Jürgen Van de Merlen en Sandra Peiren installeerden zich in restaurant Pas de Deux en koppelen veilige huiselijkheid aan voorzichtige culinaire surprises.

:: Pas de Deux : Waalse Kaai 52-53, 2000 Antwerpen, 03 238 04 74. www.pas-de-deux.be. Zaterdagmiddag, zondag en maandag gesloten. Lunch 12 euro, weekmenu vier gangen 28 euro, degustatiemenu 36 euro.

Jürgen Van de Merlen is geen nieuwkomer op de Antwerpse horeca- scene : hij was acht jaar lang chef-kok van restaurant Citta Rossa, verhuisde naar Grand Café De Kaai in Boom en leverde, tussen de soep en het nagerecht, culinaire bijdragen aan damesbladen. Enkele maanden geleden namen Jürgen Van de Merlen en zijn vrouw San PeirenPas de Deux over. Dit restaurant bestaat reeds negen jaar, zonder al te veel ruchtbaarheid, onder dezelfde naam. Jürgen en San vormen de derde generatie uitbaters. Met hun komst kwam een nieuw laagje mokkakleurige verf op de muren. In de uitgezuiverde landelijke stijl past de blauwe vloerbedekking echter minder.

‘Budgetvriendelijk verrassend verwennen’, dat is de leuze waarmee het duo is vertrokken en om te bewijzen dat zij het goed voor hebben met hun klanten, is er een weekmenu van vier gangen voor de verteerbare prijs van 28 euro. Om te voorkomen dat de mensen ogenblikkelijk mes en vork in het geserveerde eten zetten, probeert Jürgen Van de Merlen met verrassende presentaties de aandacht te trekken. Dat doet hij bijvoorbeeld door de saus in een potje te serveren.

Gepersonaliseerd

Wij kwamen ’s avonds, vonden Pas de Deux in een oud hoekhuis met tentterras als zomerse uitbouw op het brede voetpad. Binnen werden wij door de vrouw des huizes vriendelijk onthaald. Pas de Deux is een tweemanszaak. Op drukke momenten springt het meisje in dat ook de schilderijen maakt en die overdag aan de kunstacademie studeert. De spijskaart vermeldt gevarieerde gepersonaliseerde bereidingen, zoals stoofpotje van kabeljauw met… bosduif en champignons (18 euro) of gerookt hammetje met savooistamppot en mosterd-honingroom (15,50 euro).

Wij wilden het meteen goed doen en gingen voor het degustatiemenu van vijf gangen (36 euro). De selectie wijnen verraadt een voorliefde voor Zuidwest-Frankrijk, maar wij kozen voor een Yellow Tail 2001, Riverland als zachte en milde shiraz uit Australië (24,60 euro).

Eerste bereiding was terrine van everzwijn, opgediend met loempia van winterfruit en een mokkaglaasje gevuld met dressing van balsamico, honing en port. Lekker maar te zoet naar onze smaak (de chef denkt daar anders over en vindt dat zoet bij de winter hoort). De tweede bereiding bestond uit ravioli gevuld met paddestoelen, met lekkere truffelricotta, taaie snippers van haas en calvadosroom. Suikerzoete granité van gin en appel was de trou normand. Als hoofdgerecht verscheen een fantasierijke ossobuco van schenkel van hertenkalf, opgediend met winterse groenten, cannelloni gevuld met noten en, als extraatjes, kopjes met veenbessen en schilfers parmezaanse kaas.

IJsnougat met vijgen, gekonfijt fruit en gebakken peperkoek sloten deze enigszins avontuurlijke maaltijd af. In Pas de Deux wordt royaal getafeld in een rustige, huiselijke sfeer. De menu’s bieden een gunstige verhouding prijs/kwaliteit.

Pieter van Doveren I foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content