Ligging PAL IN DE DORPSKERN VAN BOHAN

sfeer GERENOVEERD NEGENTIENDE-EEUWS PAND MET MODERNE TOETSEN

reistijd TWEE UUR RIJDEN VAN BRUSSEL

prijs / kwaliteit CORRECT

L’Artiste is niet toevallig ondergebracht in het mooiste huis van Bohan : gastheer Bart is een binnenhuisarchitect die een gevarieerd parcours volgde, en hij is niet bang van klussen. Toen hij enkele jaren geleden met zijn vrouw op zoek was naar een klein tweede verblijf, ontdekte hij dit enige pand : de wat verwaarloosde woning van de voormalige gemeentesecretaris. En zoals dat vaak gaat, werd hun weekendhuis uiteindelijk hun domicilie.

“Het bleek betaalbaarder dan we dachten, en dat liet ons toe wat meer centen aan de restauratie te besteden”, zegt de gastheer, die op zaterdag achter het fornuis staat voor een table d’hôtes. Hij liet een mal maken om de beschadigde ornamenten boven de ramen in ere te herstellen, hij legde de plankenvloer bloot, zorgde voor vijf extra badkamers en verborg de buizen onder de verlaagde plafonds.

Goed twee jaar geleden gooide Nel, in een ander leven pianolerares, vol enthousiasme de deuren van het pand open voor gasten. Behalve in de wintermaanden draait l’Artiste behoorlijk goed. De neofieten in het vak blijken over een natuurlijke charme te beschikken om mensen op hun gemak te stellen en te pamperen, en de vijf kamers zien er alle even kraaknet en functioneel uit.

Zelf slapen we op de tweede verdieping, onder de nok van het dak. De kamer is sober, redelijk ruim en her en der voorzien van kunstwerken van de gastheer. Eén van de muren werd in ruwe natuursteen gelaten, zodat de Ardense sfeer een beetje de kale moderniteit doorbreekt. En ’s nachts is het er zalig stil. Bij het ontwaken wacht een eerlijk en gestoffeerd ontbijt en heeft de gastheer in de keuken al zijn schort aangebonden om voor een lekkere omelet te zorgen.

U raadt het al, het is er heerlijk toeven, maar toch heeft het stel nog andere plannen. Het kriebelt immers nog een beetje bij Bart, die hardop droomt van een extremer uitdaging : een woning die zowaar de vorm van een sculptuur zou aannemen. We hopen dat hij daarmee nog even wacht, want de huidige locatie is een aanrader aan de boorden van de Semois.

L’Artiste telt vijf kamers die tegen 85 en 95 euro worden verhuurd, inclusief de ontbijten. Wie maar één nacht blijft, betaalt een supplement van tien euro.

L’Artiste, 41 Rue de l’Eglise, 5550 Bohan, 061 25 52 01, www.chezlartiste.be

TIP

Een verkenning van de streek via de routedesfortifications, langs versterkingen en historische burchten.

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content