Succesboy Vinko Pepa en vennoten openden Cosmo, een modieus Italiaans familierestaurant in een oude dokterswoning in hartje Boechout.

Restaurant Cosmo, cucina Italiana : Sint-Bavoplein 17, 2530 Boechout. 03 454 45 40. Dagelijks geopend van 12 tot 14.30 u. en van 18.30 tot 23 u. Zaterdag en zondag vanaf 17 u.

www: meer culinaire informatie op het.gastronomen.net

Er zijn getalenteerde jonge koks die, na een opleiding in de beste eethuizen, met een eigen restaurant beginnen en er niet of nauwelijks in slagen om het hoofd boven water te houden. Dominique de Nève is er zo een : hij opende vorig jaar in Sint-Genesius-Rode een gastronomisch restaurant en is, door gebrek aan belangstelling, van plan om zijn handeltje te sluiten en naar Afrika te vertrekken. De grote gastronomie beleeft moeilijke tijden. Andere horecaondernemers hebben goud in de handen en spelen handig in op nieuwe behoeftes. Vinko Pepa is er zo een. Hij is 37 jaar oud, van Joegoslavische origine en heeft het lang – in tijden dat hij op de markt was met een tearoom, een Mexicaans restaurant en een chicken-express – moeilijk gehad. Nu kan hij lachen, want het gaat hem voor de wind. Zijn modieuze zaakjes vallen in de gratie bij jong Antwerpen. Het begon met Kapitein Zeppos (Vleminckveld), toen kwam Hangar 41 (St.-Michielskaai), Bar Italia (Graaf van Egmontstraat), Café Zurich (Vlaamse Kaai) en Berlin Eetcafé (Kleine Markt) en binnenkort is er nog een nieuw eetcafé bij, schuin tegenover Bar Italia aan het Leopold De Wael-plein. Het zijn allemaal laagdrempelige café-restaurants, waar weinig hoeft en veel kan, en waar de deur alle dagen van de week openstaat.

Nieuwe place to be

Omdat Boechout zo langzamerhand een place to be is voor the happy few en omdat er in het hart van het dorp een oude dokterswoning leeg stond, sloeg Vinko Pepa opnieuw toe. Samen met zijn broer, schoonbroer Njegosh, die als afwasser begon en zich opwerkte tot keukenconsultant, en de Italiaanse kok Cosmo werd de statige herenwoning omgedoopt tot Italiaans restaurant Cosmo. De chef-kok met dienst is echter geen Italiaan maar de Nederlander Jeroen Ensing. Ook hij heeft er een heel Antwerps parcours op zitten : Jeroen stond aan het fornuis in Metallurgie en Grand Café Leroy en was een van de pioniers van de fusion kitchen. Reizen naar Azië deden hem inzien dat het absurd is om te koken met producten die van de andere kant van de wereld komen. In zijn eigen restaurant Karper koos hij voor eersteklas inlandse producten, liefst van biologische oorsprong. Het eethuisje was echter te klein om rendabel te zijn. Nu kookt Jeroen Italiaans in Cosmo, een grote zaak met meer dan honderd plaatsen binnen en in de zomer nog eens negentig op het gezellige terras. De spijskaart vermeldt een gevarieerde keuze van in huis gemaakte paste e risotti, pizza’s uit de houtoven (allemaal ook om mee te nemen) en meer uitgebreide Italiaanse suggesties.

Vers en correct

Wij kwamen ’s avonds, kregen een tafeltje op het gelijkvloers en keken uit op de open keuken en op een sober-hedendaagse decoratie. Er kwam een glaasje lichtbruisende rode Lambrusco Reggiano Amabile Azienda (4 euro) en wij kozen twee verschillende voorgerechten : carpaccio van rundvlees met raketsla en parmezaanse kaas (12,50 euro) en ravioli freschi di magro of verse ravioli gevuld met spinazie en ricotta (14,85 euro). Hoofdgerechten waren : tonno ai ferri, peperonata e insalata d’erbe of gegrilde tonijn met zacht gestoofde paprika en ui en een salade van kruiden (14 euro) en ravioli freschi di carne of gemalen rundvlees in deegomslag (14,85 euro).

Het glas was die avond gereserveerd voor een Sangiovese & Negro Amaro, Accademia del Sole Vigna Minoia, een geurige, volle rode wijn, door een Australische wijnbouwer in Puglia gemaakt (20,50 euro). Al wat wij proefden was smakelijk en ‘proper’ : dat wil zeggen, gemaakt van verse ingrediënten en op een correcte manier behandeld.

italiaans familierestaurant

Keuken – 7/10

Decor – 7/10

Comfort – 6/10

Service – 6/10

Prijs/kwaliteit – 7/10

Pieter Van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content