Zon, zeewater en wind vormen een agressieve combinatie voor de haren. Tijdens een strandvakantie is bescherming en extra verzorging voor het haar geen overbodige luxe.

Het smeren van zonnecrèmes begint eindelijk ingeburgerd te raken. Dat ook het haar zonbescherming verdient, wordt echter vaak vergeten. “Je vergeet het omdat je haar geen pijn doet als je te lang in de zon gebleven bent”, vertelt Jean-Yves, directeur van de kapperszaken Jean-Claude Biguine in België. Maar bij Biguine zien ze het wel vaker: een klant die mooi gebruind en ontspannen uit vakantie terugkeert… met doffe en onhandelbare haren. “Het is vrij simpel”, zegt Jean-Yves. “Om je haar te beschermen moet je producten gebruiken met een zonnefilter. Net zoals je dat voor de huid doet.”

Zon, wind en zeewater vormen een agressieve combinatie die de haarschubben kapot maakt. Zeker gekleurd of gepermanent haar – waar al aan de haarschubben geraakt werd – heeft er last van. Het haar droogt uit, wordt vaal en dof en ontkleurt geleidelijk.

Maar behalve zeewater kan ook het water in zwembaden met een hoog chloorgehalte een echte ravage veroorzaken bij een “ontkleurd” kapsel. “Er ontstaat een chemische reactie tussen chloor en de chemische ontkleuring”, legt Jean-Yves uit. “Zo krijgt blond geverfd haar een groene schijn.”

Bij de kapper zijn nu verschillende zonnegamma’s te vinden. Ze bevatten meestal een beschermingsproduct (gel, verstuiver, mousse of olie) en daarnaast herstellende en vochtinbrengende shampoos, conditioners en haarmaskers voor na het zonnebad. “Als je naar het strand gaat, breng je haar dan in model met een mousse, spray of gel met zonnefilters”, raadt Jean-Yves aan. “Wie van een wet look houdt, kan beschermende olie gebruiken. Olie sluit de haren volledig af en is waterproof. Na het zonnen was je je haar met een sterk voedende zonneshampoo en breng je een conditioner of haarmasker aan.”

Meer informatie bij de kapper. Of op de volgende nummers: Jean-Claude Biguine Tel. (02) 534.71.19. Osmose en Kérastase Tel. (02) 210.07.98. Redken Tel. (09) 227.62.02. Jacques Dessange Tel. (02) 345.24.04. Carita Tel. (02) 332.00.07.

1

Trui Moerkerke / Foto Ronald Stoops / Styling Olivier Rizzo / Haar en make-up Peter Philips / Model Minke bij Steff / m.m.v. JetAir, Sobelair en hotel Mercure Simson Beach (Saint-Martin)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content