Sandra Van de Putte en Giovanni Cornelis openden op het dorpsplein van het landelijke dorpje Daknam het opvallend modern ingerichte restaurant Tiecelijn.

www: meer culinaire informatie op het.gastronomen.net

Net toen wij begonnen te denken dat wij overal waren geweest, belandden wij in Daknam, een beminnelijk ogend, landelijk dorp in de buurt van Lokeren. Daar, aan het bescheiden dorpspleintje, in een recentelijk opgeknapt woonhuis, bevindt zich restaurant Tiecelijn. Het eethuis werd genoemd naar de fabel Van den vos Reynaerde, waarin de raaf Tiecelijn een rol speelt. Binnen wacht een open en opvallend modern gedecoreerde eetzaal, die aan de achterkant uitgeeft op de groene Daknamse weilanden. De minimalistische inrichting is opgebouwd uit polybeton, glas, roestvrij staal, donker wengéhout en in ossenbloedkleur geverfde muren. De hedendaagse tafels zijn gedekt met een reep stof en modern bestek. De ruimte is gevuld met loungemuziek. Door de kale muren en vloeren en het gebrek aan gordijnen is de akoestiek niet ideaal.

Tussen de tafels wacht Sandra Van de Putte en in de gedeeltelijk zichtbare keuken is het haar echtgenoot, Giovanni Cornelis, die het fornuis bewaakt. Beiden kregen een horecaopleiding en beiden deden ervaring op in uiteenlopende restaurants : Sandra ging aan de slag in ’t Truffeltje in Dendermonde en in de Lijsterbes in Berlare ; Giovanni in De Lozen Boer in Lochristi en Roosenberg in Waasmunster. De twee verschenen in Daknam dus beslagen op het ijs.

A la carte

Giovanni komt op voor een eerlijke, vernieuwend klassieke keuken, waarin dagelijks aangevoerde ingrediënten van eerste kwaliteit dienen te smaken naar wat ze zijn. Op weekdagen kan men in Tiecelijn uitsluitend à la carte eten. Dat maakt dat ons doel, om voor 50 euro per persoon lekker en gezellig te eten en drinken, moeilijk gehaald kon worden. Een menuutje met een wijnarrangement was welkom geweest. Sandra is wel ruimdenkend met de wijnen. Haar wijnkaart vermeldt een gevarieerde keuze flessen uit oude en nieuwe wijnlanden. Sandra komt met vriendelijk geprijsde voorstellen en het is voor haar geen moeite om de meeste wijnen ook per glas te serveren. Wij volgen Sandra’s voorstellen en de kurk gaat van een Monasterio San Juan 2001, een propere witte Sauvignon uit Chili met een frisse citrustoets (15,70 euro). Er komt zalmmousse en gemarineerde zalm als hapje. Dan zijn er twee voorgerechten : tataki van tonijn en dat betekent gemarineerde, dichtgeschroeide, afgekoelde en in fijne plakken gesneden bloedrode vis, opgediend met kruidig slaatje van rammenas en krokante sojascheuten (11 euro) en terrine van ganzenlever of een royaal blok, te massief, te homogeen en te weinig rosé naar onze smaak en begeleid door een klassiek garnituur van uienconfituur en getoaste brioche (17 euro). Als attentie is er sorbet van peer als tussendoortje.

Verzorgd

Voor bij de hoofdgerechten kiest Sandra een Elderton, Tantalus rood, als naar zoete krenten ruikende, gecorseerde en koppige, portachtige Zuid-Australische wijn gemaakt van 80 procent shiraz-druiven en de rest cabernet sauvignon (23,50 euro per fles of 5,20 euro per glas). In het bord komen : saignant gebakken medaillons van filet van hertenkalf, op de tong smeltend zo mals, en vergezeld van gebakken schorseneren, peertje in rode wijn, dauphine-aardappelen en donkere fondsaus (22 euro) en aan de andere kant : het verse en blanke vlees van zeeduivel, opgediend met prei, grijze garnalen en een saus van kooksap van prei, visfumet en gewelde boter (24 euro).

Twee lekkere en originele macrosushi’s van peperkoek, gevuld met romige rijstpap en blokjes mango sloten deze smakelijke en verzorgde maaltijd af (6,90 euro).

MODERN RESTAURANT

Keuken7,5/10

Decor 7/10

Comfort 7/10

Service 7/10

Prijs/kwaliteit 6,5/10

Pieter Van Doveren I foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content