Fabio Mirisola is baas en chef-kok van de ‘osteria’ Coco Pazzo. Aan de ingang hangen foto’s waarop de ‘gekke kok’ poseert met Jamie Oliver en Antonio Carluccio.

:: Osteria Coco Pazzo : Diesterstraat 44, 3800 St.-Truiden.

011 88 10 18. Open van 11.30 tot 14.30 en van 17.30 tot 22.30 uur, zaterdagmiddag en dinsdag gesloten.

www: meer culinaire informatie op het.gastronomen.net

Zaterdagavond in de Diesterstraat in Sint-Truiden : men waant zich in het hartje van de Indiase wijk in Londen. Het gaat er rustig aan toe, behalve in de kelder van nr. 44. Daar, in de onderaardse gewelven van een zeventiende-eeuws klooster, klinkt feestgedruis. Het raam staat open in een poging om de warmte en de keukenrook te evacueren. Osteria Coco Pazzo bestaat uit twee gewelfde eetkelders en, in het midden, de keuken. De achterste kelder heeft het hoogste plafond en biedt het meest comfort. Er is zelfs een open haard. Wij hadden gereserveerd (onder een andere naam) en kregen een tafeltje in de voorste kelder, waar er lustig gevierd werd door een gezelschap. Wij moesten de stem verheffen om elkaar te verstaan en zo deed ook de rest. Na een poosje was iedereen aan het schreeuwen. Een historische kelder met laag afgerond plafond is mooi, maar heeft ook nadelen.

In de leer bij zijn idolen

Claudia Mirisola ontvangt, waarbij zij Limburgse zachtheid combineert met Sardeens temperament. Haar man, Fabio Miri-sola, heeft Siciliaanse ouders. Hij is zichtbaar via de keukenopening. Fabio en Claudia zijn beiden in het zwart gekleed. De twee openden anderhalf jaar geleden Coco Pazzo (‘gekke kok’) in de kelders van een tot winkelcentrum verbouwd klooster. Fabio begon op zijn vijftiende als leerjongen in de keuken van een hotel en kluste in het weekend bij in zo’n beetje alle bekende Italiaanse restaurants van Limburg. Zijn idolen zijn Jamie Oliver en Antonio Carluccio en via e-mail heeft hij geprobeerd de twee sterren te benaderen. Toen dat niet lukte is Fabio naar Londen getrokken om zich daar aan de keukendeur te melden. Hij had geluk, beide vedetten waren thuis en Fabio slaagde erin om enkele dagen mee te draaien. Hij zag hoe Jamie authentieke gerechten een eigen draai gaf en hoe Carluccio de klassieke keuken verdedigde. Als alles verloopt zoals gepland, is Fabio in februari terug bij Jamie in de keuken.

Dagverse suggesties

Wij werden bediend door Emanuele, die Nederlands spreekt met zonnig Italiaans accent en neuriĆ«nd aan tafel verschijnt. Coco Pazzo heeft een spijskaart met pizza’s, pasta’s en salades, die als voorgerecht of als hoofdgerecht zijn te bestellen. Het voorspelbare repertoire krijgt ondersteuning van ‘dagverse’ suggesties en een verrassingsmenu, dat bestaat uit een glaasje champagne, voor-, hoofd- en nagerecht (35 euro). Wij kregen zelfopgelegde paddestoelen, twee mega-olijven en droogtomaatjes als landelijk knabbelhapje en kozen voor suggesties. Er kwamen twee voorgerechten : ‘gegrilde schaaldieren’ of drie gamba’s met gestoofde praprika en ui en een pane carasau als flinterdun Sardeens broodkoekje (13 euro) en tagliatelle ai funghi porcini met door de familie gezocht eekhoorntjesbrood in saus van olijfolie, wijn, knoflook en peterselie (13 euro). Als hoofdgerechten verschenen : spaghetti coco pazzo met twee reuzengamba’s en venusschelpen in gekruide tomatensaus (15 euro). Gamba’s en venusschelpen stuurden wij terug naar de afzender, omdat ze vanbinnen rauw waren. Ook waren er inktvisjes, niet zo mals als gehoopt, met zwarte olijven, kapperbessen en saus van tomaten en wijn (12 euro).

Wij ervaarden het gebeuren in Coco Pazzo als vermakelijk, hoewel het eten, naar onze smaak, te vettig was en de kooktijden niet genoeg onder controle stonden. Bij de maaltijd kwamen twee halve flesjes van Ca’del Bosco, dat dit jaar in de gereputeerde wijngids Cambero Rosso uitgeroepen is tot beste wijnhuis en ook de beste bubbeltjes van ItaliĆ« maakt. De witte Lombardia, Terre di Franciacorta DOC 2000 (65 % chardonnay en 35 % pinot blanc, 19 euro voor 0,375 cl) en de rode Lombardia, Terre de Franciacorta DOC ’99 (45 % cabernet, 15 % merlot, 15 % nebbiolo en 25 % barbera, 21 euro voor 0,375 cl) vormden een prima mogelijkheid om voor een verteerbare prijs grote wijnen te degusteren.

Pieter Van Doveren I foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content