Het was directeur en sommelier Jurgen Lijcops van het prestigieuze nieuwe restaurant Kasteel Withof in Brasschaat die ons tipte dat er in Sint-Truiden iets bijzonders in bloei staat : Ons Huis, een wijnbar met topflessen voor een prikje. Nieuwsgierig trokken wij naar Sint-Truiden, waar het kermis was. Wij baanden ons een weg door de mensenmassa en kwamen bij Ons Huis. Eigenaars Paul Driesens en zijn vrouw Andrea Jeurissen zijn al veertien jaar gevestigd op de Grote Markt, aanvankelijk met een brasserie, die door een uit de hand gelopen hobby veranderde in wijnbar. Paul Driesens kreeg een horecaopleiding en staat zelf in de eetzaal. Zijn vrouw stuurde hij de keuken in, waar zij werkt onder de vleugels van chef-kok Luc Van Lommel. De basisspijskaart is breed en gaat van belegd broodje (5 euro) en croque-monsieur (5 euro) tot klassiekers als tartaar van rund met à la minute bereide frieten (15 euro) en cheeseburger (15 euro).

Met drank kan je in Ons Huis werkelijk alle kanten op : als huiswijn is er Domein Hoogveld van Romain Michel, een Haspengouwse met beschermde oorsprongsbenaming (3 euro per glas). Er zijn nog elf andere wijnen per glas beschikbaar. Verder vermeldt de spijskaart onder meer een selectie Banyuls-wijnen, madera’s, portwijnen, zoals een Quinta do Passadouro (25 euro per halve fles), een reeks single malt Scotch whiskies, waarbij een Highland Park, 25 years old, 50,7 % (19 euro) en rum uit twintig verschillende landen. En dan is er het indrukwekkende wijnboek met keuze uit vijfhonderd referenties.

De prijzen zijn redelijk, want Paul Driesens vermenigvuldigt de aankoopprijs met twee (in de meeste eethuizen wordt er met 2,8 vermenigvuldigd !). Bij de dure flessen ligt de winstmarge nog lager. Voor een Château d’Yquem van 1990 betaal je in Ons Huis 299 euro en dat is een koopje, omdat zo’n fles in de winkel al gauw 250 euro kost. Vraag je Paul Driesens naar een zeldzaamheid die je absoluut moet proeven, dan haalt hij een Hongaarse Esencia ’93 boven (197 euro).

Wij kwamen met twee, kozen het eten en vroegen de baas daarbij een passende wijn van minder dan 30 euro boven te halen. Het werd : gegrilde gamba’s aan spiesjes, opgehangen aan een ‘stellage’ en opgediend met sla en verse tartaarsaus (17 euro voor twee) en vispannetje met stukje ver doorgekookte vis in een lekker ouderwetse Belgische saus van visfumet, boter en room (28 euro voor twee). En wat kwam er in het glas ? Paul Driesens trok de kurk van een Clos Sainte Madeleine, Appellation Cassis Contrôlée : een gedistingeerde zuiderse witte karakterwijn die, om zijn bloemige aroma’s te beschermen, slechts lichtgekoeld aan tafel kwam (29 euro).

WIJNBAR

Keuken6.5

Decor6.5Comfort6.5Service7

Prijs/kwaliteit7

geproefde menu

het fenomeen wijnbar

In grootsteden van wijnproducerende landen bestaat het fenomeen wijnbar al lang. De wijnbarformule is gebaseerd op een met zorg geselecteerd wijnaanbod en een ruime keuze aan kwaliteitswijnen per glas. Vast voedsel is bijzaak en is er om de ergste honger te stillen en om het wijnaanbod te ondersteunen. In een restaurant ligt de nadruk op eten en ondersteunt het wijnaanbod het voedsel.

De wijnbarformule werd geëxporteerd en gedijt ook in mondaine steden als New York, Londen, Tokio en Sydney. Geen wereldstad mag achterblijven, dus ook Sint-Truiden niet !

WIJNBAR ONS HUIS Grote Markt 6

3800 Sint-Truiden

011 68 22 35

Keuken doorlopend

open van 10 tot 22 uur.

Donderdag gesloten.

www.wijnbaronshuis.be

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content