren kreeg. Bij het grote publiek werd hij bekend dankzij het VTM-programma Mijn Restaurant. Later werd hij een van de mentors in De beste hobbykok van Vlaanderen en ging hij op zoek naar een chef-kok in Goossens zoekt chef. Sinds het ontstaan van de zender Njam ! zag je hem regelmatig zelf achter de kookpannen, nu eens om een Vlaamse klassieker in een nieuw jasje te steken, dan weer om het te hebben over kooktechnieken, specerijen en zijn passie voor terroir. In 2011 werd hij ereburger van Kruishoutem. Zijn palmares is indrukwekkend : Michelin : 3 sterren van 2005 tot nu ; GaultMillau : 19.5/20 van 2004 tot nu ; Henry Lemaire : 5 kronen – de top van de top, van 2005 tot nu ; Knack Restaurantgids : 5 gardes van 1997 tot nu ; De Markt : Beste restaurant van België, van 2005 tot nu.

‘T HUIS VAN LEDE

Lededorp, Kruishoutem. Wie er ooit verzeilt, moet beslist eens ’t Huis van Lede binnenstappen, al is het voor een frisse pint en een garnaalkroket. Ja, ’t Huis van Lede kreeg in 2007 al een ster, maar chef-eigenaar Frederick Dhooge gaf die onlangs terug! Hij houdt zijn zaak laagdrempelig en wil dat iedereen er zich welkom voelt. Hier geen borden met gerechten waar je het product niet meer herkent, maar een basic (top)keuken met heel veel respect voor smaak en terroir. Wie hier komt tafelen, wordt vergast op gerechten die excelleren in smaak, verfijning en eenvoud. Prachtig ook is het interieur (van de hand van kunstenaar-huisvriend Matthieu Ronse) in een sfeer van eenvoud en soberheid, maar ook van stijl, elegantie en creativiteit.

De chef : Frederick Dhooge. Hij leerde na zijn opleiding in Hotelschool Ter Duinen (Koksijde) de stiel in verschillende restaurants, waaronder enkele topzaken in Frankrijk en Zwitserland. Het restaurant kreeg al snel een Michelinster en een mooie 15/20-quotering in GaultMillau. Maar Dhooge heeft onlangs beslist om afstand te doen van alle scores, ster en punten.

Het gerecht : gepocheerd ei met asperges, room en kruiden.

TANDERUS

Om even terug te gaan in de tijd en toch te genieten van hedendaags culinair genot hoef je het niet echt ver te zoeken. In Nokere – het kleine broertje van Kruishoutem – staat een oude maalderij die jaren geleden vakkundig omgebouwd werd tot een landelijke brasserie-met-stadsgevoel. Contradictie ? Niet echt. In Tanderus -een eetcafé – hangt de charme van een stads grand café, maar ga even naar buiten en je komt terecht in een poëtisch landschap waar rust en groen een hoofdrol spelen. Tanderus laat elke gast genieten van huisbereide brasseriegerechten, vlees van de beste kwaliteit, seizoengebonden salades, tapas, pasta’s en uiteraard ook een goede fles wijn of een lekker (streek)bier.

Het keukenteam : In Tanderus is een driekoppig team verantwoordelijk voor al het lekkers op uw bord. En dit allemaal onder het toeziend oog van uitbaatster Sigrid, die haar liefde voor lekker eten combineert met tonnen levenservaring en de wil om haar klanten steeds weer het beste voor te schotelen van wat het seizoen te bieden heeft. Haar kustroots vertaalt ze naar het bord : bij de suggesties zijn steeds een aantal visgerechten terug te vinden.

Het gerecht : brick à l’oeuf.

DE HERMELIJN

Wannegem-Dorp. Wie houdt van idyllisch tafelen moet beslist halt houden bij De Hermelijn, een prachtig restaurant in een dromerige setting. Wie hier binnenstapt, lijkt even terug te gaan in de tijd, dit pand ademt authenticiteit. Op mooie dagen is het er genieten in de tuin, met een prachtig uitzicht op het achterland. Achter het fornuis staat sinds 2010 de jonge chef Jeroen Denis, die het restaurant overnam van Jan en Martine. Aangevuurd door het motto ‘uw bezoek is onze passie’ serveert de keuken lekkere, seizoengebonden gerechten met veel oog voor details en het streekproduct (witlof, hoppescheuten, vis…). Hier dicteert het marktaanbod wat op het suggestiebord verschijnt. Een aparte vermelding verdienen de fruits-de-mer-schotels (’s zomers dagelijks verse aanvoer uit Parijs), die je zo naar het strand van Deauville flitsen. ’s Winters brandt het gezellige haardvuur en neemt wild een prominente plaats in op het menu.

De chef : Jeroen Denis. Hij kent het klappen van de zweep. Na een opleiding in Hotelschool Tweebruggen (Gent) en stages in ’t Parkske (Balegem) en De Sterre (Ooidonk) begon de jonge chef-kok aan een twaalf jaar durende culinaire sessie in ’t Jagershof (Zwalm). Sinds 2010 neemt hij de keukenhonneurs waar in De Hermelijn.

Het gerecht : hopscheuten met gepocheerd hoeve-eitje, handgepelde grijze garnalen, jonge bladspinazie en mousselinesaus.

Het Ei van Kruishoutem, Borgerhoff&Lamberigts, 24,95 euro. Vanaf 18 april beschikbaar.

Het boek, dat tot stand kwam met medewerking van o.m. Leader Vlaamse Ardennen (Europees subsidiëringsprogramma voor plattelandsontwikkeling), belicht ook de historie en de highlights van de streek, waaronder de Gulden Eierfeesten. http://www.leadervlaamseardennen.be/communicatie.html

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content