VAN LOOPGRAVEN TOT IJSSALON

De Duitse begraafplaats van Vladslo. © WOUTER VAN VAERENBERGH

Tien weken lang gidsen we je langs bekende en minder bekende trekpleisters in België. Deze week : twintig aanraders in West-Vlaanderen.

1. DUITSE BEGRAAFPLAATS

Op het Duitse militaire kerkhof van Vladslo ligt de jonge soldaat Peter Kollwitz begraven. Hij was net geen achttien, toen hij in oktober 1914 sneuvelde. Diep getroffen door de dood van haar zoon, maakte Käthe Kollwitz het wereldberoemde beeldhouwwerk Het Treurende Ouderpaar. De beeldengroep staat sinds 1957 in Vladslo, waar haar zoon samen met nog 25.637 andere Duitse oorlogsslachtoffers begraven ligt.

toerisme.diksmuide.be

2. BIM BAM BRUGGE

Componeer een symfonie op het dakterras van het concertgebouw van Brugge. Met het interactieve scherm van de Klankentoren, een ontwerp van Aernoudt Jacobs, kun je zelf 150 geluiden, afkomstig van de Brugse klokken, oproepen en bewerken tot een lied. Neem vervolgens de trap naar de vijfde verdieping, langs het audiovisuele installatie Refrakt, en ontdek er het kleurrijke kunstwerk/synthesizer Omni. Toegang tot deze Sound Factory kost 6 euro, gratis voor -12-jarigen.

Sound Factory, concertgebouw Brugge, ’t Zand 34, 8000 Brugge, 070 22 33 02, www.sound-factory.be

3. LICHTFRONT

Op vrijdag 17 oktober zullen 8500 fakkeldragers uit de geallieerde landen de hele frontlijn van Wereldoorlog I innemen, ongeveer tachtig kilometer van Nieuwpoort tot Ploegsteert. Op hetzelfde moment worden in negen gemeenten op de linie monumentale vuurkunstwerken aangestoken. Een lijst met 600.000 namen van oorlogsslachtoffers, die sneuvelden in ons land, wordt geprojecteerd op drie iconische gebouwen in de Westhoek : het Albert I-monument in Nieuwpoort, de IJzertoren in Diksmuide en de Belforttoren in Ieper.

Lichtfront, 17 oktober 2014, Zeedijk, 8620 Nieuwpoort, 0800 20 021, www.gonewest.be

4. CREATIEF BUDA

De Budafabriek, gehuisvest in een voormalige textielfabriek op Buda-eiland, is meer dan een gebouw. Het is het creatieve hart van de stad Kortrijk. Hier worden festivals georganiseerd, films getoond en werkplekken voor kunstenaars aangeboden. Love, work, share. Dat is waar de Budafabriek en bij uitbreiding heel Buda voor staat : een maatschappij die verbindingen stimuleert tussen burgers, ondernemers, kunstenaars en designers en zo nieuwe objecten of projecten creëert.

Kapucijnenstraat 10, 8500 Kortrijk, 056 22 10 01, www.budakortrijk.be

5. KUNSTDORP

Elke zomer, en dat al meer dan dertig jaar, staat Watou, een pittoresk dorp aan de grens met Frankrijk, in het teken van kunst en literatuur. Intendant Jan Moeyaert en poëziecurator Willy Tibergien verzamelen dit jaar verhalen – in woord en beeld – over klein geluk in tijden van grote overvloed.

Kunstenfestival, van 5/7 tot 31/8 2014, Watouplein 12, 8978 Watou, www.kunstenfestivalwatou.be

6. BELGISCHE MODE

Meer dan 25 jaar geleden bracht Martine Goethals enkele van de toen nog onbekende Zes van Antwerpen naar haar winkel L’Héroïne in Brugge. De collecties van Dries Van Noten en Ann Demeulemeester verkoopt ze vandaag nog altijd, aangevuld met nieuw talent van eigen bodem zoals Christian Wijnants. De winkel haalde vorig jaar de New York Times als hét adres voor Belgische mode in de regio.

Noordzandstraat 32, 8000 Brugge, 050 33 56 57, www.lheroine.be

7. IN FLANDERS FIELD MUSEUM

Een klassieker, en met reden. 2014 staat in het teken van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. In Flanders Fields Museum, gevestigd in de heropgebouwde Lakenhallen van Ieper, brengt het menselijke verhaal van die oorlog in de West-Vlaamse frontstreek. Van juli tot januari 2015 is Thorsten Brinkmann er artist in residence. Hij is de eerste Duitse kunstenaar die het IFFM naar Ieper uitnodigt, hij combineert ‘de assemblage’ met ‘het zelfportret’.

Lakenhallen, Grote Markt 34, 8900 Ieper, 057 23 92 20, www.inflandersfields.be

8. FRUITS DE MER

Nergens eet je beter (en eerlijker geprijsde) zeevruchten dan in De Oesterput in Blankenberge, al vier generaties lang in handen van de familie Devriendt. Het restaurant is gelegen in een oude loods, vlak bij de duinen, en beschikt over vier bruisende kreeftenbassins – de oudste van België – die rechtstreeks zijn verbonden met de zee. Bestseller op het menu is de plateau royal : een zeevruchtenschotel met vers gekookte Canadese kreeft en een fles champagne van Moët & Chandon (128 euro/2 pers.). Tijdens het zomerseizoen is het niet mogelijk om te reserveren.

Wenduinse Steenweg 2-16, 8370 Blankenberge, 050 41 10 35, www.oesterput.com

9. MARVIN GAYE

75 had hij dit jaar kunnen worden, maar de dag voor zijn 45e verjaardag werd hij doodgeschoten door zijn eigen vader. Hoe ook, Oostende besloot zijn bekendste inwoner te eren met een muzikale rondleiding door de stad. Een audiogids, die je voor vijf euro kunt ontlenen bij Toerisme Oostende, brengt je onder meer naar het appartement waar de hit Sexual Healing tot stand kwam en vertelt je hoe destijds het contact tussen de soulzanger en die andere bekende Oostendenaar, Arno, tot stand kwam. Ceremoniemeester van dienst is de Britse muzikant Jamie Lidell.

Monacoplein 2, 8400 Oostende, 059 70 11 99, www.marvingaye.be

10. TOUR DE FRANCE

Volgende week, op 9 juli, passeert de Tour door het centrum van Roeselare. Zoek alvast de beste uitkijkpost langs het parcours en spring ter voorbereiding even binnen in het wielermuseum van de stad. Daar loopt sinds de start van de zomer een expo over de Tourgeschiedenis van de provincie. In de museumshop kun je terecht voor een shirt of petje van je favoriete wielerploeg. Een uitgedoste supporter is er twee waard.

Polenplein 15, 8800 Roeselare, 051 26 87 40, www.wielermuseum.be, www.letour.fr

11. BIER HIER

Voor het beste bier ter wereld moet je wat over hebben. Trappist Westvleteren wordt alleen verkocht in de brouwerij, de Sint-Sixtusabdij, en moet via de biertelefoon (070 21 00 45) gereserveerd worden. Als je na veel geduld en geluk er toch in geslaagd bent om een kratje te kopen, moet je minstens twee maanden wachten op een volgende bestelling. Het bier doorverkopen mag niet, trakteren wel. Proost !

Sint-Sixtusabdij, Donkerstraat 12, 8640 Westvleteren, 057 40 03 76, www.sintsixtus.be

12. BIER DAAR

Van al dat supporteren krijg je dorst. Bestel daarom een lekker streekbiertje : de roodbruine Rodenbach. Je kunt de bijna tweehonderd jaar oude brouwerij in Roeselare ook bezoeken, van maandag tot donderdag.

Spanjestraat 133, 8800 Roeselare, 051 27 27 00, www.rodenbach.be

13. LANGS DE MUUR

Fotograaf Stephan Vanfleteren trok vorig jaar langs de kusten van de Barentszzee tot aan de Golf van Biskaje op zoek naar wat overblijft van Hitlers Atlantikwall, de ruggengraat van de Duitse kustverdediging. Hij pootte zijn statief neer op de stranden van België, Nederland en Duitsland, klom op de kliffen van Frankrijk, voer tussen de fjorden van Noorwegen en stond in de branding van Denemarken om de restanten te fotograferen van het grootste militaire bouwwerk van de vorige eeuw. Tot begin oktober wordt in domein Raversijde, ook deel van ‘de muur’, een installatie met beelden uit de fotoreeks getoond.

Tot 5 oktober 2014, Raversijde, Nieuwpoortsesteenweg 636, 8400 Oostende, 059 70 22 85, www.raversyde.be

14. ZOMERBAR

Tot 15 oktober wordt de statige, leegstaande villa op de hoek van de Kollegestraat en Sint-Amandslaan in Kortrijk ingenomen door zomerbar raBARber. In de tuin wachten de grote zandbak en boomhut op de kleintjes, de ouders vinden er een petanquebaan en strandstoelen. Je kunt er gezellig iets drinken, maar ook gezond eten. Daarvoor werkt uitbaatster Fanny Leenknecht samen met buren en de plukboerderij uit Bellegem.

Kollegestraat 3, 8500 Kortrijk, 0485 63 95 14

15. IJSJE KIEZEN

Niets beter op een zomerse dag dan een ijsje. En die zijn volgens de locals nergens lekkerder dan bij ’t Zoet Genot, op de dijk van Oostduinkerke. Je kunt gewoon aan het raam een ijsje bestellen of je op het terras installeren voor een ‘coupe’. Getest en goedgekeurd : appelsorbet. Ook de koffie van het huis, met tal van versnaperingen, loont de moeite.

Zeedijk 476, 8670 Oostduinkerke, www.zoetgenot.be

16. GOCART

Nee, karten is niet alleen voor kinderen. Het brengt je ook veilig van het ene terras naar het andere. Een trapper voor vier kost ongeveer twintig euro voor een uur.

17. PERMEKEMUSEUM

Kijk binnen in De Vier Winden, het huis en atelier van Vlaanderens bekendste expressionistische kunstenaar, Constant Permeke, dat hij in 1929 zelf ontwierp en tot aan zijn dood bewoonde. Vandaag is het een museum met meer dan 150 van zijn kunstwerken, waaronder tachtig schilderijen, nagenoeg al zijn sculpturaal werk en tal van grote tekeningen.

Gistelsteenweg 341, 8490 Jabbeke, 059 50 81 18, www.permekemuseum.be, www.muzee.be

18. THEATER AAN ZEE

De ingrediënten van de achttiende editie van Theater aan Zee blijven dezelfde : één centrale gast (dit jaar de theater/performancegroep Ontroerend Goed) stelt een eigenzinnig theater- en muziekprogramma samen dat wordt voorgesteld op locaties in Oostende en de haven. Gaan (onder meer) in première : Miranda, van muziektheater De Kolonie; en Heinz, een performance van Saskia Decoster en Inne Eysermans. Fans van de Broken Circle Bluegrass Band moeten zich haasten : op 1 en 2 augustus geeft de groep een van zijn laatste optredens in een leegstaande spoorwegloods.

Van 31 juli tot 9 augustus, op verschillende locaties in Oostende, 059 33 90 00, www.theateraanzee.be

19. DE OORLOGSROUTE

Verken de zeventig kilometer lange oorlogsroute (Ypres Salient) met de auto. Vertrekpunt is het station van Ieper. Onderweg passeer je de belangrijkste sites die herinneren aan 1914-’18, zoals Tyne Cot Cemetery in Passendale en Hill 60 in Zonnebeke. Het gidsje met de route wordt verkocht (6 euro) in elk toerismebureau van de Westhoek en online via de website van Westtoer.

www.greatwarcentenary.be

20. STADSBIOSCOOP

Na alle perikelen rond de Cartoon’s in Antwerpen, is nu ook het voortbestaan van die andere arthouse, Cinema Lumière in Brugge, bedreigd. De hoognodige restauratie van het gebouw gaat niet door en dus moet Cinema Lumière op zoek naar een nieuw adres. Nog tot het einde van het jaar kun je op de huidige locatie in de Sint-Jakobsstraat terecht voor de betere film. Ga snel, voor het te laat is.

Sint-Jakobsstraat 36, 8000 Brugge, 050 34 34 65, www.lumierecinema.be

DOOR ELLEN DE WOLF & FOTO’S WOUTER VAN VAERENBERGH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content