Crupet is niet alleen een van de mooiste dorpen van Wallonië, het is ook een van de groenste en onbekendste. Vijfendertig jaar geleden leverde André Fieuw, die toen kok was in Dinant, er als traiteur bij een klant, toen hij aan de overkant van het riviertje een bijzonder aardige, 19de-eeuwse boerderij in het oog kreeg. In de eenvoudige dorpsherberg kwam een Brusselse clientèle op zondag jeu de boules spelen, en behalve drank werd er ook één bescheiden gerecht geserveerd. Dat was onvermijdelijk sterk gekruid: een herinnering aan de Afrikaanse jaren van de bazin.

Nagenoeg zonder centen maar met de hulp van zijn overbuur begon André er een bescheiden restaurant dat in korte tijd uitgroeide tot het betere etablissement: veertien jaar lang voerde het een Michelin-ster.

Omdat het autoverkeer steeds moeizamer verliep, bleek ook de behoefte aan overnachtingsmogelijkheden te ontstaan en daarom begon de eigenaar zes jaar geleden aan de restauratie van de imposante watermolen uit de 17de eeuw. Die was aanvankelijk de energiebron voor een papierfabriek, later een graanmolen. Bij de restauratie bleven de buitenmuren overeind maar werd bijna het hele binnenwerk vernieuwd en herschikt. Daarom werden niveaus aangepast en ontstond er een harmonieuze combinatie van een natuurstenen achtergrond en elegant, modern comfort. Behalve de muren werden ook de houten balken behouden en op de gelijkvloerse verdipeing troont nog steeds het imposante raderwerk dat gedurende eeuwen het kloppende hart van de molen was.

De zes kamers met grote ramen zijn sober en modern aangekleed, maar niet extreem. De badkamers zijn kraaknet en getuigen van de inspanning om het geheel tot een hotel met klasse uit te bouwen. Het zoeken naar een efficiënt en degelijk resultaat heeft het dan ook gewonnen van de behoefte om de oude sfeer te bewaren, al is het een beetje jammer dat de oude, houten vloeren vervangen werden door een laag beton die met kamerbreed tapijt werd bedekt: meer dan behoorlijk geïsoleerd maar enigszins karakterloos.

De aardigste kant aan het verblijf is het diner dat ’s avonds op het terras van het restaurant, de vroegere boerderij naast het hotel, wordt opgediend. De bezoeker zit er prinsheerlijk aan de kant van het water, omringd door groen en een rust die niet meer van deze tijd is, terwijl hij culinair voortreffelijk wordt verwend. Het ontbijt wordt op de eerste verdieping geserveerd.

Le Moulin des Ramiers telt zes kamers die vanaf 4650 fr./115,27 euro per nacht worden verhuurd, inclusief ontbijt. Van de gasten wordt verwacht dat ze in het hotelrestaurant dineren, à la carte of in halfpension. Er zijn verscheidene gastronomische arrangementen.

Le Moulin des Ramiers, Rue Basse 31-32, 5332 Crupet.

Tel. 083-69 90 70, fax 083-69 98 68.

Tekst en foto’s Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content