We waren in geen eeuwen in Bouillon geweest en we hadden nog nooit van de actrice Madeleine Ozeray gehoord, toen we op een zonnige winteravond in kamer nummer 2 van La Ferronnière neerstreken. De kamer droeg haar naam, en uit de biografie die op de tafel lag, leerden we dat de Ardense jarenlang met Louis Jouvet optrok, en na diens dood zowat de favoriete van Jean Giraudoux werd. In films trad ze op aan de zijde van Philippe Noiret, Alain Delon en ...

We waren in geen eeuwen in Bouillon geweest en we hadden nog nooit van de actrice Madeleine Ozeray gehoord, toen we op een zonnige winteravond in kamer nummer 2 van La Ferronnière neerstreken. De kamer droeg haar naam, en uit de biografie die op de tafel lag, leerden we dat de Ardense jarenlang met Louis Jouvet optrok, en na diens dood zowat de favoriete van Jean Giraudoux werd. In films trad ze op aan de zijde van Philippe Noiret, Alain Delon en Simone Signoret, en onder de leiding van Claude Chabrol draaide ze Les gens de l'été. De hoekkamer op de eerste verdieping kijkt uit over de vallei van de Semois en over het kleine stadje, en biedt ook uitzicht op het beroemde kasteel. Het is een kamer met warmgele muren en blauwe vloerbekleding, modern-oud meubilair en een witgelakte gietijzeren radiator.Wim Philips bevestigt het bordje van de culinaire gids Henry Lemaire aan de voorgevel. De maître des lieux komt uit Tienen, werkte vijf jaar in diverse restaurants en kocht met zijn vrouw eind 1999 het pand dat iets meer dan een eeuw geleden gebouwd werd. "Aanvankelijk dachten we aan het zuiden van Frankrijk, maar uiteindelijk kozen we voor de Ardennen, ook al omdat mijn vrouw een dochter van het Hotel des Ardennes in Corbion is, een referentie in de streek. De bedoeling was om hier elk jaar één kamer grondig aan te pakken, maar tijdens de restauratie stootten we op zoveel onaangename verrassingen dat we het geheel renoveerden, een klus die zes maanden duurde." Op 9 juni 2000 kwam de eerste klant en sindsdien zijn er het er velen geweest. Het resultaat mag dan ook gezien worden: de kamers ogen voortreffelijk, op de benedenverdieping werd aan de westkant een muur weggehaald en een veranda aangebouwd waar de gasten het aperitief gebruiken. Als het weer dat toelaat, kunnen ze buiten op het terras-met-gazon tafelen. Tegen de zomer komt een tweede, lager gelegen terras met ligstoelen en op een derde, nog lager terras moet een kruidentuin worden aangelegd. Intussen worden de klanten er in de keuken door Wim en in de zaal door zijn charmante vrouw Angélique op zo'n uitzonderlijk hoog niveau bediend dat het metier van deze nieuwkomer zelfs Henry Lemaire niet is ontgaan. La Ferronnière telt zeven kamers, waarvan die met douche voor 3000 fr. worden verhuurd, de iets grotere met ligbad voor 4000 fr. - telkens per kamer, inclusief ontbijt. Veel succes kennen de gastronomische weekends die 5950 of 6950 fr. per persoon kosten, afhankelijk van de grootte van de kamer. In die prijs zitten twee overnachtingen met ontbijt en twee diners, waarvan één gastronomisch met zes gangen. La Ferronnière, 44 Voie Jocquée, 6830 Bouillon, Tel. 061-23 07 50, fax 061-46 43 18, e-mail: laferronniere@skynet.bePIERRE DARGE / FOTO'S JAN VERLINDE