Herwig Van Hove

We vroegen zeven Vlaamse wijnhandelaars naar zes wijnen die het volgens hen prima zouden doen op een feesttafel. En daaruit maakte ons proefpanel een selectie. Zestien toppers voor het eindejaar.

Herwig Van Hove / Foto’s Gerald Dauphin

Wie voor de komende feesten jonge wijn wil kopen, kan gemakkelijk in de warenhuizen terecht. Sinds het beroemde wijnjaar 1947, dat haast integraal door Belgische warenhuisaankopers werd weggekocht, hebben onze warenhuizen, ook in het buitenland, een stevig kwaliteitsimago. De grote Franse megastores hebben wijn pas de laatste tien jaar ontdekt.

Is er dan nog plaats voor de traditionele wijnhandel waar men proeft en palavert ? Door de veralgemening van de mise d’origine meestal bij wet verplicht als het een appellationwijn betreft is de functie van onze Belgische wijnhandel wat uitgehold. De individuele handelaar kan op de wijnkastelen niet langer bijzonder geslaagde vaten uitkiezen en reserveren. Tot voor de oorlog nog merkte de grote Oostendse wijnhandelaar Vermeulen zijn vaten met een kleurkrijtje. Zo ontstond de legendarische mise Vermeulen die tot vandaag op de Londense veilingen hogere prijzen haalt dan de kasteelbottelingen van dezelfde jaren. Nu vertrekt er vanop het château een standaardproduct op fles dat voor iedereen gelijk is. We spreken dan over Franse châteaus, voor Zuid-Afrika of Australië liggen de zaken nog wat anders. In deze landen kan een wijnhandelaar van bij ons nog wel een interessante eigen selectie bijeensprokkelen. Maar ook in deze verre landen slaan de warenhuizen toe : GB verkoopt nu al een flinke 500.000 flessen van de Australische Jacob’s Creek per jaar.

Buiten zijn selectievermogen heeft de individuele wijnhandelaar nog een grote bijkomstige troef : zijn aanspreekbaarheid. Men heeft te maken met een (hopelijk) wijnminnend persoon die de markt kent, die weet wat veel gekozen wordt, en die de nodige feedback kan geven aan zijn klant. Deze laatste kent hij persoonlijk en hij kan hoeveelheden en smaak afstemmen op de behoefte. Kortom, de klassieke wijnhandelaar heeft een eigen raadsmanfunctie.

Een bijkomend eigen specifiek terrein is de oudere wijn. Het inschatten van bewaarpotentieel en het voeren van een klantgerichte politiek van drinkklaarheid is niet voor de warenhuizen weggelegd. Ook niet het ontdekken van individuele, uitzonderlijk goed geslaagde, achtergebleven wijnpartijen : hiervoor is meer dan een telefoon vereist, dit werk veronderstelt tijd en een commercie overstijgende vakkundigheid.

De situatie op de wijnmarkt is voor het ogenblik de drinkbaarheid genegen. Vanaf 1991 zijn de jaren in Bordeaux allemaal millésimes die relatief snel evolueren, vooral 1993 en 1994 en zelfs 1995. Zij zijn niet getekend door een diepe onderliggende rijpheid en vertonen dus niet het grote bewaarpotentieel van de uitzonderlijke jaren. Zelfs de meest geavanceerde technologie kan niet maken dat de zon schijnt of dat de regen ophoudt. Technologie kan een klein jaar goed maken, maar nooit groot. Daarom zijn er in 1991, 1992, 1993 en 1994 goede (geen grote) ontdekkingen te doen en hier heeft de traditionele wijnhandelaar een mooi werkterrein.

In het glas

We vroegen aan zeven grote Vlaamse wijnhandelaars om zes wijnen, één witte en vijf rode, te selecteren met onmiddellijke drinkbaarheid als norm en in de prijsklasse van 400 tot 600 fr. per fles. Kortom, wijnen voor de komende feesten.

Uit de 42 voorgestelde wijnen selecteerde het proefpanel (zeven personen) er zestien bij gewone meerderheid van minstens vier positieve nominaties. Men mag aannemen dat deze zestien wijnen tot het beste behoren van wat de markt voor de komende feesten in deze prijsklasse te bieden heeft.

De panelarbeid heeft algauw duidelijk gemaakt dat onmiddellijke drinkbaarheid en naakte kwaliteit elkaar overlappen. Toch zijn er in de schemerzone tussen beide nuances te maken. Cabernet-sauvignonwijnen zijn soms in hun jeugd wat rauw en onversmolten, soms wordt er met de verse eik wat overdreven ( le gôut de thé de chène), en Italiaanse wijn in deze prijsklasse heeft soms een te grote dominantie van zuur of bitter. Zelfs al zouden aan tafel, met de gerechten erbij, deze onevenwichten veel minder opvallen, toch zijn dergelijke wijnen door het panel niet geselecteerd.

Daar de niet-geselecteerden niet relevant zijn voor de anderen we proeven geen homogene reeks van bv. dezelfde appellation of van hetzelfde jaar zullen we het er verder niet over hebben. Om alle nuances van de geselecteerde wijnen echter zo volledig mogelijk te rapporteren, vatten we de positieve commentaren samen : ze zijn dus niet meer terug te voeren tot één persoon. De panelleden zijn : Jef Bessemans, Jim Bruyndonx, Antoon Segaert, Dieter Bohrmann, Martial Beun, Jos Van Lombeek en Herwig Van Hove. We verdelen de wijnen in drie groepen en plaatsen ze binnen de groep in volgorde van stijgend aantal positieve nominaties, maximum zeven. Eerst acht rode bordeauxs, dan drie witte en tenslotte vijf ‘ongewone’ rode.

Acht klassieke bordeauxs

Château de Fieuzal, Pessac-Léognan 1993, unaniem genomineerd (Cavens, 592 fr.) : Donkere kleur, haast inkt en een neus met rijpe diepte en discreet hout, volmondige rijke smaak met vlezigheid en charme. Een onbetwistbaar grote en smakelijke wijn.

Château La Commanderie, Saint-Emilion Grand Cru 1994, 6 nominaties (A.R.B.B., 535 fr.) : Goede kleur met frisse nuance en een neus met terroir en diepte, charmerende smaak met tonus, krachtig en gevarieerd. Stijlvolle wijn.

Château Beychevelle, Saint-Julien 1992, 6 nominaties (Cavens, 586 fr.) : Intense kleur met normale evolutie en een neus getekend door rijpheid met een lichte verse eiktoets, zachte charmerende smaak met aantrekkelijk donker fruit en textuur en lengte. Statige wijn.

Château Gloria, Saint-Julien 1990, 6 nominaties (Cavens, 599 fr.) : Intense donkere kleur met normale evolutie, brede neus met terroir en een ronde opvallend smakelijke aanspraak in de mond met aanwezige tannines en volheid.

Château Lilian Ladouys, Saint-Estèphe 1993, 4 nominaties (Manpaey, 525 fr.) : Elegante kleur, een neus met zachte licht kruidige aroma’s en een evenwichtige smaak, goed geknoopt en zacht.

Château Tour du Haut-Moulin, Haut-Médoc 1989, 4 nominaties (Pro Vino, 486 fr.) : Goed geconcentreerde kleur met vatspanning en een gedrongen compacte neus, volle soepele smaak met rijpe tannines, volkomen op dronk.

Château Lafon-Rochet, Saint-Estèphe 1988, 4 nominaties (Cavens, 580 fr.) : Goed geëvolueerde kleur en een brede rijpe uitplooiende neus, smaak met een zekere stevigheid en veel lengte.

Clos de la Vielle Eglise, Pomerol 1994, 4 nominaties (Wijnmakelaarsunie, 598 fr.) : Goede intense kleur met nuance van jong en vatspanning, presente neus met diepte na walsen en een rijke smaak met veel schakering.

Drie uitstekende witte

Sancerre 1994, domaine Laporte, unaniem genomineerd (Wijnkeldermeester, 467 fr.) : Bleekgele briljante kleur en een intense sprekende neus van rijpe geschakeerde en florale sauvignon, smaak met evenwicht en krokant zuur. Zeer geslaagde sauvignon.

Chassagne-Montrachet Premier Cru 1994, Drouhin, 6 nominaties (Cavens, 588 fr.) : Gele kleur met groene nuance en een delikate neus met finesse die goed samenhoudt bij opschudden en met discrete eik en diepte, mooie klassieke fijne chardonnay-smaak met evenwicht, vlezigheid en structuur.

Châteauneuf-du-Pape 1995, domaine de Nalys, 5 nominaties (Wijnmakelaarsunie, 542 fr.) : Briljante kleur en een intense geparfumeerde zuivere neus van perzik, honing en peer, smaak met grote lengte en nuance en goed evenwicht en stevigheid.

Vijf ongewone rode

Saint-Joseph 1994, domaine J.L. Grippat, unaniem genomineerd (Wijnmakelaarsunie, 572 fr.) : Uiterst smakelijke fruitige syrah-wijn met kruidigheid en geknoopte soepelheid, gevuld en gestructureerd met lengte. Een voltreffer.

Givry Premier Cru 1992, Clos de la Servoisine, domaine Joblot, 6 nominaties (Pro Vino, 561 fr.) : Goede kleur met normale evolutie, zeer expressieve pinot-noiraroma’s en een gevulde evenwichtige smaak met fijne iets hoekige bitterheid. Drinkklaar, maar kan ook nog wat liggen.

Chinon 1990, Ch. de la Grille, 6 nominaties (Pro Vino, 523 fr.) : Goede kleur met normale evolutie, heel presente en stabiele neus van donker fruit en van typische groene peper door de cabernet franc, krachtige vlezige smaak, volkomen evenwichtig en mooi gedragen door een bittertoon.

Cornas 1991, Jean-Luc Colombo, 4 nominaties (Wijnkeldermeester, 600 fr.) : Matige kleur met normale evolutietoon en een mooie neus van volkomen zuivere syrah, zeer genuanceerde smaak met charme en levendigheid.

Rosso Di Montalcino 1994, Gianni Brunelli, 4 nominaties (Selezione Vini Italiani, 560 fr.) : Goede jonge kleur en een neus getekend door rijpheid, fluwelen aanspraak in de mond (alcohol) met vlezige textuur, fris en smakelijk.

Zeven van de acht geselecteerde rode bordeauxs : smakelijke wijnen.

Châteauneuf-du- Pape, Sancerre, en Chassagne- Montrachet : intense witte.

Mooie, drinkklare wijnen tussen de 500 en de 600 fr.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content