Genieten van het leven: in Mokum geven ze tegenwoordig het voorbeeld. We rijden vrolijk op de fiets langs hippe eetgelegenheden en lekkere winkeltjes.

Amsterdam is klein van oppervlakte maar groot van hart: dat merk je aan de verdraagzaamheid jegens andersdenkenden en mensen van een ander ras en kleur. Echte Amsterdammers bestaan nauwelijks meer, want in Mokum wordt men niet meer geboren: je gaat ernaartoe wanneer je op eigen benen kunt staan en je gaat weg wanneer je getrouwd bent en er kinderen komen. Amsterdam is en blijft progressief maar is een stuk minder provocerend dan voorheen. De scherpe hoekjes zijn ervan af nu niemand zich meer schaamt om te genieten van het leven, en daar hoort buitenshuis eten natuurlijk bij.

Amsterdam is ook ordelijker geworden. De laatste jaren worden straten en pleinen heringericht. Tegelijkertijd worden hele buurten vol rommelige kraakpanden opgeknapt tot keurige woonwijken. Mooier, schoner en ruimtelijker is het motto. Amsterdam is momenteel de vierde in de rij van internationale Europese toeristensteden, na Londen, Parijs en Rome. Een unieke positie, vergeleken met het relatief bescheiden aantal inwoners: 731.289.

Wij zochten in bekende en minder bekende wijken naar trendy loungerestaurants en andere speciale eethuisjes en lekkere winkeltjes. De maximale afstand in de binnenstad is circa vijf kilometer, een ideale afstand om met de fiets te overbruggen. Dus huurden wij er een en trapten vrolijk langs grachten en door dwarsstraatje. Een waarschuwing vooraf: trendy betekent, zeker in Amsterdam, niet altijd lekker. Soms primeert het sfeertje en is het interieur en de mensenmassa belangrijker dan de kwaliteit van het eten. Heel wat jonge, Amsterdamse koks gaan in hun enthousiasme onbesuisd te werk. Er wachten de lekkerbek dus zowel positieve als negatieve ervaringen!

Haarlemmerdijk/Haarlemmerstraat/Tussen de Bogen: ook hier neemt het aantal bijzondere winkeltjes en restaurants in snel tempo toe. New Deli is een hippe eetgelegenheid waar de keuken de hele dag door open is. Je kunt ter plaatse, in een uit stalen, houten en blanke vlakken opgebouwd interieur, iets knabbelen of je kunt het gevraagde mee naar huis nemen. De formule en de omgeving zijn geënt op de Deli’s uit New York, waar je ook de hele dag door binnen kunt lopen. New Deli staat bekend om zijn verzorgd kopje koffie. Het keukenrepertoire is beperkt en gaat van wortel-koriandersoep (10,50 fl/4,76 euro) tot club sandwich met curry chicken, ijsbergsla en koriandermayonaise (16 fl/7,26 euro). ’s Zondags wordt er doorgegaan op het uitgaansgevoel en lekker achterovergeleund bij goede muziek en een cocktail.

Voor een verfrissend ijsje, dadels geweld in honing en omwikkeld met marsepein met rozengeur, of pruimen omwikkeld met zachte kaneelchocolade, wacht Jordino. Deze onlangs vernieuwde banketbakker en chocoladebewerker is weer helemaal in de mode. Achter de toog staan vader Job en zoon Jordi. Hun repertoire bestaat onder meer uit honderdvijftig soorten ijs, waarbij criek o criek of melkchocolade-ijs met crispies. Beroemd zijn de mastodontbonbons: meestal gemaakt uit een chocoladebakje gevuld met ganache en een laagje fruit. Ze worden per stuk per gewicht verkocht. Een doorsneebonbon weegt 50 gram en kost zo’n vier gulden (1.81 euro).

Ga je wat verder op de dijk het hoekje om, dan kom je bij Summum, een van de betere eethuisje uit de nieuwe lichting. Henk-Jan Valkenburg en Sander Overeinder staan in de keuken en nemen hun ambacht serieus. Ze kregen een oerdegelijke, klassieke opleiding, onder meer met stops in de Brugse Karmeliet en het Hasseltse Scholteshof. In Californië leerden zij het wildere werk. Het duo is drie jaar geleden begonnen en ging aanvankelijk nogal tekeer. Nu zijn ze uitgeraasd en gaan ze meer gedegen, klassiek te werk. Biologische en mediterrane producten krijgen de voorkeur. Sander doet de hoofdgerechten en Henk-Jan de rest: ze zijn goed op elkaar ingespeeld en trappen zelden op elkaars tenen.

Fiets je verder de dijk af, over het Lemmerplein, dan beland je in de wijk Westerpark, met onder meer de Westergasfabriek (een centrum voor fringe-cultuur) en het Waterleidingterrein met de daaromheen gebouwde ecobuurt. Blender, fine cuisine and tunes is een modern en elegant eethuis aan de gerenoveerde Van der Palmkade. De omliggende wijk veranderde van kraakwijk in een keurige woonwijk. Blender is nog geen jaar open. Het werd ingericht door het bekende Amsterdamse architectenbureau Concreet in roestvrij staal en werd bemeubeld met oranje Artifort-kuipstoeltjes. Op het terras wachten oranje zeteltjes van Philippe Starck. De rotondeachtige eetzaal heeft in het midden een lange eetbar waarachter wordt gekookt door eigenaar Edo Kamping. Hij komt van het vermaarde Amsterdamse restaurant Bordewijk en dat is een gedegen referentie. In Blender wordt uitsluitend à la carte gegeten. Voorbeelden zijn: eendenlever Caesar-style (26,50 fl/12,03 euro) en eendenfilet met jalapenopeper en wilde rijst (47,50 fl/21,55 euro).

Wij fietsen terug de grachtengordel binnen en komen in de Jordaan, een oude volksbuurt die al vele jaren in trek is bij studenten en kunstenaars. Inmiddels betaal je er kapitalen voor een klein huisje. Hostaria is een uniek Italiaans restaurant. De eigenzinnige Italiaanse baas Massimo Posquinoli zit voor de deur in de straat aan zijn fiets te sleutelen, terwijl het publiek het kleine eetzaaltje vult. Gelukkig is er Marjolein, de Nederlandse echtgenote, om de gasten op te vangen. Als de ketting er weer op zit, begeeft Massimo zich achter zijn fornuis, in de hoek van de eetzaal. Vanuit de open keuken schreeuwt de baas regelmatig het bedienend personeel toe. In Hostaria wordt authentiek Italiaans gekookt. De spijskaart wisselt wannneer Massimo en Marjolein terugkomen van een inspirerend reisje in het zonnige zuiden. Het is zonder meer gezellig in de eetzaal, die de vorm heeft van een pijpenla versierd met oude prentjes.

Voorlopig heeft de getalenteerde chocoladebewerker Kees Raat zijn Unlimited Delicious, werkplaats en workshop voor bonbons, nog in de Jordaan. Vanaf half november verhuist hij naar een winkel met werkplaats in de Haarlemmerstraat. Raat zit vanaf zijn zeventiende in de chocolade en is op en top vakman. Zijn veelzijdig assortiment bonbons is voor Nederlandse begrippen veeleer bescheiden van formaat. De basis van de lekkernijen is chocolade uit de Dominicaanse Republiek die hij zelf invoert en die borg staat voor intense smaken. Het aanbod is avontuurlijk: Raat maakt bonbons met smaken van onder meer jasmijnthee, verse gember, piments d’Espelette, dragon en zeezout, Ceylon-pijpkaneel en kardemom. Honderd gram kost negen gulden en daarmee is Raat niet alleen de beste maar ook de duurste van Amsterdam.

Chic en stijlvol en met veel privacy, dat kan ook: ga maar eens een kijkje nemen in het wondermooie designhotel en restaurant Blakes, ondergebracht in een paleiselijk herenhuis op een van de mooiste plekjes aan de gracht. Er is een magische binnenplaats, omgeven door bruin-zwart geschilderde baksteenmuren en bewaakt door soldaten van in vorm geschoren hulstboompjes. In het midden, onder vier meter hoge zwarte parasols, staan grote, vierkante, zwarte tafels met donkergebeitste houten stoelen. Een heer van stand nuttigt in deze oase van rust zijn ontbijt en raadpleegt de financiële pagina’s van de krant. De oogstrelende, rustgevende, strak moderne inrichting in donker en wit van hotel, lounge, bar en restaurant is koloniaal geïnspireerd en werd ontworpen door de Britse Anouska Hempel, eigenares van de Londense luxehotels Blakes en The Hempel. Niet alleen in het decor maar ook op de spijskaart ontmoeten oost en west elkaar. Blakes heeft 25 kamers en suites en zal in de toekomst worden uitgebreid met 16 kamers en suites. De goedkoopste kamer kost 475 gulden (215,55 euro) en de duurste suite komt op 2800 gulden (1270,58 euro) per nacht. ’s Zondags kan men bij er terecht voor een koninklijke brunch (121 fl/54,76 euro) en high tea (79 fl/35,75 euro).

Wil je loungen, optimaal onthaasten in een ontspannen omgeving, bij grote komvormige borden vol deegsliertjes, dan is er Noa. De naam staat voor ‘Noedels of Amsterdam’ en het restaurant is van buiten te herkennen aan een van binnenuit verlicht plastisch kunstwerk naast de deur. Deze mr. Noa werd ontworpen door architect Njek Zwaertjes, die ook de sfeervolle inrichting tekende. De keuken is achterin en zelfs daar, aan de bar, wordt flink gekwetterd door jonge mensen en gepriegeld met eetstokjes. Specialiteiten zijn onder meer: gestoomde dim sum (18,75 fl/8,5 euro), tempura van zeevruchten en groenten (17,50 fl/7,94 euro) en Pad Thai met garnalen en kip (30 fl/13,71 euro).

Voor de liefhebbers van bon chic bon genre is er het museumkwartier en de buurt achter het Concertgebouw. Voor een passende lunch of diner is er Spring, het designrestaurant van chef-kok Pieter Damen. Deze goed opgeleide kok werkte onder meer in het Antwerpse Fornuis en bij Toine Hermsen in Maastricht. De inrichting is een kunstwerkje van architectenbureau Concreet en valt op door de sobere rechtlijnigheid. Ook hier niets tegen de muren en geen naamsvermelding aan de gevel: alles is functioneel, zelfs de keuken achterin. Om de beperkte ruimte optimaal te benutten werd een lange, tweekantige zitbank in het midden geplaatst met daarrond de tafels en comfortabele Italiaanse designstoelen. De enige versiering is een royaal boeket ruikers, afkomstig van de bloemist aan de overkant. Voor de lunch eten de bezoekers wat de chef-kok voorstelt. Dan kost een driegangenmaaltijd 65 gulden (29,50 euro). ’s Avonds is er een beperkte kaart met zes voor-, hoofd- en nagerechten. Spring wordt door een internationaal publiek bezocht, de gemiddelde besteding ligt rond de 137 gulden (61,97 euro).

Van de deftige buurt achter het Concertgebouw naar de Pijp. Hoewel zelfs deze volksbuurt de laatste jaren een bescheiden gedaanteverwisseling heeft ondergaan en tegenwoordig in de mode is, blijft de wijk rommelig. Misschien komt dat omdat er in deze negentiende-eeuwse volksbuurt geen grachten zijn. Voor heel wat jonge mensen is de Pijp momenteel een van de trendy eetbuurten. Trekpleister is de exotische Albert Cuyp-markt. In de vele eethuisjes van de Pijp kun je terecht voor sushi, bagels, Italiaans, Surinaams en andere uitheemse potjes. Maar voordat je aan tafel gaat, is er wijnbar en wijnhandel Boelen, Janssen & van Bergen. Hier komen keurige Amsterdammers een wijntje kiezen uit de tachtig verschillende die per glas beschikbaar zijn. De lievelingswijnen van de vier eigenaars, van wie er twee uit een bekende familie van wijnhandelaars komen, zijn op de kaart aangegeven met een hartje. Andere symbolen vertellen over de meest verkochte fles, terraswijn, enzovoorts. Voor plotse honger is er een beperkte keuze happas (Nederlandse tapas) en een bescheiden menu à la carte.

Bij Mme. Jeanette tref je een hoge concentratie mooie, verwende meisjes. Hier wordt gelounged in een modern decor met kale, witte muren en indirecte verlichting. De bazen verdienden veel geld in de cateringindustrie, maar de koks, die achter glas aan de straatkant van het hoekhuis hun werk doen, komen met de vreemdste gerechten naar voren. Wij kregen een Caesar’s salad die niets met een Caesar’s salad te maken had en bovendien niet lekker was. De gele kokoscurry met aardappelen, vindaloo en tomatensalsa had recht op een ereplaats in het Guinnessbook-van-de-mislukkingen.

Het is dringen voor een plaatsje in Pata Negra, een populaire tapasbar waar de muziek zijn best doet om het kabaal van de uitgelaten menigte te overstemmen. In deze dolle Spaanse bar, met in aardse kleuren gekwaste muren en muurtaferelen van Spaanse tegels, is bestellen een hele klus. Je mag blij zijn als je een tafel weet te bemachtigen en het geluk is compleet als er ook nog tapas komen. Je kunt kiezen uit een veertigtal bekende en minder bekende tapas. De bediening is even ruw als de sfeer. Het enige wat nauwelijks beweegt zijn de drooghammen aan het plafond.

De meeste chocoladeliefhebbers van Amsterdam kennen Puccini Bomboni. De mooie en lekkere bonbonswinkel bevindt zich in het hart van de stad. Binnen wacht een toog van gegalvaniseerd staal beladen met schaaltjes vol lekkers. Achter in het pand zie je de chocoladebewerkers aan het werk. Het formaat van de bonbons is groter dan wij in België gewend zijn en de smaken zijn allesbehalve standaard. Voor durvers wachten ganachebonbons met smaken zoals peper en tijm, thee, citroengras en anijs. Meer klassiek ingestelde chocoholics kiezen voor Cointreau of vijgen en rozijnen geweekt in cognac. Honderd gram kost 6,95 gulden (3,15 euro).

Avondrestaurant Rosario is ruim een half jaar open en is te vinden in een verborgen straatje achter de Nieuwe Markt. Het vriendelijke eethuisje, met bescheiden middelen ingericht, is het levenswerk van de Siciliaan Rosario Scuderi. De granieten vloer herinnert aan de tijd dat hier een slagerij was. Vanuit het raam en vanaf de brug naast het restaurant kijk je uit over het water en zie je de oudste toren van Amsterdam. Er wordt en public gekokkereld en de bereidingen zijn authentiek Italiaans. Je mag zelf een driegangenmenu van de spijskaart samenstellen voor een eenheidsprijs van 66,50 gulden (30,18 euro). Alle voorgerechten kosten 20,50 gulden (9,30 euro), alle hoofdgerechten 38,50 gulden (17,49 euro). Bijzonder in de smaak vallen: ravioli gevuld met taleggiokaas en gedroogde tomaten of lamszadel in een korstje.

Wil je weg uit de drukte, dan neem je achter het Centraal Station het gratis pontje dat je naar de overkant van het IJ brengt. Daar volg je het kanaal, ga je de sluis over en fiets je naar het IJ om wat verderop Café/Restaurant Wilhelmina-Dok te ontdekken. Het in aardse kleuren geschilderde gebouw heeft een riant terras aan het water. Er is ook een spijskaart met eenvoudige gerechten, maar daar kom je eigenlijk niet voor.

Achter het Centraal Station ligt ook een nieuwe trendy buurt, gevormd door KNSM-eiland, Java-eiland, Borneo, Sporenburg en Oostelijke Handelskade. Deze voormalige Docklands zijn in trek als woonbuurt. Club Panama is een goed half jaar open en bevindt zich in de voormalige gerestaureerde Havencentrale, een mooi, negentiende-eeuws industrieel complex aan de Oostelijke Handelskade. Panama is een verrassende kruising van theater, nachtclub, café-restaurant, danszaal en studio. Het theater is tevens nachtclub en dat kan omdat de stoelen in een waaier rond het centrale podium staan opgesteld. Het podium wordt later op de avond dansvloer. Tot de activiteiten behoren onder meer: een Tango Salon, Cultureel Salon, liveconcerten en klassieke dans. De restaurantzaal is ruim en hoog, heeft een zwevende tussenverdieping en twee moderne lusters met een diameter van vijf meter. Het gaat er trendy en een beetje chic aan toe. De spijskaart vermeldt een eigen interpretatie van de fusion kitchen. Je treft er onder meer: rode piquilla’s met rabiolageitenkaas en meloen (23,50 fl/10,66 euro) en eendenborst op Portugese wijze met piri piri (42,50 fl/19,29 euro). Voor de deur is een riant terras waar je niet wordt weggestuurd als je alleen maar iets komt drinken. Vaak wordt restaurantbezoek gecombineerd met een bezoek aan de dancing.

Een van de leukste plekjes om te eten is Odessa, een restaurant op een replica van een Russisch koopvaardijschip gelegen in het Oosterhaven-gebied op 500 meter van Panama. Het schip werd door Ramses en Koen, jonge dertigers, gekocht en omgebouwd. Bij mooi weer wordt er op het dek gegeten. Voor minder zonnige dagen wacht er in het ruim een sfeervolle eetzaal met overal patrijspoorten. Het geheel werd ontworpen door een Nieuw-Zeelandse vriendin. De keuken is Frans-mediterraan met een flinke snuif fusion. Voor durvers is er krulsalade met bramen, krokante kalfszwezerik, loempia met eendenlever en een dressing met zoethout (27 fl/12,25 euro). Vrijdag en zaterdag wordt er na het eten gedanst tot in de vroege uurtjes.

Adressen

New Deli: Haarlemmerstraat 73, 1013 EL Amsterdam. Tel. (0)20-626 27 55 – www.nemdeli.nl

Jordino: Haarlemmerdijk 25, 1015 KA Amsterdam. Tel. (0)20-420 32 25.

Summum: Binnendommerstraat 13, 1013 HK Amsterdam. Tel. (0)20-770 04 07. Dinsdag tot en met zondag vanaf 18.30 u.

Blender: Van der Palmkade 36, 1051 RE Amsterdam. Tel. (0)20-486 98 60 – info@blender2001.com

Ristorante Hostaria: 2e Egelantiersdwarsstraat 9, 1015 SB Amsterdam. Tel. (0)20-626 00 28. Alleen ’s avonds.

Unlimited Delicious, Kees Raat, tot november Tuinstraat 87, daarna Harlemmerstraat 122, 1015 EX Amsterdam. Tel. (0)20-622 48 29 – www.unlimiteddelicious.nl

Blakes: Keizersgracht 384, 1016 GB Amsterdam. Tel. (0)20-530 20 10 – www.slh.com/blakesam

Noa: Leidsegracht 84, 1016 CR Amsterdam. Tel. (0)20-626 08 02 – www.withnoa.com

Spring: Willemsparkweg 177, 1071 GZ Amsterdam. Tel. (0)20-675 44 21 – www.restaurantspring.nl

Wijnbar en wijnhandel Boelen, Janssen & van Bergen: 1e v/d Helststraat 50, 1072 NV Amsterdam. Tel. (0)20-671 22 42 – www.wijnbar.nl

Café-restaurant-bar Mme. Jeanette: 1e Van der Helststraat 42, Amsterdam. Tel. (0)20-673 33 32. Reserveren onmogelijk.

Tapasbar Pata Negra: Utrechtsestraat 124, 1017 UC Amsterdam. Tel. (0) 20-422 62 50.

Puccini Bomboni: Staalstraat 17, 1011 JK Amsterdam. Tel. (0)20-626 54 74.

Rosario: Peperstraat 10, 1011 TL Amsterdam. Tel. (0)20-627 02 80.

Café/Restaurant Wilhelmina-Dok: Noordwal 1, Amsterdam 1021 PX. Tel. (0)20-632 37 01.

Club Panama: Oostelijke Handelskade/Veemkade. Tel. (0) 20-311 86 80 – www.panama.nl

Odessa: Veemkade 259, 1019 CZ Amsterdam. Tel. (0)20-419 30 10.

Het landnummer van Nederland is +31.

Meer Info: Nederlands Bureau voor Toerisme: Louizalaan 89, 1050 Brussel. Tel. 02-543 08 01 – info@nbt.be

Pieter van Doveren / Foto’s Tony Le Duc

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content