TUSSEN DE SCHAPEN

© MICHEL VAEREWIJCK

ELLEN EN CHRIS ZIJN DOL OP HET LANDELIJKE LEVEN, EN OP EENVOUDIGE, SOBERE INTERIEURS. UIT DIE COMBINATIE ONTSTOND IN OLMEN EEN UNIEK GASTENVERBLIJF : B&B 15INN.

Ellen Decock is een bezige bij. Ze komt uit West-Vlaanderen, studeerde grafische vormgeving en werkte gedurende enkele jaren voor uitgeverijen, waarvoor ze onder meer poëziebundels vormgaf. Maar ze ontwierp ook interieurstoffen. Haar man Chris studeerde politieke en sociale wetenschappen en is dol op het ontmoeten van mensen. Maar ook dieren laten hem niet onverschillig. Toen het stel mekaar leerde kennen, bezat hij drie schapen, en kort daarop vertrok hij voor drie maanden op stage naar een boerderij in Schotland waar er liefst duizend rondliepen. Het was in de periode van het lammeren, en die ervaring zorgde voor een keerpunt in zijn leven. Samen gingen ze tien jaar geleden op zoek naar een huis, en passeerden toevallig een langgevelhoeve in Olmen, in de Antwerpse Kempen. De hoeve stond leeg en was aan een serieuze opknapbeurt toe. Maar te koop was ze niet, dus gingen de twee op zoek naar de eigenaar, die uiteindelijk bezweek voor het enthousiasme van de jongelui.

“Er was veel werk aan de winkel”, herinnert Ellen zich. “Maar dat had zo ook zijn voordelen. Ik was altijd al voor het natuurlijke gegaan, voor de puurheid en de soberheid, en hier lag de kans om die smaak in de praktijk te brengen. Omdat ik niet van tierlantijntjes hou, weerde ik het overbodige, zoals ik dat onder andere bij Axel Vervoordt zo bewonder.”

Ze restaureerden de hoeve tot een uniek geheel. Daarbij gebruikten ze natuurlijke materialen, van massief hout over kalkverven tot linnen voor het beddengoed. Aanvankelijk was het niet de bedoeling om er gasten te ontvangen, maar omdat de schuur zo groot was, bood de gelegenheid zich als vanzelf aan. Voeg daar de sociale ingesteldheid van Chris aan toe, en Ellens idee om haar eigen ding te doen qua inrichting, en de oplossing lag voor de hand. De B&B 15inn die ze er zeven jaar geleden opzetten, getuigt van die eerlijke, authentieke smaak.

Als we er aankomen, heeft Ellen al de haard in de grote leefruimte aangemaakt, en zelfs nog voor een late hap gezorgd. Normaal gesproken moet er op voorhand geboekt worden voor een table d’hote, en dan komt haar vader aan het fornuis staan. Maar die bezorgdheid en praktische instelling tekenen haar helemaal, al is dat niet vanzelfsprekend. Want de West-Vlaamse voedt ook nog drie kinderen op, en heeft een halftijdse baan als lesgever bij toekomstige kleuterleiders, die ze muzische vorming en oog voor ‘beeld’ probeert bij te brengen.

De leefruimte, die ook als ontbijtplek wordt gebruikt, lijkt wel een loft, met enkele tafeltjes voor de gasten, een paar oude tafels en enkele harmonisch geplaatste planten. Door het grote raam kijken de gasten uit op de tuin en het unieke landschap rond de hoeve.

Op de eerste verdieping werden vier sobere kamers ingericht, met namen die naar kleuren verwijzen. We sliepen in de kamer Earth onder de helling van het dak, met op het nachttafeltje enkele poëziebundels (waarvan de vormgeving door Ellen werd verzorgd) en een stapeltje The World of Interiors. We vonden het er op de lattenbodem heerlijk rustig.

’s Morgens genoten we bij het ontbijt van een genereus glas versgeperst sinaasappelsap, van een gekookt eitje en heerlijk brood. Van de kazen en charcuterie bleven we af, evenals van de notentaart van schoonmoeder. Maar we genoten des te meer van de huisgemaakte confituren van kweeperen, nectarines en aardbeien.

Chris heeft de zorg over zo’n 600 schapen en is Belgisch kampioen schapen drijven, iets wat hij leerde in Schotland. Hij demonstreert zijn kunnen geregeld met zijn getrainde bordercollies. Het zorgt voor een unieke sfeer op dit erf. Neem er dus gerust uw tijd, en laat u rondleiden in deze wondere wereld aan de rand van het natuurgebied De Rammelaars.

B&B 15INN TELT 4 KAMERS DIE VOOR 85 EURO PER NACHT WORDEN VERHUURD, INCLUSIEF DE ZEER VOLLEDIGE ONTBIJTEN. VOOR EEN GASTENDINER WORDT 30 EURO PER PERSOON GEVRAAGD, INCLUSIEF HET APERITIEF. DRANKEN ZIJN NIET IN DE PRIJS INBEGREPEN.

B&B 15INN, GESTELSEWEG, 15, 2491 BALEN-OLMEN, 014 82 05 46 EN 0496 53 55 51, WWW.15INN.BE, INFO@15INN.BE.

DOOR PIERRE DARGE & FOTO’S MICHEL VAEREWIJCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content