LIGGING IN DE TUINWIJK VAN TUNBRIDGE WELLS, IN HET GRAAFSCHAP KENT

SFEER DOORGEDREVEN VICTORIAANS

REISTIJD TWEE UUR RIJDEN, ANDERHALF UUR VAREN

PRIJS / KWALITEIT CORRECT

Harold Brown is een bescheiden man met een passie voor alles wat Victoriaans is. Hij volgde als achttienjarige een opleiding als butler en stond gedurende dertig jaar ten dienste van de voornaamste Britse families, maar trad ook als coach op voor Anthony Hopkins toen hij The Remains of the Day draaide. Daarna trok hij zich in de relatieve stilte van Tunbridge Wells terug, waar hij een huis uit 1860 ontdekte. “Aanvankelijk kocht ik de kelderverdieping, en had als bovenburen een Russische prinses en een vrouw die voor de Verenigde Naties werkte. We vormden een uniek trio, aten vaak samen en ik werd door hen rot verwend.”

Toen de huurders vertrokken waren, nam Harold de rest van het pand over en begon aan een titanenwerk : het in ere herstellen van het huis zoals het er in de tweede helft van de negentiende eeuw moet hebben uitgezien. De bezoeker die in de drawingroom bij een kop thee naar het verhaal luistert, wordt er overweldigd door het decor. Staanlampen in grillige vormen, roodfluwelen sofa’s, poefs en fauteuils, schilderijen en etsen, een bronzen borstbeeld van koningin Victoria, een piano en stapels boeken over koninklijke huizen prijken er tegen een achtergrond van zeer aanwezige bloemen.

“Ik bezat al een grote verzameling en nu kon ik die kwijt in een aangepast kader. De klus nam zeven jaar in beslag en is eigenlijk nooit af. Maar ik ben op de goede weg en mag nu het geluk smaken om in een interieur te wonen uit mijn geliefde periode, toen dit land een geweldige ontwikkeling beleefde en een imperium uitbouwde.”

De slaapkamer, die uitziet op de zeer groene tuin, ademt een iets rustiger sfeer uit. De muren zijn crĆØmekleurig en er hangen kleine etsen. Het ontbijt wordt opgediend in wat men nog het best als The Portrait Gallery kan omschrijven, met als piĆØce de rĆ©sistance een geborsteld portret van koningin Victoria zelf. Dat het Engels ontbijt zowel qua presentatie als qua bereiding aan de perfectie grenst, zal niemand verbazen. Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Met dank aan P&O Ferries, dat dagelijks 46 overtochten tussen Dover en Calais inlegt. Info en reservatie via 070 70 77 71 of www.POferries.be.The Victorian B&B telt drie kamers die tegen 100 tot 120 euro worden verhuurd (singles 60 tot 80 euro), inclusief Engelse ontbijten.

The Victorian B&B,

22 Lansdowne Road, Royal Tunbridge Wells, Kent,

Groot-Brittanniƫ, +44 1892 533 633 en +44 7714 264 489,

haroldmbrown@hotmail.com.

TIP

Het huis van Sir Winston Churchill in Chartwell.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content