In een streek die niet bepaald uitblinkt door finesse en luxe staat Le Château de la Cense au Bois als een verademing te midden van een park van vijftien hectare. Het domein werd na de Franse revolutie door de familie Siraut van de abdij van Hannon overgenomen en baron Louis Siraut liet er in 1860 het huidige kasteel optrekken. De familie bleef er tot in 1984 eigenaar van, maar liet het prachtige pand de laatste jaren verkommeren. Het einde leek nabij, tot een wakkere ondernemer op het toneel kwam. Raymond Beck, diplômé des Beaux-Arts in Bergen, is een doener die naast zijn expressionistisch-figuratief schilderwerk nog andere pijlen op zijn boog heeft. Uiteindelijk redde hij het kasteel van de ondergang, nadat het zelfs door krakers was bezet.

Geheel onbemiddeld is Beck niet, want door zijn huwelijk kwam hij in de bakkerswereld terecht, waar hij zijn eigen pain Beck heeft ontwikkeld, een tarwebrood dat op steen wordt gebakken en door Test Aankoop werd gelauwerd. Eens die zaak goed op dreef was, stortte hij zich op zijn tweede ambitie: die van gastheer in het betere hotel-restaurant. In dat opzet slaagt hij niet helemaal: het restaurant werkt nu nog uitsluitend voor gezelschappen, maar het kasteel is weer tot bloei gekomen en getuigt van een zekere grootsheid. De reiziger wordt er niet alleen allerhartelijkst ontvangen, hij krijgt de keuze tussen kamers die verschillend werden ingericht, getuigen van goede smaak en bemeubeld werden met oude en antieke stukken. De mooiste, la chambre bleue op de eerste verdieping, kijkt uit over de voorkant van het domein, is behoorlijk ruim, beschikt over een royaal hemelbed en krijgt ’s ochtends volop de zon binnen. Zelf sliepen we in kamer tien, achteraan op de tweede verdieping, die wat kleiner uitvalt, maar dan weer over een erg ruime badkamer beschikt. Door de ligging aan de achterkant van het gebouw geniet men er van de complete rust.

Maar op het mooiste moment moet men tot ’s morgens wachten, als men de oude trappen afdaalt en in een aardige, centraal gelegen lichtblauwe salon met uitkijk op het park op een copieus ontbijt wordt getrakteerd. Met alles erop en eraan.

Le Château de la Cense au Bois beschikt over tien kamers waarvan de prijzen, afhankelijk van ligging en grootte 2750, 3550 en 4950 fr. (resp. 68,17; 88 en 122,71 euro) bedragen. Het ontbijt wordt apart aangerekend à 350 fr./ 8,68 euro per persoon. Le Château de la Cense au Bois, route d’Ath 135, 7020 Nimy. Tel. 065-31 60 00.

Het kasteel is te bereiken via uitrit 23 bis op de E19 Brussel-Bergen. Na de uitrit linksaf en vervolgens aan de verkeerslichten rechtsaf. Het kasteel ligt enkele honderden meter verder aan de rechterkant.

Tekst en foto’s Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content