Monden vallen open van verbazing. De muren van de bijna honderd jaar oude Emaillerie Belge in Sint-Jans-Molenbeek zijn getooid met schitterende emailplaten van Kuifje en andere striphelden, naamplaten, wegwijzers, kleurige reclameborden... De verwondering over dat vaak onbekende werk van een emaillerie en een lekker aperitiefje met amuses erbij, zijn genoeg om het ijs te breken.
...

Monden vallen open van verbazing. De muren van de bijna honderd jaar oude Emaillerie Belge in Sint-Jans-Molenbeek zijn getooid met schitterende emailplaten van Kuifje en andere striphelden, naamplaten, wegwijzers, kleurige reclameborden... De verwondering over dat vaak onbekende werk van een emaillerie en een lekker aperitiefje met amuses erbij, zijn genoeg om het ijs te breken. Vrienden van de Smaak organiseert nu al voor het zesde jaar unieke belevingsdiners op al even unieke plaatsen, telkens met een topchef die er een vijfgangendiner serveert. "Om mensen weer dichter bij elkaar én bij hun eten te brengen", zegt organisator Didier Bastiaens. De bijval is zo groot dat deelnemers afzakken uit alle hoeken van het land, en van verder. Het bijna tachtigjarige Deense koppel, Bente Hoilund en Hans Berg, is een en al enthousiasme. "Ik belandde zo'n dertig jaar geleden per toeval in België, en bleef", vertelt Bente. "Enkele jaren geleden vond ik mijn jeugdlief - na 60 jaar! - terug, drie jaar geleden zijn we getrouwd. We pendelen nu tussen Denemarken en Brussel. Ik ben verzot op de Belgische keuken. Mijn man intussen ook. Zo'n kwaliteit vind je nergens." Voor Bente en Hans is het de eerste keer dat ze deelnemen, maar anderen, zoals Annie Depestele uit Kortrijk, doen zo vaak mogelijk mee. "Vorig jaar ging ik zelfs mee met de Vrienden van de Smaak op culinaire reis naar Portugal. Dat was super." Annelies Martens uit Kinrooi is er met haar man en vrienden. Zij kookt erg graag, het liefst in geëmailleerde potten, en wil graag met een foodblog beginnen. "Maar simpel hoor, alledaagse kost." Ze vindt het prachtig om hier inspiratie op te doen. Elk diner van de Vrienden van de Smaak biedt plaats aan 70 tot 100 deelnemers en telkens is de plaats van het gebeuren bijzonder: in de openlucht tussen de fruitbomen, in een wei of zelfs boven op de hoogste steenberg van ons land. Voor de eerste herfsteditie, op 11 november, kregen de deelnemers de unieke kans om de Emaillerie Belge, opgericht in 1923 en de enige nog actieve emaillerie in de Benelux, in al haar oude glorie te bewonderen voor ze wordt afgebroken. Het productieatelier verhuist in december naar een andere site in Brussel. Vorig jaar werd het kwijnende bedrijf overgenomen door twee jonge bevlogen vennoten die resoluut voor vernieuwing gaan. Managing director Vincent Vanden Borre gidst de 'Vrienden' rond in het atelier. De deelnemers zijn een en al oor als hij de evolutie schetst van de emaillerie, van het afwerken van wc-potten en fornuizen, signalisatie en reclameborden, tot de nieuwe niches die hij wil aanboren in architectuur, design en kunst. Niet alleen de omgeving verbaast. Ook het verfijnde diner van de chef is meteen voer voor gesprek. Kok van dienst is de Franse Isabelle Arpin. Haar hapjes - krokantje met kruiden en kruidenroom met absint, toastje met crème van mimolette en schorseneer, en hartig gebakje met rundertartaar - doen het mooiste vermoeden voor de rest van het menu. Het assembleren van smaken en kruiden kenmerkt Arpins keuken. Ze werkt met eenvoudige, pure ingrediënten van topkwaliteit en een explosie van smaken. En dat blijkt ook uit wat op tafel komt. Zowel de met citrus gekonfijte zalm als de pompoenvelouté met schuim van parmezaan zijn een streling voor oog en tong. De rollade van gevogelte gevuld met ganzenlever en cantharellen is een en al smaak en tot ieders verrukking volgt als dessert een verrassende espuma van chocolade met krokante nootjes en nougatijs.