Een horloge voor de prijs van een privé-jet : Vacheron-Constantin viert zijn 250ste verjaardag met vijf uitzonderlijke creaties.

In 1755 opent de briljante horlogemaker Jean-Marc Vacheron in het hart van Genève een atelier. Al snel verwerft deze cabinotier (de naam die aan de Geneefse ambachtslui in de horlogerie werd gegeven) met een door het humanisme geïnspireerde open geest een solide reputatie in zijn vak. Hij realiseert uitzonderlijke uurwerken en geeft zijn kennis door aan het nageslacht. De internationale doorbraak komt er in 1819, als de wakkere zakenman François Constantin zich associeert met zijn nazaten. Twintig jaar later kent het bedrijf een nieuwe impuls als de ingenieur-uitvinder Georges-Auguste Leschot voor de manufactuur de eerste machines ontwerpt die toelaten onderdelen van het delicate horlogemechanisme in serie te produceren.

Een kwart millennium later heeft Vacheron-Constantin reden tot vieren : het huis is niet alleen de oudste horlogefabrikant ter wereld die zonder onderbreking aan het werk is geweest, de drie basiswaarden van het huis (techniek, esthetiek, afwerking) worden wereldwijd geapprecieerd, ook al worden er jaarlijks slechts 15.000 exemplaren gemaakt. Om de verjaardag te vieren werd LaCélébrationduTemps opgezet, vier series armbanduurwerken die elk verwijzen naar de geest en de vaardigheden van de manufactuur, en één pièce unique.

Het basismodel is de Jubilé 1755, die een nieuw automatisch mechanisme bevat waarin de gangreserve, de aanduiding van de dagen van de week en de datum werden geïncorporeerd. Het wordt op 1755 exemplaren gemaakt en kost 28.000 Zwitserse frank (18.170 euro). Het is een polshorloge dat staat voor de soberheid en het classicisme die eigen zijn aan het merk.

Een trapje hoger staat de serie Métiers d’Art, waarin de kennis en het vakmanschap van Vacheron-Constantin op het gebied van etswerk, juweelkunst en de verschillende technieken van emailleren in de verf worden gezet. De wijzers werden vervangen door vier waaiervormige venstertjes die het uur, de minuten, de dagen van de week en de datum aanduiden. Het koffertje met vier uurwerken kost 350.000 Zwitserse frank (227.000 euro).

De derde reeks werd St Gervais gedoopt, naar de naam van het stadsdeel van Genève waar de eerste horlogemakers zich vestigden. Het is voorzien van het nieuwe kaliber 2250, dat een eeuwigdurende kalender en een gangreserve van liefst 250 uren zonder opwinden bevat en dat is gekoppeld aan een tourbillon. Een wereldpremière met een oplage van 55 exemplaren tegen 390.000 Zwitserse frank (253.000 euro).

Al het savoir-faire van Vacheron-Constantin werd bijeengebracht in de zeven exemplaren van de reeks Tour de L’Ile, het meest gecompliceerde polshorloge ter wereld ooit. Waarvoor je per stuk dan ook maar liefst 1,8 miljoen Zwitserse frank neertelt (1.168.000 euro). Wie het werk ten volle wil appreciëren moet het aan beide zijden bekijken om de uitdrukking van alle horlogecomplicaties en astronomische aanduidingen te kunnen zien. Het kaliber van dit meesterwerk telt dan ook niet minder dan 834 onderdelen.

Aan de top van de piramide staat L’Esprit des Cabinotiers, een pendule die slechts in één exemplaar werd gemaakt en als een soort hommage wordt gezien aan 250 jaar hoogstaande horlogerie. Het werd onlangs geveild voor 2,2 miljoen Zwitserse frank (1.427.550 euro). n

Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content