Tenerife zoekt het hogerop: de luxehotels en golfterreinen schieten er als palmbomen uit de grond. Het eiland van de eeuwige lente is trouwens minder verzadigd dan u denkt.

Wim Denolf

Tenerife is niet alleen het grootste van de Canarische eilanden, met 269 kilometer kustlijn en jaarlijks meer dan 4 miljoen toeristen is het ook een van de populairste. Een mens denkt dan al snel aan lauwe paella, dronken Britten en andere clichés, maar op dit eiland sluit het massatoerisme echte ontspanning niet uit. Sinds kort mikken vele lokale ondernemers immers vooral op haute gamme-vakanties.

Het mooiste voorbeeld is wel mijn eigen verblijfplaats, Hotel Jardines de Nivaria in Playa de Fañabe. Het somptueuze vijfsterrenhotel aan de Atlantische Oceaan, op veilige afstand van meer populaire oorden als Playa de las Americas en Los Cristianos, werd geopend in ’97. Zijn zes gebouwen, verbonden door een weelderige subtropische tuin, ademen rust en exclusiviteit. Vooral in het hoofdgebouw, opgetrokken in art-decostijl, is Las Vegas nooit ver weg: panoramische liften in koper, stervormige hanglampen in brons, 18de-eeuwse spiegels, originele Tiffany– en Wallace-antiek en een kleurrijke, handgemaakte koepel in glas in lood. De 12.000 onderdelen van het 15 meter brede gevaarte stellen de sterrenhemel op 21 maart voor. De tuin is dan weer een flirt tussen rots- en waterpartijen, cascades, subtropische planten en een romantische kiosk. Mijn favoriete plekje had ik snel gevonden: de jacuzzi, netjes tussen de twee zwembaden in.

Dat de luxueuze architectuur nooit kitscherig aandoet, is vooral te danken aan de consequente houding van architect Rafael Adrián (46), tegelijk ook het hoofd van dit familiebedrijf. Hij gebruikte alleen echte, eerlijke materialen en beknibbelde nergens op kwaliteit of comfort. Zelfs de 175 kamers en 96 suites werden hoofdzakelijk met handwerk gedecoreerd. Bovendien hechtte hij veel belang aan het milieu. Zo maakt het hotel onder meer gebruik van een eigen zeewaterontziltingsinstallatie, energiebesparende en milieuvriendelijke producten en een uitgebreid recyclageprogramma.

Nu goed, in een luxehotel zijn bepaalde zaken vanzelfsprekend, zoals een duizelingwekkend buffet met dieetproducten, een à la carte-restaurant, een super-de-luxe fitnesscentrum of onvermoeibaar personeel – vijf sterren krijg je immers niet zomaar.

Minder vanzelfsprekend is de putting green waarop golffanaten hun slag kunnen oefenen. Tenerife promoot zich overigens steeds meer als het ideale golfoord: enkele jaren geleden creëerden privé-ondernemers en de lokale overheid samen Tenerife Golf, een kwaliteitslabel waartoe inmiddels zes terreinen behoren. Vier andere courts staan in de steigers. Het zachte klimaat, met temperaturen tussen 20 en 25 graden en een verzachtende zeewind, en het spectaculaire landschap garanderen zelfs de grootste kluns een onvergetelijke ervaring. In vele gevallen smukten de architecten de golvende en droge terreinen op met lokale natuurelementen als zwart zand, lavaresten, vulkanische rotspartijen en tropische flora. Aangezien de meeste courts aan de zuidkust liggen, tussen Costa Adeje en Las Galetas, is het bovendien een kleine moeite om meerdere terreinen te ontdekken.

Het eiland is echter slechts 100 kilometer lang, en dus kwam ik al snel in de verleiding om eropuit te trekken. Mijn eerste excursie bracht me naar de Teide, gevormd door de uitbarsting van twee vulkanen en met 3718 meter Spanjes hoogste bergtop. Hij wordt omgeven door een indrukwekkend hooggebergte en natuurreservaat, waar versteende lavasculpturen vaak voor een dramatisch landschap zorgen. Even impressionant, zij het stukken groener, is het uiterste noorden van het eiland, waar La Laguna het ideale vertrekpunt is voor een schitterende bergtrip naar kleine dorpen als Taganana of Almáciga. Aangezien de meeste toeristen de stranden verkiezen, zijn zulke parcours minder toeristisch en dat is maar goed ook: op vele plaatsen kunnen twee auto’s elkaar nauwelijks kruisen. Voor al dat bochtenwerk krijg je wel een adembenemend uitzicht op brede valleien en steile kliffen terug. Wie een dergelijke tocht liever wandelt, komt aan zijn trekken in het zuidwesten van Tenerife, op de Barranco del Infierno of in de buurt van het kleine dorpje Masca.

In tegenstelling tot de drukbezochte toeristenoorden van de zuidkust telt het eiland nog heel wat rustige dorpen en gehuchten. Zo is er noordwaarts La Orotava, een kleine stad met vele originele en spectaculaire Spaanse herenhuizen uit de 17de en 18de eeuw. Aan de noordwestkust verloor ik al snel mijn hart aan Garachico. De huizen in het pittoreske dorpje zijn in vrolijke kleuren geschilderd, de Spaanse ziel hangt er nog over het dorpsplein, en de wijn- en eetetablissementen behoren er tot de beste van de streek.

Maar kun je op Tenerife ook ouderwets luieren zonder in de toeristenmassa te verzeilen? Geen probleem: de lokale bevolking doet dat op Las Teresitas, een kilometerslang strand ten noorden van de hoofdstad Santa Cruz. Zelf verkoos ik het zwarte Playa de la Arena, een vrij kalme en beschutte enclave in het zuidoosten, of de spectaculaire openluchtzwembaden die architect Cesar Manrique bouwde bij Puerto de la Cruz. Nog een laatste tip: neem vooraf even een peeling in het schoonheids- en gezondheidscentrum van Hotel Jardines de Nivaria. Je huid wordt er niet alleen door gereinigd, volgens de lokale specialistes bruin je meteen ook een stuk makkelijker.

Praktisch

Weekend Knack reisde met touroperator Jetair en vloog met Sobelair.

We verbleven in vijfsterrenhotel Jardines de Nivaria in Playa de Fañabe, opgenomen in de VIP Selection-brochure van Jetair. Voor een weekverblijf in halfpension betaalt u per persoon tussen 756 en 1209 euro, inclusief transfer van en naar het hotel en gebruik van het fitnesscomplex, sauna, Turks stoombad en het oefenterrein voor golfers. Beauty- en wellnessarrangementen in het hotel kunnen bij Jetair gereserveerd worden vanaf 342,30 euro (3 of 5 dagen). Ter plaatse worden verschillende behandelingen en programma’s aangeboden, zoals een antirokers- of antistresskuur, massages, shiatsu, osteopathie, lymfedrainage en zeezout- en modderbaden. U reserveert gewoon via de kamertelefoon. In totaal biedt Jetair wekelijks tot 10 vluchten aan naar Tenerife. In de brochure Vliegvakanties Zomer 02 worden ruim 50 hotels op het eiland voorgesteld. Meer informatie bij uw reisagent.

Info

– Hotel Jardines de Nivaria is te vinden op www.nivaria.es. Voor meer info over de golfterreinen, prijzen en reservatiemogelijkheden: www.tenerifegolf.es.

– Spaanse Dienst voor Toerisme, Koningsstraat 97, 1000 Brussel, 02 280 19 26, www.tourspain.be, bruselas@tourspain.es

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content