Architectuur&interieur 2009 in 7 flashes 1. BUDGETTREND UIT HOTELS : RUWE LUXE

Zoals wel meer in de interieurwereld, zijn hotels inspirators voor het inrichten van interieurs. Laat de nieuwste trend in hotelland nu net heel budgetvriendelijk zijn. Een hoekje van de tafel ? Een onafgewerkte muur ? Een gammele stoel ? Tien verschillende stoelen rond één tafel ? Indien goed gecombineerd, geeft u met dat soort ‘foutjes’ net een authentiek en hip karakter aan uw interieur. In Londen opende onlangs het Rough Luxe Hotel : “Onze look is die van oud en nieuw, van meubels en kunst. Goedkope materialen behandelen we als waardevolle items en bewaren we voor hun schoonheid of voor de herinnering”, is te lezen op hun website.

Info : www.roughluxe.co.uk, London Rough Luxe, Birkenhead street, WC 1 Londen.

Welke kleuren willen mensen in tijden van economische crisis ?

Sarah Van Landuyt : Enerzijds grijpen mensen terug naar warme tinten, die hen vertrouwen geven, tinten uit de natuur. Toch zijn ook luxueuze diepe kleuren populair, als reactie tegen het sobere leven dat we momenteel zouden ‘moeten’ hebben.

Welke tinten zijn typisch voor 2009 ?

Oker- en aardetinten, off whites in contrast met primaire kleuren geel, rood, blauw en groen.

Wat is de verrassendste kleur van 2009 ?

Warholian, een zeer felle oranjeroze tint, is de meest vooruitstrevende kleur uit onze collectie. Het is een kleur waarvan mensen nu misschien nog schrikken maar je krijgt ze de komende jaren wel vaker te zien.

3. POST-BILBAO

Voor de architectuur wordt 2009 een jaar met apocalyptische trekjes. Van gezinswoningen valt weinig heil te verwachten – zie de rampzalige toestand van de immobiliënmarkt in onder meer de Verenigde Staten en Spanje. In grote, tot de verbeelding sprekende prestigeprojecten heeft niemand zin (laat staan dat er geld voor zou zijn). Het Bilbaotijdperk – naar het spectaculaire, erg invloedrijke Guggenheim Museum van Frank O. Gehry – lijkt definitief voorbij. Het werd afgesloten in de zomer van vorig jaar, met een serie pronkarchitectuur voor de Olympische Spelen van Beijing. Met onder meer het door Rem Koolhaas ontworpen hoofdkwartier van CCTV, waarvan een onderdeel onlangs jammerlijk is afgebrand.

Het markantste nieuwe gebouw van 2009 wordt wellicht de Burj Dubai, ’s werelds nieuwste hoogste wolkenkrabber, die later dit jaar wordt ingehuldigd. Het gebouw lijkt nu al gedateerd – het symbool van een overmoedig tijdperk – en Dubai verliest aan recordtempo zijn luister, zijn status en zijn fortuinen. Ook Rusland lijdt : projecten voor een aantal reusachtige wolkenkrabbers in Moskou zijn de voorbije maanden geannuleerd of uitgesteld. Elders nemen belangrijke architectenbureaus drastische maatregelen : bij Foster + Partners, het bureau van Norman Foster, verdwijnen één op de vier banen, goed voor zo’n driehonderd ontslagen. De vestigingen in Berlijn en Istanbul sluiten. Een door Foster ontworpen toren in Las Vegas wordt gehalveerd. De 612 meter hoge Russia Tower van het bureau is een van de projecten die in Moskou als gevolg van de kredietcrisis sneuvelden (de burgemeester hoopt de toren nu tegen 2016 te kunnen optrekken).

Eén lichtpunt : de crisis in pronkarchitectuur biedt mogelijkheden voor een nieuwe bouwstijl. De jaren tien van deze eeuw zullen wellicht in het teken staan van veeleer bescheiden, duurzame, groene projecten, liefst met esthetische en technologische meerwaarde. In Taiwan liep ik enkele weken geleden op de werf van het gloednieuwe stadion van Kaohsiung, de stad die komende zomer de World Games organiseert. Het door de Japanner Toyo Ito ontworpen gebouw is op mensenmaat gemaakt, wordt op natuurlijke wijze verlucht en genereert zelf elektriciteit. Het dak is volledig bedekt met zonnepanelen.

Burj Dubai is adembenemend maar net zo modern als de piramides van Gizeh. Het stadion van Kaohsiung is prozaïscher maar van onze tijd.

4. STERARCHITECT-STERFOTOGRAAF

Een architect wil dat zijn of haar gebouwen goed gepresenteerd worden. Het vak van architectuurfotograaf is een vak apart. De Nederlandse architectuurfotograaf (32) Iwan Baan reist permanent de wereld rond om gebouwen van Rem Koolhaas, Zaha Hadid, Steven Holl, SANAA, Herzog & De Meuron, Toyo Ito en andere starchitects te fotograferen.Klopt het dat uw carrière in een stroomversnelling kwam door Rem Koolhaas van OMA ?

Iwan Baan : Aan de kunstacademie in Den Haag was ik al geïnteresseerd in architectuurfotografie. Ik werkte een tijdje voor Nederlandse architecten maar die vroegen me steeds steriele foto’s zonder mensen, in perfect licht. Ik werd moe van die clichés. Via een vriend kwam ik in contact met Koolhaas, die toen net een tentoonstelling had in Brussel. Via hem werd mijn werk gepubliceerd en kwamen andere architecten en tijdschriften bij me aankloppen.

Jan Verlinde, een Belgische interieurfotograaf, maakt foto’s ‘waarbij het lijkt alsof iemand net uit beeld is gewandeld’. Herkent u zich in zijn visie ?

Ik kom meer uit de documentaire traditie : ik wil lange tijd op een plek doorbrengen om het menselijke aspect van een gebouw te tonen. Architectuur is door mensenhanden gemaakt, een gebouw dient om te gebruiken. Mijn foto’s tonen de schaal van grote bouwprojecten en wat er gebeurt op zo’n plek. De gebouwen zijn het decor van wat er zich op de voorgrond afspeelt.

U staat ook bekend voor uw panoramische shots.

Ik ontwikkelde met een vriend een programma dat panorama-foto’s zonder perspectiefvertekening kan weergeven. Mijn foto’s zijn niet louter composities in proportie, ze tonen in 2D hoe een 3D-ruimte beleefd wordt.

Voelt u de crisis op de vastgoedmarkt in uw portefeuille ?

Momenteel niet, omdat de bouwprojecten die ik volg quasi of helemaal afgewerkt zijn. Maar bijvoorbeeld in Dubai zijn een aantal nieuwe werven die ik wil opvolgen, on hold gezet door de crisis. Tragisch is dat.

Hoort architectuurfotografie in het kunstgaleriecircuit ?

Absoluut. Mensen als Candida Höfer en Andreas Gursky focussen zich daar op. Kunst is voor mij geen doel op zich, mijn foto’s moeten een reden en een noodzaak hebben. Al zijn er wel een aantal galeries die mijn werk beginnen tentoon te stellen.

Woont u eigenlijk zelf in een huis ontworpen door Hadid, Koolhaas of een andere ster ?

Ik woon in een Amsterdams pandje uit 1890. Twee keer per maand ben ik er, schat ik. Voor de rest leid ik een nomadisch bestaan.

www.iwan.com

5. DE ARCHITECTUUR- EN INTERIEUR-BOEKEN VAN DEZE LENTE

Belgisch Budget Bouwboek 2009

Voor Belgen met een baksteen in de maag is er nu het tweede Belgisch Budget Bouwboek. Het (ver)bouwboek bevat honderd voorbeelden van eengezinswoningen, zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten, die met een budget van 185.000 euro gerealiseerd werden, exclusief variabele kosten.

Info : 2voor5 uitgeverij, 49,95 euro, ISBN 978-90-81-07328-8.

Architecture Now ! 6

Van Fujimori’s piepkleine theehuisje tot het gigantische Christal Island-project van Norman Foster in Moskou. De zesde editie van de Taschenreeks Architecture Now geeft een uitgebreid overzicht van de hoogtepunten uit de hedendaagse architectuur. Het gebruiksvriendelijke en mooi geïllustreerde boek bevat nuttige informatie over recente bouwprojecten, biografieën, contactgegevens en websites.

Info : Taschen, 29,99 euro, ISBN 978-3-8365-0193-4.

Natuurlijk Wonen

Hoe kies ik de natuurlijkste en gezondste verf ? Hoe kan ik mijn huis zuinig isoleren ? Of hoe maak ik optimaal gebruik van zonne-energie ? Het boek Natuurlijk Wonen geeft praktische tips voor wie milieubewust wil bouwen of verbouwen aan de hand van enkele concrete projecten. Het is bovendien geïllustreerd met sfeer- en architectuurfoto’s van Verne.

Info : Lannoo, 29,95 euro, ISBN 978-90-209-8297-8.

Tadao Ando

Na talrijke publicaties over de Chinese en Japanse architectuur wijdt Yann Nussaume, leraar aan de Ecole Nationale Supérieure d’Architecture in Parijs, een boek aan de minimalistische architectuur van Pritker Prize-winnaar Tadao Ando. Nussaume onderzoekt hoe Tadao Ando de Japanse tradities van zijn thuisland verenigt met het idioom van de hedendaagse westerse architectuur. Het boek is enkel beschikbaar in het Engels en ligt vanaf mei in de winkel.

Info : Birkhaüser, 39,90 euro, ISBN 978-3-0346-0005-7.

1000 New Eco Designs

1000 New Eco Designs geeft een uitgebreid overzicht van hedendaagse en milieuvriendelijke meubels en interieurvoorwerpen, en waar ze te kopen. Een handige reeks iconen beschrijft het ‘groengehalte’ van ieder product, met aandacht voor het gebruik van gerecycleerde, duurzame of lokale materialen en het energie- en afvalgehalte van het productieproces. 1000 New Eco Designs is vanaf mei te koop.

Laurence King Publishing, 22,50 euro, ISBN 978-1-85669-585-5.

6. WEEK VAN HET HOUT

Houtinformatiecentrum Belgian Woodforum organiseert voor de tweede keer de Week van het Hout. Wat mogen we verwachten tijdens deze tweede Week van het Hout ?

Koen De Mesel van Belgian Wood Forum : We lanceren een vernieuwde website waar iedereen terechtkan voor advies over houtgebruik in de bouwsector. Tijdens die week zetten we op onze website iedere dag een andere houttoepassing centraal : van terrashout en trappen tot gevelbekleding. Een grote wedstrijd maakt de week pittig.

Wat zijn de troeven van hout ?

Naast duurzaamheid en energievriendelijkheid is hout ook goed voor het woonklimaat. Het hoge absorptievermogen van onbehandelde houten oppervlakken zorgt voor een aanzienlijk stabielere luchtvochtigheid en dus minder kans op schimmels en bacteriën. Bovendien is hout onderhoudsvriendelijk en brandveilig. Bij verbranding beschermt een slecht geleidende houtskoollaag het onderliggende hout. Onderhoudsvrije periodes van tien jaar zijn geen uitzondering door de kwaliteitsvolle afwerkingslagen die al in het schrijnwerkatelier worden aangebracht.

Waar vinden we de koplopers in houtgebruik voor de woning ?

Zowel de Scandinavische landen als Oostenrijk en Zwitserland hebben al generaties lang een hechte band met hout. Het is er ruimschoots voorhanden dankzij hun bosecosystemen. De houtskeletbouw is ook standaard in de Verenigde Staten en in Canada. In ons land is traditionele woningbouw diepgeworteld. Hout wordt hier vooral gebruikt voor vloeren, ramen, deuren en terrassen.

Week van het Hout, van 21 tot 29 maart op www.woodforum.be. Info : 02 219 28 32, elke werkdag tussen 10 en 12u.

7. ENERGIEZUINIGE BOUWFIRMA’S

Onlangs nog lanceerde Hilde Crevits, Vlaams minister van Energie, een campagne waarin ze vooropstelt dat iedere Vlaming in het jaar 2020 een energiezuinige woning moet hebben. Wie een nieuw huis bouwt, moet aan bepaalde energieregels voldoen. Ook aannemers en bouwfirma’s moeten daar dus rekening mee houden, maar sommigen gaan een stap verder. Zo zet Young Budget Homes al een tijdje passiefhuizen en wil Bostoen dit jaar honderd passiefhuizen bouwen volgens het sleutel-op-de-deurprincipe. Ook Anton Gonnissen van ABS Bouwteam bouwt energiezuinige woningen.

Waarom ?

Anton Gonnissen : Als algemene aannemer moeten wij de ecologische bouwtechnieken in de praktijk brengen. Dus krijgen onze klanten vanaf nu twee offertes : een met traditionele oplossingen en een met energiezuinige oplossingen. Ze kunnen dan zelf bepalen hoe ze willen bouwen. Ik wil dit jaar de eerste energiezuinige woningen bouwen.

U werkt samen met architecten. Hoe reageren die ?

Enthousiast, want als wij de expertise hebben, hoeven zij zich niet tot in de details in die ecologische technieken te verdiepen.

U bouwt geen passiefhuizen. Welke ecologische technieken past u dan wel toe ?

Het gaat voornamelijk om ecotechnieken zoals het installeren van warmtepompen, domotica en gestuurde ventilatie. Geen gloednieuwe dingen maar bestaande technieken die stilaan ook betaalbaar worden. En die hier in België goed uitgevoerd kunnen worden.

Info : www.absbouwteam.be, www.bostoen.be, www.ybh.be, www.energiesparen.be

Samenstelling Leen Creve / Illustraties Daan Rosseels

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content