Wat

Kapper Tom van Dorsselaer (24) van Headlines knipt je haren als ze droog zijn. “Toch ben ik geen zen kapper”, zegt hij. “Wat ik doe, zit een beetje in die sfeer, maar ik werk volgens mijn intuïtie en mijn gevoel. Ik zou mezelf omschrijven als iemand die boetseert: ik voel me soms meer kunstenaar dan kapper. Daarom moet ik millimeter per millimeter vormgeven aan de haarmassa en daarom moet ik droog knippen. Alleen zo zie je meteen het resultaat. Bij nat haar lukt dat niet. Nat haar is elastisch en wordt uit de natuurlijke vorm getrokken door het gewicht van het water en het opzwellen van de haren. Als je dan de haren knipt, trek je ze uit hun natuurlijke vorm. Als je droog knipt, respecteer je de natuurlijke val van de haren, plus: je ziet de natuurlijke volumes, de krullen, de slag die erin zit. Nat haar gaat plat tegen het hoofd liggen, en dan zie je eigenlijk niet waar je mee bezig bent. Daarom kan je nat haar alleen maar met één bepaalde techniek knippen, terwijl je met droog haar op het gevoel kan werken. En daarom moet het dus ook traag. Een kunstenaar is ook niet dadelijk klaar met boetseren. Hij neemt ook millimeter per millimeter van de klei weg, tot het eigenlijke beeld uit de materie tevoorschijn komt.”

De hoofdmassage na het knippen gebeurt in een aparte ruimte, buiten de knipsfeer, en duurt tien minuten. Ze begint in de nekpartij en eindigt op het voorhoofd, op de meridiaan waarop lager ook de zonnevlecht ligt. Tom leerde masseren in Gent, in het pilootcentrum van Phytobiodermie, een producent van biologische huidverzorgingsproducten die ook een speciaal gamma voor de haren heeft. Hij gebruikt de producten op drie manieren: volgens de seizoenen, de toestand van het haar en de hoofdhuid, en op het bioritme van de klant dat hij bepaalt aan de hand van diens geboortedatum. Van Dorsselaer rekent alles uit volgens gegevens op de lijst van de methode van Phytobiodermie.

Onze bevindingen

In het 17de-eeuwse pand, één hoog aan de Havermarkt, heerst een huiselijke sfeer. Het gebeurt niet vaak, maar als Van Dorsselaer nog niet klaar is met de vorige klant, wacht je gewoon even in zijn huiskamer.

Tijdens het knippen krijg ik voor bij een kapper niet-alledaagse muziek te horen: Kiri te Kanawa met Maori Songs. Daarna komt een reeks Scarlatti, en zo gaat het maar door. Want het knippen duurt lang. Heel lang. Tom zet de schaar in de nekpartij en vordert traag hoger, naar de kruin. Als mijn tenen zich ongedurig krommen omdat ik vind dat daar de haren volgens mij nog te lang zijn, zegt Tom: “Dat is niet waar, de haren van de nekpartij krijgen een betere doorbloeding en groeien sneller. Dus moet ik vooruitzien en de haren op de kruin langer laten, zodat de goede verhoudingen van het kapsel langer bewaard blijven.” Goed dan maar. Na één uur ligt een wolk van minuscule haarfragmentjes achter mijn stoel, krijg ik een kop koffie met op het schoteltje een bloot engeltje en is het tijd voor de shampoo met massage.

De tengere kapper houdt mijn schedel met één hand in een krachtige greep, met de vingertoppen van de andere hand cirkelt hij met wisselende druk op de bovenkant van mijn schedel. Tien minuten duurt de massage. Lang genoeg. Wanneer ik een halfuur later op de stoep sta, voel ik mij clean, heel zuiver en ontspannen. De behandeling duurde twee uur en drie kwartier. Maar dat komt omdat we tussendoor gepraat hebben over droog knippen, de zin van zen en de phytobiodermie. “Normaal duurt de behandeling bij dames twee uur, maar als je wat babbelt, kan dat wat uitlopen. Voor heren gaat het sneller omdat daar meestal niet zoveel moet geknipt worden”, zegt Tom.

Prijs

De hele sessie met massage, verzorgingsproducten en het afwerken, kost voor dames 2250 fr./55,78 euro. Heren betalen 1200 fr./29,75 euro omdat er niet gebrusht moet worden.

Headlines, Havermarkt, 23, eerste etage, 3500 Hasselt. Tel. 011-22 10 42.

Alleen na afspraak.

Stany Hemiger/foto’s Lies Willaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content