Wat?

Ik mag er graag over lezen: vrouwen die tijd maken om zichzelf lekker te laten verwennen. Maar zelf functioneer ik al jaren op een minimumonderhoud: ’s morgens en ’s avonds snel onder de douche, om de twee maanden naar de kapper voor een knipbeurt. Manicure, massage, een gelaatsbehandeling… Klinkt best verleidelijk, maar als je mij niet voor de deur van het schoonheidsinstituut afzet, komt het er niet van.

Vrijwilligster gevraagd om beroepshalve een tweedaags verwenarrangement in een familiesauna in Kalmthout uit te testen? Ik ben uw vrouw, vooral omdat partner of een vriendin meemag. De eerste dag begint omstreeks 13 uur met een groot glas vers fruitsap, gevolgd door een rondleiding en een lichte lunch met een glaasje wijn. Een mollige witte badjas, fleurige teenslippers en de nodige handdoeken liggen al klaar. Sauna (drie stuks), Turks bad, binnen- en buitenzwembad, dompel- en bubbelbad kunnen onbeperkt gebruikt worden. Zonnebank? Nee, laat maar. Buiten zomert het en mijn zonnekapitaal is hoe dan ook zo goed als opgesoupeerd. Maar tegen een ontspannende lichaamsmassage zeg ik niet nee en tegen een manicure evenmin. De overnachting gebeurt in een nabijgelegen bed & breakfast, waar twee fietsen klaarstaan, met een mapje toeristische informatie en tickets voor het Kalmthoutse arboretum toe.

Onze bevindingen

Voor geregelde saunagebruikers is het natuurlijk de normaalste zaak van de wereld, maar zelf vind ik het toch wat gênant: in de aanwezigheid van een wildvreemde meneer uit mijn onderbroek stappen. In familiesauna Espace geloven ze namelijk niet in de flauwekul van gescheiden kleedkamers en verder loopt jong en oud, mooi en minder mooi hier vrolijk poedelnaakt rond. Het went snel: de basisonderdelen van de twee geslachten liggen hoe dan ook vast, alleen de verdeelsleutel verschilt van individu tot individu. En verder heeft het ook wel iets bevrijdends, in je blote bast door een zonnige tuin kuieren.

Water maakt dan weer het kind in mij wakker: ik zweet, dompel, zwem en bubbel tot mijn vingers rimpelen en een aangename loomheid over mijn geest neerdaalt.

De lichaamsmassage wordt gegeven door Andrej, een knappe jongeman die eruitziet als een atleet van het Russisch Olympisch team. Wat hij ook geweest blijkt te zijn. Aangezien ik nog maar één keer eerder in mijn leven gemasseerd ben geworden, maakt een lichte Doe ik het goed?-paniek zich van mij meester. Is het normaal dat Andrej zich zo lang op mijn stuitje concentreert? Is daar iets mis misschien? En is kreunen onbeleefd? Maar gaandeweg geef ik mij over aan een algehele gelukzaligheid: Andrej kneedt, klopt en strijkt mijn stramme spieren tot ze aangenaam gaan gloeien. Vooral de lange bewegingen vanuit mijn heupen over mijn schouders en langs mijn armen weer naar beneden zijn verrukkelijk. En net als het genot in pijn dreigt over te gaan en ik het gevoel heb dat mijn onwillige vlees van de graat dreigt te vallen, is het voorbij. Maar terwijl Petra mijn nagels een beurt geeft, zindert mijn vakkundig bewerkte achterkant nog altijd na. De behandelingen gebeuren in een wat benepen kamertje naast het zwembad, maar daar wordt binnenkort wat aan gedaan.

Als we ’s avonds nog wat nadrinken aan de bar is de conclusie vlug gemaakt: dit is een prima familiesauna voor wie het niet zozeer van een riante inrichting, maar wel van een gezellige, ongedwongen sfeer moet hebben.

Hetzelfde geldt trouwens voor Villa Odyssee, de bed & breakfast in Engelse cottagestijl van Marianne Smits. De kamers zijn eenvoudig, met douche en toilet op de gang, maar de gastvrouw is bijzonder innemend en de ligging aan de rand van de Kalmthoutse heide uniek. ’s Morgens worden we gewekt door een kraaiende haan; er scharrelen kippen door de grote, wat verwilderde tuin en de verleiding is groot om hier na het uitgebreide ontbijt van de zon te blijven genieten. Maar het zou zonde zijn om geen gebruik te maken van de prima rijwielen, vooral omdat vlakbij een paar aantrekkelijke fietsroutes starten. We kiezen voor de Grensparkroute, 32 kilometer peddelplezier in het grensoverschrijdend natuurgebied tussen Antwerpen en Roosendaal, langs vennen, heidegebieden, landduinen, bossen, weiden én aantrekkelijke herbergen. Na een bezoek aan het Arboretum, waar de hortensia’s in bloei staan en een feeërieke rust heerst, heb ik het gevoel dat ik al een week met vakantie ben.

Prijs

Het complete tweedaagse verwenarrangement voor twee personen kost 10.900 fr. (euro). Espace familiesauna, Putsesteenweg 52, 2920 Kalmthout, Tel. 03/666 75 24, www.sauna.espace.be

Info Villa Odyssee, Den Dijk 35, 2920 Kalmthout, Tel. 03/666 35 10, e-mail: marjansmits@pi.be

Linda Asselbergs / Foto’s Lies Willaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content