BERT MEEWIS (Slagmolen, Opglabbeek)

Wie moet uw laatste avondmaal bereiden ? Wat wilt u dan ?

Liefst één van mijn gewaardeerde collega’s die mijn smaak goed kent. Geef me maar orgaanvlees zoals zwezeriken of nier van het kalf. Eenvoudig klaargemaakt zonder veel poespas.

U wordt verbannen naar een onbewoond eiland. Wat neemt u mee uit uw keuken ?

Mijn set messen en een doosje lucifers.

U moet uw vrouw bereiden in de keuken. Welk stuk kiest u ?

Ik geef graag al mijn recepten weg maar dit koester ik als een topgeheim.

Wat is uw slechtste eetervaring ?

Langoustines met een ammoniakgeur, daarna grijsgebakken lamsvlees en als nagerecht een appeltaart met uitgedroogd vanilleroomijs dat twee dagen oud was. Merkwaardig genoeg allemaal in een en hetzelfde menu !

Uw favoriet ingrediënt om te bereiden ?

Levende coquilles uit Schotland, met de hand bovengehaald.

Daar kan je in de keuken alle kanten mee uit.

Waaraan heeft u de pest in de keuken ?

Aan de opmars van ‘halffabricaat’ zoals pasta van crème brûlée of geprepareerde sausen. Nog erger zijn ‘verse’ Canadese coquilles uit blik. Ze stinken naar de bewaarmiddelen.

Meest overroepen product in de keuken ?

Diepgevroren hazenruggen uit Argentinië.

Uw favoriet restaurant in Parijs ?

Le Cinq, het summum op het vlak van onthaal, bediening en keuken.

Een koppel heeft voor een paar honderd euro goed gegeten bij u en blijkt nadien de rekening onmogelijk te kunnen betalen. Haalt u het slagersmes boven of…. ?

Ik vraag hen het bedrag over te schrijven. Het gebeurt dat mensen hun portefeuille niet bij hebben. Wanneer ze te goeder trouw zijn, regelen ze de rekening achteraf via de bank.

Met wie zou u graag eens aan een mooi gedekte tafel zitten ?

Met Kim Clijsters omdat ze net zoals ik afkomstig is uit Bree en omdat ik voor haar ook wel eens graag wil koken.

Het ideale aperitief ?

Een biertje zoals Ops-Ale uit het flesje, een specialiteit uit Opitter.

Uw favoriete drank voor op het terras ?

Champagne Jacques Selosse, liefst Ultra Brut.

Beste antikatermiddel ?

Al veel dingen geprobeerd. Uitslapen lijkt nog altijd het beste.

Gaat u op een vrije dag zelf frieten maken, een diepvrieszak opentrekken of naar de frituur ? Indien het laatste, bestelt u nog wat extra lekkers ?

Op een vrije dag zoek ik een goede frituur op voor een stevig pak met mayonaise en stoofvlees.

Een volgeboekt restaurant en u staat ’s ochtends doodziek op, wat nu ?

Zo lang mogelijk in bed blijven liggen, een dokter laten komen voor een wonderspuit in de bips, de service doen en daarna terug het bed in.

Door Willem Asaert / Foto Charlie De Keersmaecker

Dit is het laatste portret in een reeks van zes.

Slagmolen, Molenweg 177, 3660 Opglabbeek, 089 85 48 88, www.slagmolen.be

Willem Asaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content