Yoga wordt almaar populairder, omdat het je sterker en leniger maakt, zowel fysiek als mentaal. Maar het aanbod is zo ruim en divers dat je niet weet hoe eraan te beginnen. Vijf liefhebbers leggen uit waarom zij voor een bepaald type kiezen.

NINA DE MAN

Power Yoga (Vinyasa), een atletische, dynamische vorm

?Tien jaar geleden probeerde ik een yogales in het fitnesscentrum. De grote, vloeiende bewegingen en het lichamelijke spreken me wel aan. Vinyasa stamt af van de Ashtanga, yoga die behoorlijk fysiek is en bestaat uit een continue opeenvolging van houdingen op basis van het ritme van de ademhaling. Vinyasa bestaat voor tachtig procent uit Ashtangaposes, maar er wordt meer afgewisseld in een strak ritme.”

?Ik sport en beweeg graag en yoga brengt me tot rust. Ik heb het jaren louter als een vorm van sport gezien, maar na een tijdje werd ik nieuwsgierig naar de filosofie die erachter zit. Wanneer ik de dag met yoga begin, kan ik me beter concentreren en krijg ik een bepaalde focus, die me ook helpt in mijn professioneel leven. Yoga heeft zelfs mijn verantwoordelijkheidsbesef aangescherpt : je bent alleen verantwoordelijk voor wat je zelf doet. In het begin is het verleidelijk om je te spiegelen aan wat diegene naast je doet. Maar dat kun je niet volhouden, dus leer je je concentreren op het verleggen van je eigen grenzen.”

Vier jaar geleden begon Nina zelf les te geven en opende ze de Ida en Pingala yogastudio in Antwerpen. Haar boek ‘Yoga en de kleur groen’ is net verschenen bij Standaard Uitgeverij.

Info : www.idapingala.be

GOEDELE LEYSSEN

Kundalini, het potentieel in jezelf ontdekken

?Als journaliste maakte ik een paar jaar geleden een reportage in India waar ik de Kundalini ontdekte. Wat mij fascineerde, was het concept van die meditatie, die streeft naar bewuster leven en het potentieel in jezelf ontdekken. De Kundalini wordt voorgesteld als een slapende slang, een metafoor voor energie die je kunt opwekken door bepaalde oefeningen. Die kunnen behoorlijk fysiek zijn, zeker in combinatie met mantra’s en ademhalingsoefeningen waardoor je je volledig moet concentreren en je geest sneller leeg kunt maken. Heel typisch zijn de mudra’s, handbewegingen die de hersenen stimuleren, en het chanten, waardoor je aan de hand van bepaalde klanken specifieke fysieke effecten oproept.”

?Kundalini heeft me geholpen om te ontdekken wat er in mij zit en hoe ik dat eruit kan laten komen. Ik ben er een ander mens door geworden : ik drink geen alcohol meer, ben gestopt met vis en vlees eten en sta elke dag om vier uur op om 2,5 uur yoga te doen voor ik aan de dag begin. Voor mij is meditatie en yoga zoals je tanden poetsen : het is je geest borstelen. Dat vraagt wel wat discipline, waar je ook wat aan hebt in je dagelijks leven. Ik merk dat ik geconcentreerder ben, waardoor ik meer dingen gedaan krijg. Ik ben ook rustiger en heb minder stress dan vroeger. Na een tijdje merk je dat je beter omgaat met moeilijke situaties. Ik ben veel sterker geworden.”

Goedele geeft les en organiseert workshops en seminars waarin Kundalini en meditatie gecombineerd wordt met o.a. aromatherapie, beauty en voeding om mensen te inspireren gezonder te gaan leven.

Info : www.livewithgrace.com

EVA DAELEMAN

Bikram, een mix van detox en fysieke afmatting

?Ik hoorde dat je dankzij Bikramyoga op korte tijd veel calorieĆ«n kon verbranden, een verkoopargument dat me meteen aansprak. Je lichaam wordt helemaal afgemat tijdens de sessie van een anderhalf uur, waarbij je 26 opeenvolgende poses aanneemt in een ruimte die verwarmd is tot ongeveer 40Ā°C. Als fan van fysieke sporten, zoals hardlopen en boksen, is de keuze voor Bikram dus erg logisch.”

?Bikram is niet enkel erg intensief, perfect dus voor mensen die grenzen durven te verleggen, maar het heeft ook een zuiverend effect. Je zweet je te pletter waardoor je huid en je lichaam een echte detoxkuur krijgen. Het warmteaspect is voor mij een pluspunt. Zelf ben ik nogal kouwelijk, dus anderhalf uur in een warme kamer is ideaal. Mijn spieren kunnen zo helemaal ontspannen. Ik hou ook van het hoge concentratieniveau dat vereist is voor een sessie Bikram. Tijdens het lopen of het fietsen is er nog tijd om te tobben, bij Bikram val je meteen om als je een seconde niet oplet. De intensiteit neemt ook toe naarmate je er bedrevener in raakt. Iedere les bestaat uit dezelfde bewegingen, maar na verloop van tijd weet je welke posities nog volgen. Dan besef je dat die ene zware pose nog komt, terwijl je al wat mottig bent van de inspanning. Je komt jezelf tegen, maar je grenzen verleggen, geeft een supergevoel.”

LUK PERCEVAL

Mindfulnessyoga, meditatie

?Zo’n twintig jaar geleden zakte ik op restaurant ineen. Mijn lichaam trok aan de alarmbel, het was hoog tijd dat ik mijn ongezonde levensstijl helemaal omgooide. Een collega-actrice, die in India een yogadiploma behaalde, bracht me in contact met Hatha, de yoga die wij in het Westen het beste kennen. Ik ben me daarna beginnen te verdiepen in de oorsprong van yoga en zo groeide mijn interesse voor het boeddhisme en meditatie. Want we mogen niet vergeten dat yoga initieel ontwikkeld is als voorbereiding op meditatie, je lichaam sterken zodat je lang kunt stilzitten. Mijn yogavorm, Mindfulnessyoga, is een combinatie van de basisvorm Hatha met zowel een inleidende als een afsluitende meditatiesessie.”

?We leven in een maatschappij waarin we voortdurend onder stress staan en waarbij we onszelf onder druk zetten. De geestelijke ontspanning door de meditatie zorgt ervoor dat ook het lichaam alle spierspanning kan loslaten. Na twintig jaar yoga ben ik almaar wakkerder en gevoeliger geworden, mijn concentratievermogen kreeg ook een enorme boost. Ik geef zelf nu al even les en ik merk dat mensen dikwijls een verkeerd beeld hebben van yoga. Ze vrezen niet soepel genoeg te zijn, maar voor yoga moet je initieel niets kunnen. Het is zoals leren zwemmen en fietsen, het gaat elke dag een stukje beter. Yoga gaat om de acceptatie van je lichaam, want elke persoon heeft zijn beperkingen. Het is belangrijk dat mensen beseffen dat yoga geen prestatiesport is, je hoeft er geen wereldkampioen in te worden.”

Luk Perceval behaalde zijn yogadiploma bij de The International Yoga Association.

Info : www.lukperceval.info

HANNEKE THIELEN

Yin, rustgevend en goed voor de gewrichten

?Een deugddoende massage van een uur kan een mens helemaal ontspannen, Yin heeft net hetzelfde effect op mij. Deze rustgevende, helende werking is voor mij de belangrijkste reden waarom ik voor Yin koos. In de yogaterminologie staat Yin voor het relaxerende aspect, terwijl Yang de actieve, dynamische kant vertegenwoordigt. Net zoals bij andere yogavormen is Yin een opeenvolging van verschillende asana’s of poses. In tegenstelling tot bij de rest gaat het hier niet om de vloeiende overgang of de flow tussen de houdingen, maar om het lang aanhouden van de posities. Gedurende drie tot vijf minuten houd je dezelfde stand aan, zittend of liggend. Zo oefen je het minst spanning uit op je spieren.”

?Yin is volgens mij geschikt voor iedereen. Als yogafreak heb ik elke mogelijke variant uitgeprobeerd, maar dit is de yogavorm die ik tot mijn honderdste zal kunnen beoefenen. Hoewel het rustgevend is, blijft Yin toch erg fysiek. Doordat de asana’s zo grondig worden uitgevoerd, werk je veel dieper in op je gewrichten en focus je niet op oppervlakkige spierspanning. Ik ben een ex-herniapatiĆ«nt en mijn rug blijft mijn tere plek. Maar na een Yinsessie is het stramme gevoel weg en keert de soepelheid terug.”

DOOR SOFIE ALBRECHT EN ANNELIEN BOENS ? FOTO LUC PRAET

?Alsof je je geest borstelt”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content