Wie naar de kust trekt kan al eens klagen over het weer. Maar op culinair vlak bieden restaurants in diverse prijsklassen en lekkere eetwinkels alles om zelfs de grootste fijnproevers te verwennen.

Van De Panne tot Knokke : onze kust blijft bekoren. Ook op culinair gebied en ook voor veeleisende lekkerbekken. Wij selecteerden restaurants en handelszaken die zelden of nooit teleurstellen omdat kwaliteitsgedreven professionals er zich met kennis van zaken over ontfermen. Sommige huizen van vertrouwen trekken al verschillende generaties klanten. In een aantal nieuwere zaken bewijzen de uitbaters, met hun passie voor lekker eten en een vlotte dienstverlening, dat ook zij uit het juiste hout gesneden zijn. Dat is goed nieuws. Want smakelijk, ontspannen lunchen of dineren hoort bij de kust, net als een wandeling langs de zee of een zonnebad op het strand.

Voor wie graag zelf in de keuken aan de slag gaat of een beroep wil doen op de betere traiteur, zochten we ook niet te versmaden delicatessenzaken en eetwinkels uit. Lekker koken begint immers met de aanschaf van kwaliteitsproducten. Aan de kust is dat niet anders.

01 HOSTELLERIE LE FOX Topgastronomie in De Panne

Grootvader Buyens hield tijdens de oorlog in De Panne een cafĆ© open voor een gedeporteerde vriend. Na de oorlog werd het cafĆ© veranderd in een simpele eetgelegenheid, waar grootmoeder mosselen en zeetong bereidde. De volgende generatie legde de basis voor de Hostellerie Le Fox die zou uitgroeien tot een vermaarde gastronomische halte. Kleinzoon StĆ©phane Buyens ging naar de hotelschool van Koksijde. Hij ontpopte zich als een bekwame chef-kok, die creatief en in de geest van de tijd omspringt met dagvers zeebanket, duinasperges en lekkers uit de polder. Beroemd is zijn ‘kerremelksmeus’ met handgepelde garnalen. StĆ©phane maakte van Le Fox een internationaal gewaardeerd gastronomisch relais, romantisch en comfortabel.

Hostellerie Le Fox : Walckierstraat 2, 8660 De Panne. 058 412855. Gesloten op maandag en van oktober tot eind mei ook op dinsdag. Lunch : 49 euro, water en wijn inbegrepen. Menu’s : van 70 tot 130 euro. www.hotelfox.be

02 MAROON Internationale keuken

AndrƩ Buyens en zijn Engelse vriendin openden schuin tegenover Hostellerie Le Fox, het gastronomische restaurant van broer StƩphane, de knusse wijnbrasserie Maroon. In een warme, schemerige sfeer wordt er

’s avonds geanimeerd getafeld door families en groepjes vrienden. Maroon is begonnen als nachtrestaurant maar veranderde recentelijk de openingsuren. Het restaurant is nu ook open tijdens de lunch. ’s Avonds gaat het fornuis eerder uit (om 23 uur). De spijskaart is gevarieerd en internationaal. AndrĆ© kookt zelf en zijn in- en uitheemse bereidingen hebben smaak. De kok beschikt over een gedegen wijnkennis. Daarom heeft Maroon een interessante wereldwijnkaart. Vooral de betere wijnen zijn gunstig geprijsd, want AndrĆ© vertrekt van de aankoopprijs waarbij hij 15 euro winst rekent plus de BTW. Hoe duurder de fles in aankoop, hoe voordeliger de prijs in de eetzaal.

Maroon Wine & Dine : Nieuwpoortlaan 32, 8660 De Panne. 058 620920. Gesloten op dinsdag.

03

OH RESTAURANT

Loungeclubambiance

Oh is een modern restaurant met loungeclubambiance. De geslaagde inrichting is van Dick Grootaert. Over een gepolijste betonnen vloer loopt men langs canapĆ©s en fauteuils en Arabisch getinte hoekjes. Het eetgedeelte bevindt zich rond een waterpartij in een overdekte patio. Ivan Puystiens is de baas. Kustgangers kennen hem van Bistrot Merlot in De Panne. De wereldse spijskaart vermeldt smakelijke Belgische, Italiaanse en Aziatische bereidingen tegen prijzen die aanmanen om kritisch te zijn. Op weekdagen serveert men ook bistrovoorgerechtjes, zoals surf & turf-salade met kip en gamba in Aziatische stijl (14,50 euro). De lunch kost 24 euro en er zijn menu’s voor 33, 45 en 54 euro. Er is een ruime wijnkaart en sinds kort is het mogelijk om grote wijnen per glas te bestellen. Voor zomerse dagen is er een terras.

Oh restaurant : Koninklijke Baan 289, 8670 Sint-Idesbald. 058 52 05 72. Maandag gesloten, behalve in de zomermaanden. www.oh-restaurant.be

04 TEN BOGAERDE Visgerechten troef

Iain Wittevrongel studeerde af aan de koksschool in Koksijde, werkte in de ouderlijke viswinkel Mare Nostrum in Sint-Idesbald, bij traiteur en hofleverancier Lefevere in Brussel en in diens restaurant La Bergerie. Daarna ging hij aan de slag in het Belgisch restaurant Markt in New York. Terug in Belgiƫ opende hij met zijn vrouw het gastronomische restaurant Ten Bogaerde in de gelijknamige oude abdijhoeve, op enkele kilometers van de kust. Er wordt gekookt en gegeten in de abtswoning, die smaakvol werd omgebouwd. De kok kiest voor een verlichte versie van de klassieke Franse feestkeuken en vis is een stokpaardje. Iain koopt slechts wilde vis, zoals wijting, sardine, makreel, heek en haring. Pijlinktvis en kokkels zijn ook mooie wilde producten.

Restaurant Ten Bogaerde : Ten Bogaerdelaan 10, 8670 Koksijde. 058 62 00 00. Maandag en dinsdag gesloten, van oktober tot eind maart ook op zondagavond. Lunch 32 euro, menu 53 euro. www.tenbogaerde.be.

05

MARQUIZE Traditionele Frans-Belgische keuken

Marquize heeft zijn onderkomen in een geklasseerde kustvilla in Westende-Bad. De eetzaal werd onlangs opgefrist. Over de keuken en de bediening hoor je niets dan lof en insiders tippen Marquize als kanshebber voor een Michelinster. In de eetzaal staat Heidi Vandewalle. Zij ontvangt met charme en gaat

efficiƫnt te werk. Achter de schermen kokkerelt haar man Patrick Noƫl. Zij waren vijf jaar leraar aan de hotelschool Ter Groene Poorte en Spermalie en hebben elkaar daar ontmoet. De bezoekers van het restaurant zijn vooral oudere mensen die weten wat lekker is en over de nodige middelen beschikken. Vooral het maandmenu met keuze voor 48 euro, het kreeftenmenu voor 58 euro en bereidingen met kalfszwezerik zijn populair.

Marquize : H. Jasparlaan 175, 8434 Westende-Bad. 059 31 11 11. Gesloten op dinsdag en woensdag, behalve in juli en augustus.

06

DEL BEREBENE Enoteca

Bij Del Berebene is iedereen vrij om voor een glas kwaliteitswijn, antipasti of een bord pasta aan te schuiven, zo lang er maar plaats is ! De Enoteca is niet groot maar wel gezellig en het eten is er lekker. Thierry Hecht is de baas en de animator. Hij is een joviale Fransman met een intense liefde voor de eenvoudige, maar o zo smaakvolle keuken van Zuid-Italiƫ. Thierry was vroeger met een Italiaanse getrouwd en woonde twaalf jaar in Hongkong, waar hij promotiemateriaal fabriceerde. Toen hij jong was, is hij naar de hotel- en wijnschool geweest. Hij heeft er altijd van gedroomd om een wijnrestaurant te openen. Aanvankelijk kookte Thierry zelf. Om dichter bij zijn klanten te zijn, heeft hij de Italiaanse kok Lamberto Spinelli geƫngageerd. De spijskaart is beknopt maar alles wat op het bord komt zit boordevol zuiderse smaken.

Enoteca del Berebene : Madridstraat 6, 8400 Oostende. 059 801984. Zondag, maandag en dinsdagmiddag gesloten. www.

espacedivin.com/enoteca/vini.htm

07

LAUTREC Loungerestaurant

Lautrec bestaat anderhalf jaar in zijn nieuwe gedaante en valt in de smaak door de grootstedelijke lounge-inrichting en de royale gerechten, gebaseerd op vis die de eigenaar zelf koopt bij dagvissers uit Oostende. Johan Speeckaert en zijn vrouw Ginette De Jonckheere lieten het restaurant, dat door haar ouders was opgericht, afbreken om op dezelfde plaats een moderne nieuwbouw neer te zetten. Beneden kwam een horecazaak, die door binnenhuisarchitect Piet Coopman smaakvol werd ingericht. In het loungegedeelte ben je welkom voor een mojito en wokgerechten of salade Lautrec. Het restaurantgedeelte heeft een uitgebreide spijskaart met toppers als salade van handgepelde garnalen (15 euro), noordzeetong van 400 gram (28 euro) of rogvleugel met boter (19 euro). Het visitekaartje is de schotel met zeevruchten (45 euro).

Lounge Lautrec : Kapelstraat 41, 8450 Bredene. 059 43 44 47. Maandag gesloten, behalve op feestdagen. www.lautrec.be

08 DE KRUIDENMOLEN Prijsbreker

De molen is verplaatst maar het restaurant is gebleven en de keuken is helemaal vernieuwd. De Kruidenmolen scoort al jaren hoog in de categorie prijs-kwaliteitverhouding en heeft maar Ć©Ć©n ‘zwak’ punt : de gerechten op de kaart zijn zo verleidelijk dat het steeds weer een krachttoer is om niet te veel te bestellen. De garnaalkroketten zijn krokant en romig, en de boerenpatĆ© gemaakt van kippen- en eendenlever willen we elke dag wel op het ontbijtbord. Ook de terrine van kalfskop met tartaarsaus blijft een feest, net als de ontbeende varkenspoot en kroketje van snuit. Nergens is een Mechelse koekoek zo sappig als hier. Chef Stijn Bauwens beheerst zijn vak tot in het detail en houdt zijn prijzen zeer bescheiden. Als gastvrouw verliest zijn echtgenote in alle drukte zelden of nooit haar glimlach.

De Kruidenmolen, Dorpsstraat 1, 8420 Klemskerke (De Haan), 059 23 51 78. Gesloten woensdag en donderdag. Menu 34 euro. www.kruidenmolen.be

09 OESTERPUT DEVRIENDT Schaal- en schelpdieren

Piet Devriendt opende meer dan vijftien jaar terug in de loods van een groothandel in schaal- en schelpdieren een eenvoudig restaurant, waar de mensen bij elkaar schuiven aan grote tafels. Vanaf de eerste dag liep het storm voor de Oesterput. In deze keet, met aan de ene kant kreeftenbassins en aan de andere kant een open keuken, wordt massaal genoten van superverse schaal- en schelpdieren en champagne. Succesnummer bij uitstek is Plateau Royal, opgebouwd uit oesters, rauwe mosselen, scampi’s, coquilles, garnalen, langoustines, wulken, kreukels en een halve kreeft. Ook garnaalkroketten, jumbomosselen en zeetong van twee-in-een-kilo zijn specialiteit. De klanten komen van overal (20% is Duits en 5% is Japans).

’s Zomers staat men in de rij voor een stoel, want reserveren is uitgesloten.

Oesterput Devriendt : Wenduinsesteenweg 16, 8370 Blankenberge. 050 41 10 35. Dagelijks open (’s winters alleen op vrijdag,

zaterdag en zondag). www.oesterput.com

10 PHILIPPE NUYENS Productkeuken

Bij Philippe Nuyens primeren de producten. Hij behoort tot het genre van chefs dat met een beperkt aantal ingrediƫnten een maximaal smaakeffect

beoogt. Enkele persoonlijke toetsen zorgen voor een keuken met een sobere swing. Een van zijn lievelingsproducten zijn gebakken kalfszwezeriken die steeds met een wisselend seizoengarnituur te verkrijgen zijn. Ook trouw op de kaart en regelmatig verwerkt in het dagmenu zijn fijne, met de hand opgeviste Noorse coquilles. Grote Schotse of Deense langoustines schroeit Nuyens kort op de plancha zodat ze hun sappigheid ten volle bewaren.

Philippe Nuyens, Jules de Troozlaan 78, 8370 Blankenberge, 050 41 36 32. Gesloten dinsdag en woensdag.

Dagmenu ’s middags en

’s avonds in drie gangen,

voor 36 euro, met wijn 50 euro.

11 BARTHOLOMEUS Met zeezicht

Zeldzaam zijn de culinaire topadresjes die als bonus ook uitzicht op zee bieden. De zaak van Bart Desmidt en Sandra Vandegeuchte combineert topkeuken met panorama. Restaurant Bartholomeus oogt niet alleen contemporain, Barts keuken smaakt ook eigentijds. Lichtvoetig, rijk aan zuivere smaken, frisse toetsen en met veel aandacht voor het mondgevoel brengt de chef een doordachte keuken op hoog niveau. Daarbij krijgen ook klassiekers, zoals een luchtige, romige aardappelpuree of een prima gedoseerd blank botersausje ook af en toe een plaats. Die aanpak geeft de keuken een extra dimensie en zorgt ervoor dat zowel traditioneel ingestelde klanten als zij die van vernieuwing houden, hun gading vinden.

Bartholomeus, Zeedijk 267, 8301 Heist-aan-Zee, 050 51 75 76. Dinsdag, woensdag en donderdag gesloten. Lunch drie gangen 33 euro. www.restaurantbartholomeus.be

12 SEL GRIS Jong en in de prijzen

Chef Frederik Deceuninck van restaurant Sel Gris mag niet klagen over een gebrek aan media-aandacht. Zijn zaak was nog maar net open en de ‘rode gids’ bestempelde ze, in de editie van dat jaar, al meteen als kanshebber voor een ster.

Deceuninck viel trouwens onlangs in de prijzen toen de jonge chef door het champagnehuis Jacquart als meest beloftevolle talent van het jaar werd uitgroepen. Hij nam een vliegende start met zijn fraai, sober-luxueus ingericht restaurant van waaruit je zicht hebt op een state-of-the-art open keuken. Werkervaring deed hij op in de Jardin Tropical en de Pastorale. De leergierige ondernemer blijft zijn technische kennis verder uitdiepen en dat resulteert in een verfijnde keuken met aandacht voor smaakvolle details.

Sel Gris, Zeedijk 314, 8301

Duinbergen (Knokke-Heist), 050 51 49 37. Woensdag en

donderdag gesloten. Lunch 32 euro. www.restaurantselgris.be

13 ESCABƈCHE Vlotte nieuwkomer

Sinds dit voorjaar heeft Knokke er met EscabĆØche een verfijnd eetadresje bij. Initiatiefnemer is Kim Verhasselt die samen met echtgenote Lisbeth Morbee de droom van een kleinschalig restaurantje vorm heeft gegeven. Verhasselt werkte jaren naast zijn vader Stefan in het huis van vertrouwen Esmeralda aan het casino van Knokke. Ook Morbee komt uit een horecanest. Het duurde dan ook niet lang voor dit duo op kruissnelheid draaide. In de keuken kan Verhasselt junior rekenen op Edwin Menu (ex-Oud Sluis). De creatieve en energieke tandem brengt een verfrissende keuken waarvoor in het eerder traditionele Knokke ruim plaats is.

De lunch biedt keuze uit twee voorgerechten en evenveel hoofdgerechten, kost slechts 23 euro en had van bij de opening veel bijval.

EscabĆØche, Dumortierlaan 94, 8300 Knokke-Heist, 050 60 76 50. Dinsdag en woensdag gesloten. Lunch 23 euro.

14

DE SNIPPE Huiselijke bistro

Het hoeft in Knokke niet altijd topgastronomie zijn. Veel bewoners die geregeld op restaurant gaan, verkiezen al eens een lekker bord met gewone maar daarom niet minder lekkere bistrokost. Chef Luc Huysentruyt is daarvoor de geknipte man. Al jaren is hij vertrouwd met zowel de klassieke Franse keuken als met brasserie- en terroir-specialiteiten. In De Snippe kiest hij, samen met echtgenote Francine, zoon Pieter en dochter Maribel, voor de nostalgische bistrokeuken. Hij staat alom bekend om zijn stoof- en suddergerechten, zijn eerstekeusrundvlees maar ook voor zijn West-Vlaamse tutjespap op basis van aardappelpuree en karnemelk. Zijn dochter zorgt voor typische nagerechten die volledig in het concept passen.

De Snippe, De Wielingen 5, 8300 Knokke, 050 62 81 62. Woensdag en donderdag gesloten. Menu 20 of 30 euro. www.desnippe.be

15 PASTA & VINO Passie voor Italiƫ

Met hun takeaway en laagdrempelig eethuisje Pasta & Vino tonen Thomas en Connie Van Cauter hun passie voor culinair ItaliĆ«. Chef Thomas houdt van dagverse keuken. Hij gaat er prat op dat hij bij de bereiding van meeneemgerechten geen bewaarmiddelen gebruikt die de houdbaarheid kunnen verlengen. In zijn open keuken zie je hem voortdurend bezig want in de zaak, die doorlopend van ’s middags tot zes uur geopend is, lopen de klanten aan en af voor een bordje pasta met ‘ballekes’, penne all’arrabiatta of voor iets lekkers voor thuis. Connie staat in voor de bediening en presenteert een mooie selectie Ita-liaanse kwaliteitswijnen,

waarbij alle regio’s netjes

vertegenwoordigd zijn en serveert diverse wijnen per glas.

Pasta & Vino, Koningslaan 149, 8300 Knokke, 050 61 67 01. Woensdag en donderdag

gesloten.

16 DIERENDONCK Keurslager

Hendrik Dierendonck is permanent op zoek naar goede producten. De keurslager volgde zijn vader Raymond op, die de zaak overnam van zijn schoonvader. De hoevekippen en het rundvlees zijn van eigen kweek. De keuze viel op Anjourunderen, omdat het vlees donkerrood en doorspekt is en wat grover van draad. Keurslager Dierendonck brengt topkwaliteit, waardoor vleesliefhebbers van ver komen voor Limousinmelkkalf, lamsvlees uit Nederland, melklam uit de PyreneeĆ«n en Duke of Berk-shirevarkens. De winkel werd twee jaar terug vernieuwd en om het ‘vleesgevoel’ te accentueren, vervloeien winkel en werkplaats in elkaar. Dierendonck verkoopt ook vleeswaren zonder bewaarmiddelen, zoals rillettes, wildpasteien en gekookte hammen.

Keurslager Dierendonck,

Strandlaan 331, 8670

Sint-Idesbald. 058 51 12 87. Woensdag gesloten. www.dierendonck.be

17 MARE NOSTRUM Viswinkel

De mooie, moderne viswinkel Mare Nostrum heeft een U-vormige toog. Voorin liggen de vissen te blinken van versheid en aan de zijkanten lonken de bereide gerechten uit de traiteurafdeling. De familie zit al vijf generaties in de vis. Mare Nostrum is gekend voor zijn dagverse vis en delicatessen die men nergens anders kan vinden, zoals roggenlever en roggenbolletjes, levend-verse langoustines, krabben en kreeften, handgekuiste maatjes en handgepelde garnalen.

Mare Nostrum : Strandlaan 321, 8670 Koksijde/Sint-Idesbald. 058 514585. Maandagnamiddag en dinsdag gesloten.

18 SANTOS PALACE Koffie en chocolade

Frederic Blondeel is choco-lademaker. Zijn atelier bevindt zich in Beauvoorde en de winkel met Santoskoffie, thee, koekjes en een uitgebreid assortiment pralines is gevestigd in Koksijde. Frederic Blondeel verkoopt aan particulieren en levert ook aan de betere bakkers en de horeca. Zijn assortiment bevat een zestigtal pra-lines. Ze zijn gevuld met ganache met de parfums van kruiden, thee, specerijen of exotische smaakmakers, zoals chili, cayenne en limoengras.

Santos Palace koffie en

chocolade : Zeelaan 333,

8670 Koksijde. 058 51 09 40. Dinsdag gesloten.

19 NIJF Vishandel

Iwan De Nolf was directeur van de drukkerij van een grote uitgeverij en zocht naar iets meer concreets. Tot verwondering van zijn omgeving nam hij een groothandel in vis, schaal- en schelpdieren over. De zaak had een goede reputatie en een mooie clientĆØle, die Iwan wist te behouden. Hij brengt constante topkwaliteit. Het bedrijf Nijf levert vooral aan de horeca, waarbij heel wat betere restaurants uit West-Vlaanderen. Maar ook de lokale visliefhebbers worden met open armen ontvangen in de bescheiden winkel.

Vishandel Nijf : winkel Pieter Deswartelaan 29 b, 8620

Nieuwpoort. 058 23 33 07.

Zondag en maandag gesloten. www.nijf.be

20 GAETANE Vishandel

Ook de viswinkel Gaetane geniet een uitstekende reputatie. Wilfried Van Elverdinghe is visser en vishandelaar. Hij stamt uit een oude vissersfamilie en zit al 40 jaar in de vis. Hij weet hoe hij vis moet verzorgen, aan boord en op de kade.

Vishandelaar Gaetane : Kaai 35, 8620 Nieuwpoort. 058 237068. Woensdag gesloten.

21 HASPESLAGH Ambachtelijke kazen

Christoph Haspeslagh nam in 1994 de kaaswinkel van zijn ouders over. In zijn vernieuwde winkel presenteert hij een breed assortiment van met zorg en vakkennis gerijpte kazen en betere vleeswaren. In de zomer is de keuze beperkt tot zo’n 350 soorten kaas, ’s winters is de keuze ruimer. In het assortiment zitten basiskazen, zoals brie en camembert, die zich door hun superieure kwaliteit onderscheiden van het aanbod in de grootdistributie. De voorkeur van Christoph Haspeslagh gaat naar ambachtelijk gemaakte kazen met persoonlijkheid, afkomstig van kleine boerderijen. Vooral de boerderijkazen gemaakt uit rauwe melk hebben een diepe smaak.

Kaashandel Haspeslagh :

Wittenonnenstraat 29, 8400 Oostende. 059 70 17 82.

Zondag gesloten.

22

VISHANDEL & TRAITEUR GILBERT Oneindige keuze

Achter de winkel van Vishandel Gilbert ligt een keuken waarop veel restaurants jaloers kunnen zijn. Een volwaardige brigade zorgt voor de dagelijkse aanvoer van kant-en-klaar gerechten waarmee de aantrekkelijke koeltogen voortdurend worden aangevuld. Vishandel Gilbert biedt een zeer ruim aanbod aan verse zeevis en voor wie geen tijd heeft om zelf iets te bereiden is het assortiment meeneemgerechten indrukwekkend. Quiches met bijvoorbeeld verse zalm worden dagelijks gemaakt, net als verwenglaasjes, aperitiefhapjes, kreeftensoep, bouillabaisse van noordzeevis en pastagerechten. Daarnaast is er een ruim aanbod aan terrines en pasteien of gerookte visspecialiteiten die allemaal ter plaatse worden

bereid.

Vishandel & Traiteur Gilbert :

Lippenslaan 277, 8300 Knokke, 050 60 29 41. Dinsdag gesloten.

Door Willem Asaert en Pieter van Doveren – Foto’s Diane Hendrikx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content