Britten zijn geboren kunstverzamelaars. Ze springen anders om met het heden en het verleden, omdat ze minder onderscheid maken tussen nu en toen. Dat blijkt ook uit dit interieur. De woning is uitgesproken landelijk maar het interieur is hedendaags, geen vanzelfsprekende combinatie. Vroeger werden dergelijke landelijke stulpen volgestouwd met rustieke oudheden. De stoffering met vintage design is dus vrij ongewoon. Toch is al wat hier staat niet nagelnieuw. Sommige meubels zijn een halve eeuw oud. De collectie vertelt meteen ook het verhaa...

Britten zijn geboren kunstverzamelaars. Ze springen anders om met het heden en het verleden, omdat ze minder onderscheid maken tussen nu en toen. Dat blijkt ook uit dit interieur. De woning is uitgesproken landelijk maar het interieur is hedendaags, geen vanzelfsprekende combinatie. Vroeger werden dergelijke landelijke stulpen volgestouwd met rustieke oudheden. De stoffering met vintage design is dus vrij ongewoon. Toch is al wat hier staat niet nagelnieuw. Sommige meubels zijn een halve eeuw oud. De collectie vertelt meteen ook het verhaal van de bewoners. Isabelle Townsend en Patrick Deedes-Vincke woonden jaren in New York en daar ontkiemde hun fascinatie voor designklassiekers, lang voor er hier belangstelling voor bestond. Isabelle was destijds actief als topmodel en Patrick zat in de modefotografie. Via deze weg hebben ze heel wat mooie interieurs kunnen bezoeken. Tegenwoordig legt Patrick zich helemaal toe op het inrichten en opknappen van oude woningen in Frankrijk en België. Meestal werkt hij in opdracht en leidt hij het project, van de ruwbouw tot de afwerking en de decoratie. In Frankrijk restaureerde hij onlangs een groot landhuis, waarvan het exterieur en de architectuur zeer deskundig werden hersteld. Patrick gaf de inrichting een hedendaagse toets door een gelijkaardige confrontatie van een oud pand met een moderne aankleding, maar de architectuur bleef traditioneel qua stijl. Ook dit oude dijkhuis in de buurt van Knokke bleek een interessante stijloefening. Het pand werd al eerder gerestaureerd, voor Patrick en Isabelle er introkken, maar het zag er toen veel rustieker uit. Door de strakke herinrichting en het weghalen van decoratieve tierelantijntjes versoberde Patrick de stijl van de woning. Zo werden bijvoorbeeld alle houten balken wit geverfd, wat de lichtinval ten goede komt. De originele structuur van het gebouw bleef min of meer bewaard. Alleen de keuken met het gezellige Agafornuis is een recentere aanbouw. Maar door de combinatie met de beroemde eettafel van Eero Saarinen en 'antieke' Eamesstoelen oogt het geheel toch vrij hedendaags. Het merendeel van de meubels kochten Isabelle en Patrick destijds in New York in garage sales. Patrick ontwierp ook het houten tuinhuis, dat er vanbuiten uitziet als een kleine schuur. Binnen is het eenvoudig afgewerkt met een houten betimmering in Scandinavische stijl. Het is een ideaal zomerverblijf voor gasten of kinderen. Het kleurenpalet past trouwens goed bij de nabije Noordzee, want dit zijn de tinten van de schelpen op het strand. - Info : pdeedes@orange.fr Door Piet Swimberghe - Foto's Jan VerlindeHet koppel, een ex-topmodel en een fotograaf, woonde jaren in new york en kreeg daar heel wat mooie interieurs te zien.