In de jaren vijftig en zestig was er in de Lage Landen een algemene heropleving van de landelijke bouwstijl. Overal rezen rustieke villa's uit de grond, met stevige proporties, hoge daken en een interieur vol eikenhout. Deze huizen zijn doorgaans heel comfortabel, ruim bemeten, maar door het gebruik van donkere materialen vrij somber en ietwat kitscherig. Het eenvoudige grondplan past meestal wel bij de behoeften van onze tijd, hoewel er toch wat aan gesleuteld moet worden. Het valt op dat het om vrij gesloten woningen gaat die niet echt met de tuin in huis leven.

Bij een opknapbeurt is het vooral de aankleding die aanpassing vraagt. Dat gebeurt zelden stijlvol en vaak te bruusk. Veel moderne architecten zouden dit pand bijvoorbeeld aanvullen met een strak ontworpen glazen of betonnen volume dat niet past bij de stijl van de woning.

Bij deze renovatie werd wel voor een hedendaags interieur gekozen, maar zonder voyante ingrepen aan het exterieur. "Het was de bedoeling om er een modern landhuis van te maken", zegt interieurarchitect Peter Ivens van ontwerpbureau Astra Loves Living. "Er kwam een stuk bij, een soort pergola aan de achterzijde, bedoeld als overdekt terras. Maar de vormgeving bleef landelijk : het dakje steunt op eiken balken. De gevels zijn gekaleid. Eerst dachten we aan een neutrale beige kleur. Uiteindelijk kozen we voor een soort kaki, om het exterieur niet te tradi-tioneel te maken. Zowel binnen als buiten werden alle eiken balken bleek gebeitst, precies om de overdreven rustieke stijl te temperen. Voor de afwerking van het interieur en de aanbouw werkten we samen met architect Jan Maris."

Voor Peter Ivens was deze renovatie een uitdaging, omdat hij tot nu toe minder bezig was met landelijke architectuur. "Maar het project was boeiend, vooral door de nauwe samenwerking met de opdrachtgevers Patricia en Raf, die ook zelf ideeën aanbrachten. Ze wilden veel behouden. Dat lag ook voor de hand, omdat de basisstructuur van het gebouw comfortabel was." Er werd amper gesleuteld aan het grondplan van de gelijkvloerse en de eerste verdieping. Maar de zolder, die vroeger niet werd gebruikt, werd ingericht als slaapruimte voor de ouders.

Strak maar warm

Peter Ivens hanteert een moderne interieurstijl, zonder minimalist te zijn. Hij houdt van een strakke opbouw en aankleding, maar gebruikt graag warme materialen zoals hout en marmer. Normaal hebben zijn interieurs een stedelijk karakter. Hier werkte hij voor het eerst met een moderne, landelijke stijl. "Hoewel we beslisten om binnen een pure lijn aan te houden, zijn bepaalde ruimtes landelijker, zoals de inkom", legt Peter uit. "Daar herinneren de trap en een rondboog aan het vroegere interieur. De traphal werd niet verbouwd, alleen wat aangekleed. Zelfs de oude wandkasten bleven bewaard, maar alles werd vereenvoudigd. Het snijwerk van de trapleuning verdween, de trap werd gedeeltelijk bekleed en wit geschilderd. De vestiaire is nog ietsje strakker, met donkere wanden en een ruwe, eiken vloer. Daar is de lavabo, die uit een ruw blok natuursteen gehouwen is, de blikvanger. De stenen en de prachtige mozaïeken komen uit de collectie van Dominique Desimpel." Je kunt de woning ook rechtstreeks binnenstappen via de keuken die een beetje naast de woning ligt. Dat is bijna een volledig nieuwe ruimte. Mozaïekspecialist Gino Tondat stemde het granito van het kookeiland af op de vloer van pietra di medici, een ruw, maar prachtig materiaal. Naast dit eiland verstopte Peter het fornuis in een houten wand met muurkasten. Deze wand is van ruwe eik, een materiaal dat op veel plaatsen in de woning werd aangewend. Bij de keuken hoort een eethoek met vintage design uit de collectie van Items uit Knokke. Bea Mombaers (Items) bracht voor deze woning heel wat designantiek samen. Helemaal achteraan in de woonkeuken geeft een ijzeren raam toegang tot het overdekte terras.

Peter Ivens: "De afwerking zit vol maatwerk. Dat merk je aan de kasten, de vloeren, de zelliges (Marokkaanse tegels) op de wanden en zelfs aan het pleisterwerk. De wanden en plafonds zijn mooi uitgepleisterd, niet té strak, maar ook niet rustiek. We hebben ook hier en daar oude bouwmaterialen gebruikt. "

De grote woonkamer is verdeeld over drie ruimtes, met een tv-hoek, waar een schitterende lounge chair staat van Arne Norell, de eigenlijke zitkamer en daarnaast een gezellig bureau. In de zitruimte werd de bombastische haard vervangen door een heel simpele vuurplaats. Het oude parket werd behouden, maar afgeschuurd. Ook het kleurenpalet en de keuze van het textiel werden met zorg gekozen. Voor dit laatste werd samengewerkt met Corine en Griet Stuckens van The Linnen House in Knokke.

Info : www.peterivens.be

Door Piet Swimberghe I Foto's Jan Verlinde