Picardië, op minder dan drie uur rijden van Vlaanderen, is een ideale vakantiestreek, beroemd om zijn kathedralen, kastelen, idyllische dorpjes, weidse landschappen en zeezichten. Wij maakten er een trip langs charmehotels, aparte gasten-verblijven, kleine en grote eethuizen en lekkere winkeltjes.

Er zijn maar weinig Franse regio’s die hun landschappen zo breed etaleren als Picardië (tussen Nord-Pas de Calais en Normandië). Aan de waterkant, in de velden, overal is lucht en ruimte. Natuurliefhebbers komen onder meer aan hun trekken in het unieke vogelreservaat van Marquenterre aan de mooie baai van de Somme, en met 15.000 hectare is het Fôret de Compiègne, in het departement Oise, het derde grootste woud van Frankrijk. In het departement Aisne, waar het oorlogsverleden nooit veraf is, is het uitzicht prachtig en zijn de dorpjes schilderachtig. De hoofdplaats van Picardië, het historische Amiens met zijn prachtige kathedraal, leeft op het ritme van de Somme en is op zich een citytrip waard. En dan zijn er nog de vele restaurants waar men landelijke gerechten uit de terroir-keuken serveert voor verteerbare prijzen en charmante chambres d’hôtes, ondergebracht in oude boerderijen of historische woningen.

Aan de kustkant

Onze eerste halte bevindt zich in het meest noordelijke en dichtst bij Vlaanderen gelegen puntje van Picardië, Argoules. Daar bezoeken wij een man met Vlaamse voorouders : Eric Van Oost van de Conserverie St. Christophe. Bij zijn boerderij horen een winkel met productieplaats van conserven. Vis, gevogelte, wild en vlees van lam gekweekt op zoute weiden ( agneau de pré-salé) worden hier gekookt op 116°C en ingemaakt in gesteriliseerde weckpotten, en blijven dan drie jaar goed voor consumptie. Specialiteit is potjevlees, dat koud wordt gegeten met frieten, salade, een versgetapt biertje en goede vrienden. Potjevlees wordt bereid van wit vlees : konijn, kip, varken en kalf.

Aan de rand van het schilderachtige Saint-Valery-sur-Somme vinden we het designhotel met restaurant en spa, Les Corderies. Vanaf het terras met loungemeubilair heb je zicht over de schitterende baai met het uitzonderlijke licht dat zo veel schilders inspireerde. De 25-jarige Sebastian Porquet is chef-kok. Zijn spijskaart is beknopt en vermeldt een smakelijke parmentier van gekonfijte runderstaart en een nostalgisch nagerecht, gemaakt van een soufflé van aardbei- dagada (snoepje), ijs van carambar (karamelbonbon) en mousse van banaan.

Saint-Valery zelf is een middeleeuws stadje met historische huizen en een boeiende geschiedenis, gelegen aan de brede riviermond – door de Fransen zo mooi estuaire genoemd. Het telt 2800 inwoners maar in het seizoen verblijven er dubbel zo veel mensen. De benedenstad is bekend voor de winkeltjes en geeft uit op de vier kilometer brede en veertien kilometer lange baai met het vogelreservaat. Een ommuurd herbarium vormt een oase in de stad en een geliefkoosde plek voor iedereen die van planten, vlinders en insecten houdt. De tuin behoorde oorspronkelijk bij het ziekenhuis van de Augustijnen.

Theesalon, lunchrestaurant Au Vélocipède is ondergebracht in een vroegere fietsenwinkel aan de voet van de kerk. Een leien bord vermeldt streekgerechten, zoals ficelle picarde of flensjes met ham en champignons, in huis gebakken kaastaart en chocoladetaart. De vier gastenkamers zijn veel gevraagd en fietsen zijn in de prijs inbegrepen.

Sam L’Epicier is te vinden, of in zijn kruidenierswinkeltje, of tussen het groen in de baai van de rivier, waar hij zo’n tachtig verschillende planten en kruiden plukt. Het groen gebruikt hij om zijn azijn, mosterd, alcohol, siroop en olie mee te parfumeren. Oudere dorpsbewoners, die niet veel te doen hebben, komen aan de toog knabbelen van een stukje kaas of nippen van Sams digestief Picard, gebaseerd op appels en kruiden. De kruidenier slaagt erin om zonder alambiek een alcoholgehalte van 42° te bereiken. Hij houdt het recept angstvallig geheim.

Anne-France Rouxel specialiseerde zich in haar winkeltje La Sardine in producten uit de zee. De enthousiaste, charmante dame is gelukkig tussen haar trouvailles, zoals bijzonder zeezout, algen om het badwater mee te verrijken, zeesla, sardines enz.

Rond en in Amiens

In Corbie, niet ver van Amiens, houden we halt om te overnachten. Op de statige Place de la République, juist tegenover de erepoort van de abdij, bevindt zich het uitzonderlijke gastenhuis Le Macassar. Wanneer Miguel de Lemos en Ian Nelmes de grote poort openen, ontvouwt zich een bijzondere wereld. Rond een binnenplein zijn twee paleizen opgetrokken die in de achttiende en negentiende eeuw werden gebouwd voor textielbaronnen. De huizen vormen het perfecte decor voor de uitgebreide art-deco- en art-nouveauverzameling van de nieuwe Engelse eigenaars. Er zijn drie bijzondere suites en drie slaapkamers (van 175 tot 250 euro). Vooral Australische en Engelse toeristen strijken hier neer om vanuit Le Macassar de oorlogsmonumenten en Amiens te bezoeken. Er is een Arabische kamer en een pronkkamer met een verzameling glaspasta van Daum en Lalique.

La Table du Marais heeft in de streek een goede reputatie. Het restaurant ligt in een hoevetje aan een grote baan, heeft krakende vloeren en een schouw, en wordt uitgebaat door Gerôme Rousseau en Aude Trancart. Deze gedreven mensen serveren voor 31 euro een driegangenmenu met keuze. Nem van krab, filet van rode poon met schelpdieren en gekonfijte venkel en cake met parfum van zoethout : alles wat wij proefden was vers en smakelijk !

Les Halles du Beffroi is de overdekte markt van Amiens. Op de achtergrond hoor je het klokkenspel van het belfort. Kaashandelaar en affineur Julien Planchon vertelt trots dat zijn familie in de kaashandel zit sinds begin vorige eeuw. Hij presenteert kazen uit Picardië : een bray picard met lijnzaad en tommes, met cider en hooi. Aan de overkant bevindt zich La Corbeille Paysanne, waar je op het goede adres bent voor pastei van eend en pistaches, slakkeneieren, ingelegde zoetzure kersen, grote bokalen met witte bonen van Soissons, terrine van gerookte paling en fruitwijn La Folie Douce. Verlaat je de markthal en wandel je richting kathedraal, dan tref je op vijftig meter van het godshuis de winkel Douceurs et Gourmandises, vooral gerenommeerd om zijn achtendertig soorten makarons.

De ambachtelijke brouwerij St Rieul in Trumilly bestaat sinds 1998 en bevindt zich in de grote, meer dan anderhalve eeuw oude schuur van de familiale boerderij. Thomas Vendôme is boer en brouwer. De zeven verschillende soorten bier die hij maakt worden vooral in de streek gedronken. Het donkere bier St Rieul, puur malt en van hoge gisting, won in 2009 een gouden medaille op de landbouwtentoonstelling in Parijs. De blonde St Rieul lijkt op Duvel en is de kaskraker.

Naar de Marnevallei

Het champagnehuis Pannier bevindt zich in Château-Thierry, in het zuidoosten van Picardië en wel in het hart van de wijnvelden van de Marnevallei. Pannier beschikt over sfeervol verlichte middeleeuwse kelders, waar de champagne in alle rust rijpt. Bezoekers maken onder begeleiding een wandeling door de doolhof van gangen en worden attent gemaakt op de in steen uitgehouwen afbeeldingen uit de elfde en twaalfde eeuw. Na de wandeling wordt er geproefd : de brut heeft mooie belletjes die getuigen van lange rijping, en een elegante smaak met frisse zuren.

Auberge Le Relais ligt oostwaarts van Château-Thierry, in Reuilly Sauvigny, aan een grote weg met mooie, oude huizen in meulière-steen. De herberg beschikt over zeven kamers, die landelijk zijn ingericht. Martial Berthuit is chef-kok met veertig jaar keukenervaring. In de eetzaal eet men van asperge-ijs met Spaanse ham, gerookte zalm met krab, granny smith en yuzujus, en duif met paddenstoel en kataifi.

Voor wie houdt van nostalgische landelijkheid is er het charmante Hôtel de l’Abbaye. De herberg met elf kamers bevindt zich in het schilderachtige gehucht Longpont, dat werd opgetrokken binnen de muren van de abdij. Benoït Verdun is de baas en zijn broer is chef-kok. Hij bereidt traditionele regionale gerechten, zoals uientaart of varkenspoten. Het hotel beschikt over stallen voor mensen die te paard reizen. Naast het hotel bevindt zich de Baroque Factory (www.baroque-factory.com), een romantisch winkeltje vol oude curiositeiten.

L’Atelier du Gôut is de bescheiden specialiteitenwinkel met theesalon van Ariane Gandon-Gouverneur. Deze enthousiaste jonge vrouw gaat op zoek naar ambachtelijk bereide producten, die zij rechtstreeks koopt bij de producent. Vraag je haar naar haar voorkeur, dan kiest zij tapenade van noten en knoflook, meloenalcohol, geitenkaas in poeder en confit van schapenmelk.

Marie-Pierre Aubert was tot voor kort onderwijzeres. Zij is nu de stuwende kracht achter La Fraise de Voyenne. Marie-Pierre verkoopt in het seizoen verse aardbeien in verschillende variëteiten, kersen, uienconfituur, vlees van konijn, wild en varken in bokaal, soepen, grote bonen van Soissons, boter, room en verse kaas. Deze eenvoudige boerderijwinkel is de laatste halte op onze trip door het groene Picardië.

Door Pieter van Doveren – Foto’s Michel Vaerewijck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content