De J van Jij

Jij, je partner en alle andere volwassenen zijn het levende voorbeeld voor je kinderen. Spreek opvoedregels zoveel mogelijk af. Kinderen hebben trouwens meer behoefte aan voorbeelden dan aan kritiek. Vergeet dus jezelf niet. Werk ook aan je eigen geluk, je eigen zelfvertrouwen, je eigen discipline en vaardigheden. Werk aan je relatie. Kinderen nemen in grote mate jouw gedrag over. Wees je daarvan bewust. Kinderen opvoeden is jezelf heropvoeden. Wees een voorbeeld van vlees en bloed. Je hoeft niet perfect te zijn als ouder om een goed voorbeeld te zijn voor kinderen. Ieder van ons laat al eens een steekje vallen. Houd je zelf regelmatig een spiegel voor en durf aan je kinderen ook duidelijk te maken dat je zelf ook nog altijd op pad bent naar de voltooiing van je eigen persoonlijkheid. Kinderen hebben is trouwens de beste vorm van levenslang leren.

De K van Kinderen

Kinderen hebben kinderen nodig. Laat ze veel tijd doorbrengen met leeftijdgenootjes. Spelen is wellicht de belangrijkste component in de ontwikkeling van kinderen. Met wie kunnen ze beter spelen dan met andere kinderen ? In grote gezinnen en in het dorp van weleer was dit vanzelfsprekend en natuurlijk. Vandaag niet meer. Wellicht is dat de grootste verandering in de levenswijze van kinderen. Niet dat moeders gaan werken. Vrouwen hebben altijd gewerkt : op het veld, op de boerderij, in hun winkel, in het huishouden. Kinderen speelden ondertussen met andere kinderen. De oudsten van het gezin zorgden voor de jongsten. Kinderen konden vrij bewegen en spelen met vriendjes in het dorp, neefjes en nichtjes. Dat dorp is verdwenen. Ouders zijn terecht ongerust. Het verkeer is moordend. De ruime mediabelangstelling voor verdwenen kinderen zet ouders aan tot heel wat argwaan en een extreme ‘bewaking’ van kinderen. En dus blijven kinderen veel meer dan vroeger binnenshuis en voelen ouders zich verplicht hun kinderen zelf te animeren. Maar kinderen moeten met kinderen spelen. We moeten dat moderne dorp of netwerk rond kinderen opnieuw vormgeven. Vraag vriendjes om te komen spelen. Zoek in de buurt of op speelterreinen contact met gezinnen met kinderen. Laat ze ook maar eens flink ruziemaken. Hoe vervelend wij dat eeuwig gekibbel ook vinden, het is een noodzakelijke en leerzame bezigheid. Kinderen leren op die wijze hun plaatsje onder de zon te veroveren. Ze leren te onderhandelen. Ze zoeken uit wat kan en niet kan. Ze worden veerkrachtig en weerbaar. Laat dat verbale gekibbel echter nooit ontaarden in vechtpartijen.

Kinderspel, ABC voor avontuurlijk opvoeden, Patricia Ceysens en Gudrun Denolf (illustraties), Van Halewyck. Vanaf 16 september in de boekhandel. De opbrengst gaat naar de vzw WIGWAM, een Leuvens dagverblijf voor kinderen van ouders die door armoede of achterstelling niet altijd aan opvoeden toe komen.

Pascale Baelden

Er is maar één wijze om je kinderen te tonen welke weg ze moeten gaan, en dat is die weg zelf te bewandelen.

Abraham Lincoln (1809-1865), Amerikaans president

Je hebt een dorp nodig om een kind groot te brengen.

Hillary Clinton (1947), Amerikaanse first lady, senator

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content