Een kunstenaarsvilla in de Brusselse stadsrand werd omgevormd tot een gastenverblijf waar kwaliteit primeert.

The Brussels House, E. Ysayelaan 33, 1070 Brussel, 0475 69 10 00 en 0475 78 71 58, fax 02 524 63 63, www.thebrusselshouse.be, thebrusselshouse@skynet.be

Kort

Ligging: aan de stadsrand

Sfeer: koel

Reistijd: een kwartier rijden van hartje Brussel

Prijsklasse: niet goedkoop

www: Meer hoteltips op het.reiswijzers.net

Tilly en Alex zijn dan ook doeners. Hij was ooit Belgisch kampioen tienkamp en leidt nu een evenementenbureau, terwijl de gastvrouw alles afweet van alternatieve geneeswijzen en zich tegenwoordig inzet voor een centrum voor kansarme ouders en kinderen. Toen ze drie jaar geleden in Antwerpen bij Charles Rogier overnachtten, daagde er iets nieuws. “Het was er wel sfeervol”, zegt Tilly, “maar het was niet onze stijl. Toch zette het b&b-fenomeen ons aan het denken.”

Aanvankelijk dachten ze aan een initiatief in Frankrijk, maar uiteindelijk kocht het stel een villa in Anderlecht die in 1929 op last van een kunstenares was gebouwd. Later kwam er ook nog een violist wonen, maar toen zij het huis ontdekten, was het een reisbureau. Wie er nu langskomt, moet toegeven dat de transformatie indrukwekkend is, al stond het principe volgens de gastvrouw van meet af aan vast : “We wilden al het positieve dat we in hotels hadden ervaren, zoals natuurlijke materialen, bloemen op het toilet of natuurzijden lakens, ook hier realiseren en combineren met een feng shui-aanpak. Terwijl we alles waar we niet van hielden, zoals vasttapijt, resoluut weerden.”

Het echtpaar en zoontje Bo betrekken de benedenverdieping en de eerste etage, terwijl we zelf, geschoeid met bijgeleverde slofjes, voor de zenkamer op het tweede kiezen. De toon wordt er gezet door een houten vloer, grijze muren in het zitgedeelte, waar ook de televisie en twee ruime zitbanken staan, en witte stoelen rondom het grote dubbele bed. Tegen de muren hangen ingelijste metaalcollages, terwijl de vloer afgezoomd is met een streep witte keien. Een smalle mobiele tafel schuift over het bed zodat de gasten desgewenst daar van het ontbijt kunnen genieten. Licht is er volop : aan de bedzijde kijken we uit over het Astridpark, aan de zitzijde over onverwacht groene binnentuinen van de Brusselse voorstad. In de badkamer met ligbad werd op de wastafel een mini-zentuintje gecreƫerd en wachten twee gestoffeerde badjassen.

Een etage hoger is er de Long Island Room, waar rood en wit domineren en waar zelf geraapt wrakhout her en der een plaats kreeg, zelfs als voet voor de prachtige, zelf ontworpen leeslampen. Wie nog niet aan slapen toe is, kan zich met partner in de knalrode love chair nestelen.

In The Brussels House is alles nieuw en functioneel, overal werden de beste materialen gebruikt, en zelfs het Noorse Voss-water zit in een designverpakking. En toch missen we een zekere levendigheid, het onvolmaakte, een beetje slordigheid. Zou het aan onszelf liggen ?

The Brussels House telt twee kamers die aan 140 euro worden verhuurd. Voor het ontbijt wordt 10 euro per persoon gevraagd.

Tekst en foto’s Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content