Sofie Albrecht
Sofie Albrecht Sofie Albrecht is beautyjournaliste en mede-oprichtster van de blog Café Cosmétique

Onze zonnecultuur, het toenemend gebruik van geparfumeerde producten en van de pil zorgen voor een stijgend aantal pigmentvlekken. De dermatologie en de cosmetica-industrie zoeken naar oplossingen.

Vroeger was een witte huid een teken van hoge komaf. Een echte dame had een blanke huid omdat ze niet in de zon moest werken, in tegenstelling tot de boeren op het veld. Dat veranderde toen de betaalde vakantie werd ingevoerd: men moest bruingebrand zijn om te laten zien dat men zich een dure vakantie kon veroorloven. Dat dwangmatige is er nog steeds niet uit: een gebronsde huid is tot vandaag een teken van een ‘geslaagde’ vakantie. Sensibilatiecampagnes die waarschuwen voor huidkanker, en trends die overwaaien uit het Oosten lijken die mentaliteit te veranderen. Aziaten – vooral Japanners – hebben altijd al een voorliefde voor een transparante teint gehad; ze associëren die met aristocratie en de verleidelijkheid van geisha’s. Stilaan begint ook in Europa een transparante huid een streefdoel te worden. Mensen storen zich aan pigmentvlekken, die steeds vaker voorkomen.

Een pigmentvlek is een plaatselijke overproductie van pigment of melanine, het natuurlijk beschermingsmechanisme van de huid tegen de zon. UV-stralen activeren het tyrosinase-enzym, dat dan weer het aminozuur tyrosine aanzet om melanine aan te maken. Schoonheidsproducten om pigmentvlekken te bestrijden, bevatten meestal arbutine, een plantenextract dat de werking van het tyrosinase-enzym blokkeert. Arbutine is een huidvriendelijk alternatief voor hydroquinone, een stof die makkelijk huidirritaties opwekt. Volgens dermatologe Swimberghe geeft arbutine minder irritatie, maar ook iets minder resultaat. Gevaren zijn er volgens haar niet meteen verbonden aan het gebruik van verhelderende cosmetica, maar voor zware pigmentatieproblemen zullen chemische peelings op basis van fruitzuren meer resultaat opleveren. “Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken”, zegt dokter Swimberghe. “Diepe pigmentaties zoals sproeten krijg je niet weg met een crème, maar lichtere pigmentaties door de zon in combinatie met hormonale factoren (zwangerschap of pilgebruik) of het gebruik van geparfumeerde producten, kunnen wel gecorrigeerd worden.”

Saskia Sassen, public-relationsverantwoordelijke van Diacosmo, vult aan: “Cosmeticaproducten kunnen vlekken vervagen, maar nemen de pigmentstoornis niet weg. Bij blootstelling aan de zon zal de vlek opnieuw zichtbaar worden. Een sunblock gebruiken in de zomer is dus aangewezen.” Verhelderende crèmes vind je onder andere bij Shiseido

( Advanced Super Revitalizer Whitening Formula: 2980 fr.) en Coverderm ( Luminous: 1995 fr.). Chanel heeft een antivlekkenserum ( Estompes Taches: 2050 fr.) in haar nieuwe verzorgingslijn Précision, en bij Yves Saint Laurent bestaat er een handige corrigeerstift ( Blanc Absolu: 1095 fr.) waarmee vlekken lokaal worden aangestipt. Uitgebreide lijnen vind je bij Shu Uemura (lotion: 1100 fr., creme: 1600 fr.), Jeanne Piaubert ( Isowhite reinigingsgel: 1150 fr., dagemulsie: 1850 fr., serumkuur: 3990 fr.). De C-lijn van Valmont en het Blanc Expert-gamma van Lancôme zijn uitsluitend in Frankrijk uitgebracht.

Sofie Albrecht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content