Uit de klei getrokken

Clara Dwels © CHARLOTTE BURON

Pottenbakken is al een tijdje aan een renaissance bezig, maar lijkt nu ook steeds vaker onze Instagramfeed over te nemen. Drie nieuwe keramieklabels om te volgen.

@claradelacera

Wie? Achter dit pseudoniem zit de Luikse Clara Dwels (29), projectmanager bij Vice Belgium.

Wat? Vazen, borden, kannen en suikerkommen met de nodige ‘perfecte imperfecties’. Kortom, unieke stukken die voornamelijk uit steengoed gemaakt worden.

Hoe?“Pottenbakken heeft me altijd gefascineerd, maar die wereld leek me zeer ontoegankelijk. Ik besloot om workshops te volgen om de basis te leren. En wat eind 2019 begon als een hobby in de keuken van mijn huisgenoot, werd een echt klein bedrijfje.”

@julie.pottery

Wie? Julie Vandermeulen (29) is psychiatrisch verpleegkundige en masseuse in Brussel. Ze plaatste haar producties voor het eerst op Instagram.

Wat? Kleine artefacten, maar ook verrassende theekommen gemaakt met behulp van raku, een Japanse techniek uit de zestiende eeuw.

Hoe? “Ik heb een paar jaar in het buitenland gewoond. Terug in België wilde ik mijn eigen serviesgoed maken omdat ik alles had achtergelaten. Het was mijn tante, die gepassioneerd was door pottenbakken, die me de technieken leerde. Vandaag is deze activiteit nog niet helemaal professioneel, omdat het voor mij moeilijk is om een prijs te zetten op mijn creaties. Als gevolg daarvan accepteer ik ruilhandel als valuta!”

@elenevernijns

Wie? De 26-jarige interieurarchitecte Elene Vernijns uit Zonhoven startte in januari een Instagrampagina waarop ze haar zelfgemaakte keramiek presenteert. “Tijdens de lockdown kon ik me heel erg focussen op mijn ontwerpen. Ik probeer nu een mooie balans te vinden tussen mijn werk en keramiek.”

Wat? Van wierookhouders (vanaf 25 euro) over koffiekoppen (20 euro) tot vazen (vanaf 140 euro).

Hoe? “Keramiek wordt heel vaak afgebeeld in een stilleven, maar op mijn foto’s combineer ik mijn producten liever met lichamen. Ik zie de overeenkomsten in de kwetsbaarheid, de diversiteit, de poreusheid, de sensualiteit, maar ook in de schoonheid van de imperfectie. Elk lichaam is uniek, ook als het van klei is.”

Ook verkrijgbaar op mobeldesign.be, isu-antwerp.com en re-leafshop.com

Julie Vandermeulen
Julie Vandermeulen© GF
Elene Vernijns
Elene Vernijns© NATHALIE DEMBINSKI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content