La Gribane is een plek voor dichters en dromers die van de rust houden, en van de wisselende landschappen in de baai van de Somme.

:: La Gribane, 297, Quai Jeanne d’Arc,

F-80230 Saint Valéry, Frankrijk,

+33 322 60 97 55, geen website.

Voor liefhebbers van Noordzee-luchten, van het licht boven het Kanaal en van de wisselende getijden is Saint-Valéry een uitgelezen plek. Bovendien bezit het stadje prachtige oude huizen langs de kade en heerst er een zekere nostalgie naar een nijver verleden, toen tweemasters en cargo’s een eind de Somme opvoeren. Door de bouw van een dijk in het Empire hebben de getijden een deel van hun schurend effect verloren en is de monding van de rivier langzaam gaan verzanden. Toen een cargo er in de jaren zestig aan de grond liep, moesten de inwoners zich bij het onvermijdelijke neerleggen. Saint-Valéry verloor de commercie en de vissersboten maar trok de kleinzeilers aan, voor wie de natuur hun gaan en komen dicteert en die op het hoogtij moeten wachten om uit of in te varen.

“Ik kende het huis,” zegt de gastvrouw van La Gribane, “maar had nooit gedacht dat we er zouden neerstrijken. We zochten vier jaar lang naar een ruim pand met een grote tuin, toen het te koop kwam. En vanaf het moment dat de eerste gasten kwamen, lieten we ons stresserende horecaverleden in Amiens achter ons. De rest is geschiedenis.”

De villa, waarvan de naam verwijst naar de zestigtonners die in de achttiende en negentiende eeuw door paarden over de Somme naar Amiens werden getrokken, dateert van 1932 en staat pal op een dijk die in de monding werd opgetrokken. De kamers aan de voorzijde kijken over de baai uit, terwijl aan de achterzijde de tuin verzonken ligt in de smalle vallei die daar ontstaan is. In de villa werden twee gastenkamers ondergebracht, L’Amiral op de eerste verdieping en Le Capitaine een etage hoger, die we verkiezen en die twee slaapkamers bezit, naast een zitkamer en een zekere charme. Blauw, wit en beige (“de kleur van de baai”) overheersen er.

In de tuin staat een paviljoentje waarin zich nog twee kamers bevinden, maar die konden ons minder bekoren. Mooi en vooral luchtig is dan weer de eetzaal op de benedenverdieping, die aan de tuin paalt en waar de gasten in complete rust van het Franse ontbijt kunnen genieten.

Een verblijf in La Gribane is om vele redenen een zegen : je raakt er nooit uitgekeken op het wisselende landschap van de baai terwijl de rust gegarandeerd wordt door het verkeersvrije laantje op de dijk. Bovendien is het een uitvalsbasis voor lange wandelingen naar Le Hourdel, of om te flaneren in het stadje.

La Gribane telt vier kamers. Le Capitaine wordt tegen 82 euro (voor twee) en tegen 130 euro (voor vier) verhuurd, terwijl voor L’Amiral 82 euro wordt gevraagd. De kamers in het paviljoen kosten 68 euro, alle prijzen inclusief ontbijt.

Kort

Ligging : op de zeedijk

Sfeer : romantisch

Reistijd : 2,5 uur rijden van Brussel

Prijsklasse : correcte prijzen

Tekst en foto’s Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content