Als ‘Europese stad van de toekomst’ blikt Lille resoluut vooruit, maar zonder zijn tradities te verloochenen. Ook culinair. Naast de klassiekers ontdekten wij heel wat adresjes waar op hedendaagse wensen wordt ingespeeld.

Tot 1695 strekte het graafschap Vlaanderen zich uit tot aan de Somme. De huidige grens werd na de Franse veroveringen in 1715 vastgelegd, waarna de verfransing begon. Resten van het Vlaamse verleden zijn echter nog alom aanwezig, in de namen van de dorpen, in de folklore, in de vlag met de Vlaamse Leeuw die het symbool is van Les Flandres, maar ook in het Vlaamse eten ( potjevlesch, wafels, stoofvlees met bier enzovoorts) en in het drinken van vakkundig gebrouwen lokale bieren.

Het gezellige Lille heeft alles te bieden waar klassiek ingestelde smullers van dromen, zoals traditioneel gebak, knusse tavernes, markten en gezellige bistro’s gespecialiseerd in cochonailles en tripes. Wij gingen echter op zoek naar zaken met een modern decor, waar men inspeelt op hedendaagse behoeftes.

1. La Maison Carrée

Slapen doen we in La Maison Carrée van kunstverzamelaar en succesvol architect Marc Larivière. Deze patriciërs-woning uit de jaren 1920 beschikt over enkele gerieflijke gastenkamers. Er zijn ook twee suites met een eigen ingang, die uitgeven op een ommuurde tuin met een mysterieus zwembad. De hedendaagse kunst van gerenommeerde schilders, beeldhouwers en fotografen is met smaak geëxposeerd. Mireille verzorgt de kamers, die uitgerust zijn met comfortabele bedden en fijn linnen, en de ontbijttafel, waarop vers brood van eerste kwaliteit en zelfgemaakte confituur prijken.

La Maison Carrée : 29 rue Bonte Pollet, +33 (0)3 20 93 60 42.

Van 150 tot 230 euro,

ontbijt inbegrepen. www.lamaisoncarree.fr.

2. Silence ça cuit, le pain by Marc

Onze eerste stop bevindt zich in de levendige, multiculturele wijk Wazemmes. Omdat Lille een echte broodstad is, houden we halt bij de nieuwe, mooie winkel Silence ça cuit,

le pain by Marc. De baas heeft een restaurant en een hotel in de stad en had behoefte aan een nieuwe uitdaging. In de verhoogde werkplaats in het achterhuis maken de bakkers ouderwetse broden als le carré rustique en le pain d’autrefois. Het deeg wordt langzaam gekneed en gist traag. De baguette smaakt zoals vroeger en heeft een in de oven opengebroken korst.

Silence ça cuit, le pain by Marc : 26 rue Manuel,

+33 (0)3 20 51 53 87.

3. Au Petit Mousse

De rue Léon Gambetta is een echte eetstraat. Maître artisan Marc Haquette van de aantrekkelijke viswinkel Au Petit Mousse koopt zijn vis in het begin van de week in de vismijn van Boulogne, en later in de week op de vroegmarkt van Rungis.

Au Petit Mousse :

357 rue Léon Gambetta,

+33 (0)3 20 54 55 06.

4. Campione

Enkele huizen verder bevindt zich de moderne Italiaanse delicatessenwinkel Campione. Dit huis van vertrouwen wordt uitgebaat door Annemarie en broer Renaldo Campione. Het waren hun ouders die veertig jaar terug in het achterliggende pand begonnen met de verkoop van lekkers van kleine Italiaanse producenten. Bij Campione ben je op het juiste adres voor rijst, panettonecake, wijnen, vleeswaren en kazen. Ook de parmaham is er heerlijk (5,89 euro per 100 gram). Wil je het nec plus ultra dan is er culatello di Zibello, het beste stuk parmaham zonder been en 18 maanden gerijpt (10,90 euro per 100 gram). De parmigiano reggiano heeft een rijping van 24 maanden achter de rug.

Campione : 385 rue Léon Gambetta, +33 (0)3 20 13 93 83.

5. A les Chopes

In Frans-Vlaanderen drinken de mensen, zoals in Vlaanderen, bier. Dat merk je aan het brede gamma lokale bieren uit de winkel A les Chopes. Maar liefst zestig van de driehonderd verschillende bieren zijn afkomstig uit de streek rond Lille. Het populairst is de Cuvée des Jonquilles, een fris biertje dat een tweede gisting op fles onderging en een nasmaak heeft zonder agressieve bitterheid (3,80 euro per fles). La Rouge Flamande is genoemd naar een koeienras, wordt gemaakt in Ekelsbeke (Esquelbeck) en heeft een lichte rooksmaak (3,80 euro).

A Les Chopes :

355 rue Léon Gambetta, +33 (0)3 20 74 14 65.

6. Café Méo

In Café Méo op de Grote Markt, tegenover de Oude Beurs, geniet je van een eersteklas kopje grand-crukoffie. De tearoom behoort toe aan een bekende koffiebrander en in het midden van de salon is er een toonbank van banketbakker Aux Merveilleux. In de twee grote winkels van deze patissier, in de rue Léon Gambetta 336 en de rue de la Monnaie 67, staat men in de rij voor de versgemaakte taarten. De eigenaar houdt het recept zorgvuldig geheim.

Café Méo : Grande Place, 5 Place du Général de Gaulle, +33 (0)3 20 57 34 54, www.meo.fr.

7. Ganesh

Het charmantste stadsdeel is het middeleeuwse Vieux Lille. Je kunt er rustig wandelen tussen de luxewinkels. Voor een goedkope, snelle en smakelijke exotische hap, overgoten met loungemuziek, is er de expreslunch in Ganesh. Dit modern ingerichte Indiase restaurant met hoge tafels en barkrukken serveert voor 10 euro een vakjesbord met twee voorgerechten, twee hoofdgerechten, kaasnaan en basmatirijst. ’s Avonds eet je het menu Royal Ganesh met drie voorafjes, drie hoofdschotels, naanbrood en rijst, en dat kost 16 euro.

Ganesh : 12 rue Royale, +33 (0)9 63 50 78 90.

8. Berliner

Berliner is helemaal nieuw. De eigenaars zijn echter niet aan hun proefstuk toe. Sandra Moreno en Christophe Mathiez baten in de rue Masurel met succes het schilderachtige theesalon Tous Les Jours Dimanche uit. De twee zijn verliefd op de vrijheid, de straatkunst en het krakerssfeertje van Berlijn. Zij maakten foto’s van de graffiti en die spontane straatkunst werd overgebracht op de muren van Berliner. Men serveert tapas uit de Spaanse, Marokkaanse en Thaise keuken.

Berliner : 22 rue Royale, +33 (0)3 28 36 05 92.

9. Oui Fooding

Voor eleganter en toch ontspannen eten is er Oui Fooding. Het eethuis heeft zijn onderkomen in een huis met gewelfde kelder uit 1724. Het decor is opgebouwd uit baksteen, beton en designmeubels en aan de ingang staat een met bladgoud bedekte scheidingswand. Het repertoire op de spijskaart is werelds en de gerechten vertonen Marokkaanse en Aziatische invloeden. De bediening is jong en innemend.

Oui Fooding : 13 rue des Bouchers, +33 (0)3 20 38 52 67, www.ouifooding.com.

10. Guillaume Vincent

Guillaume Vincent is nog geen dertig jaar oud. Hij behoort tot de nieuwe generatie jonge, inventieve chocolade-bewerkers. Zijn minipralines zien er aantrekkelijk uit en zijn kunstzinnig verpakt. De praline met ‘suikerpoppertjes’ is populair. Nieuwe smaakcombinaties zijn : gerookte karamel met fleur de sel, gianduja met pinda en honing, ganache met witte chocolade en anijs met arabicakoffie of speculaas met kruidenkoek.

Guillaume Vincent : 12 rue du Curé Saint Etienne,

+33 (0)3 20 42 98 43.

11. Dagniaux

’s Zomers komt men naar theesalon Dagniaux voor een lekker ambachtelijk ijsje, ’s winters voor versgebakken wafels of gebak. Dagniaux bestaat sinds 1923 en het ijs is gereputeerd tot ver buiten de stad. De keuze is ruim : ijs van bêtises de Cambrai-snoepjes, ijs met speculaassmaak of ijs met karamel op basis van gezouten boter. Op de eerste verdieping is er een degustatiesalon met zicht op de Grote Markt.

Dagniaux : Grande Place, 56 Place du Général de Gaulle, +33 (0)3 20 39 37 71, www.dagniaux.fr.

12. N’ice

N’ice ligt in het hartje van Vieux Lille, in een straat waar je alles vindt om het huis te decoreren. Het laagdrempelige, moderne en kleurrijk ingerichte restaurant met tearoom en ijssalon serveert ontbijt en lunch en combineert gerechten uit de klassieke Franse keuken met hartig ijs. Je kunt er bijvoorbeeld salades degusteren met ijsvan ganzenlever, mosterd, langoustines, komkommer en dille, tomaat en basilicum, paprika en pilipili of avocado.

N’ice : 81 rue Esquermoise,

+33 (0)3 20 37 24 79.

13. L’Atelier

De charmante Manu Cauchy is de baas van l’Atelier, een modieuze brasserie, ingericht als een New Yorkse loft en ondergebracht in een voormalige garage. Er zijn canapés om te loungen en er is een lange bar om met vrienden iets te drinken. De tafels in l’Atelier zijn veel gevraagd en ’s avonds kun je beter reserveren. Heel wat wereldwijnen en champagnes zijn beschikbaar per glas. Een leien bord vertelt wat de pot schaft. Tonijn a la plancha (14 euro) en gebraden tarbot (20 euro) zijn specialiteiten.

L’Atelier : 15 rue François de Badts, La Madeleine, +33 (0)3 20 74 26 33, www.latelier-restaurant.fr.

14. Le 28 Thiers

Bar en loungerestaurant Le 28 Thiers heeft een chique inrichting in hedendaagse barok. Beneden zit je laag in zeteltjes bekleed met rode pluche. Boven zijn er gouden armstoelen. Het gegoede publiek komt naar Le 28 Thiers om te nippen van een mojito of pina colada of om te snacken met een hamburger bcbg met uienconfituur, salade, gehakt vlees en ganzenlever. Een tapasbordje kost 14 euro.

Le 28 Thiers : 28 Rue Thiers, +33 (0)3 28 53 52 82, www.le28thiers.com.

15. Envies de Saison

Voor een snelle, gezonde en lekkere hap is er Envies de Saison. Het laagdrempelige fastfoodrestaurant heeft zitplaatsen verspreid over vijf grappig ingerichte verdiepingen. Je bent hier op het goede adres voor een fruitsap of soep. De sandwiches dragen originele namen als la belle scandinave, c’est pas beautiful my bodygirl en tomate tralala et compagnie.

Envies de Saison : 7 rue de Gand, +33 (0)3 20 31 13 28.

16. Les Remparts

Les Remparts kwam op de plaats van een deftig sterrenrestaurant. De locatie is de hogergelegen verdieping van de zeventiende-eeuwse Porte de Gand, een van de drie overgebleven historische toegangspoorten van de stad. Didier Suppa is sinds bijna een jaar de chef-kok en uitbater. Zijn vrouw staat inde eetzaal. Didier is een echte ambachtsman met respect voor de Franse keuken en de seizoenen.

Les Remparts : Logis de la Porte de Gand, +33 (0)3 20 06 74 74, www.lilleremparts.fr.

17. Philip

Restaurant Philip heeft aan de straatkant een cocktail- en wijnbar waar men fijne hapjes serveert, zoals serranoham en oesters. In het achterhuis is er een gastronomisch restaurant dat voor de lunch wordt bezocht door zakenlui en ’s avonds door romantische koppeltjes. Specialiteiten zijn : eendenlever mi-cuit met chutney van bananen en rood fruit (10,20 euro), sint-jakobsschelpen met vanilleolie en gekoelde groenten (21 euro) en côte à l’os van 800 gram (42 euro voor twee). Er is een degustatiemenu voor 34 euro.

Philip : 19 rue de Gand, +33 (0)3 20 57 47 87, www.philip-restaurant.com.

18. Aux Indes

Voor een goedkope exotische lunch in een modern kader is er Aux Indes. Het restaurant heeft dezelfde eigenaars als Ganesh. Achter glas zie je Indiase koks aan de tandoorikleioven. De lunch, samengesteld uit twee voorgerechtjes, een hoofdgerecht, naanbrood en rijst kost 11 euro.

Aux Indes : 38 rue Thiers, +33 (0)3 20 21 02 66, www.aux-indes.com.

19. Au Bout des Doigts

Au Bout des Doigts is een trendy eethuis dat een beetje verborgen ligt in een zijstraatje. Het is er meestal druk. Eigenaar Christophe Pascal komt uit de computerwereld en heeft lang nagedacht voordat hij de formule in de markt heeft gezet. Het succes is gebaseerd op een originele inrichting en op hapjesmaaltijden. Wij waren gecharmeerd door het decor en de parmantige stoeltjes bekleed met prachtige fluwelen stoffen, maar vonden dat het eten qua frisheid tekortschoot. Zes bouchées kosten 12 euro, negen hapjes komen op 18 euro en twaalf op 24 euro.

Au Bout des Doigts : 5 rue St. Joseph, +33 (0)3 20 74 55 95, www.auboutdesdoigts.fr.

20. Restaurant du Prieuré

Het Restaurant du Prieuré is te vinden bij de katholieke universiteit. Het is drie maanden open en wordt vooral ’s avonds bezocht door het ‘betere’ publiek. Aan het roer staat de kordate Nathalie Hiven. Er zijn verzorgde menu’s voor 28 en 45 euro. Risotto met kabeljauw en amandels (19 euro), macarons van sint-jakobsschelpen met vanille (23 euro) en kalfszwezerik met asperges en crème van morieljes (28 euro) zijn specialiteiten.

Restaurant du Prieuré :4 Place du Maréchal Leclerc, +33 (0)3 20 92 72 44.

Door Pieter van Doveren Foto’s Michel Vaerewijck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content